Jiří Štěpán: Náš kraj je nejlepší místo pro život. To zavazuje. Chci, aby se tu pořád dobře žilo

1. listopad 2019

Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je hejtman Královehradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. z ČSSD. V rozhlasovém studiu je také proto, abychom se mimo jiné dozvěděli o možnostech čerpání nejrůznějších dotací, které kraj nabízí a možná se o tom mezi lidmi tolik neví. 

Než se dostaneme k těm dotacím, jak se máte pane hejtmane, jaké bylo léto? Užil jste si ho?
Léto bylo krásné, ale mám pocit, že bylo strašně rychlé. Zdá se mi, že léta jsou čím dál tím rychlejší, čas utíká a my se nestihneme pořádně rozhlédnout a léto je pryč. Takže léto bylo příjemné i částečně odpočinkové.

PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pracovně jste musel něco zásadního řešit?
Pořád se něco děje, pořád je něco k řešení.

Čtěte také

Zajímá mne to v souvislosti s kůrovcem v našem kraji. Protože se v souvislosti se suchem, které bylo v minulých letech velké, ten kůrovec také tady u nás objevil.
Skutečně sucho vysálo z lesů vodu a zádržnost vody v krajině je menší. Zároveň jsou lesy mnohem náchylnější na jakékoliv parazity a škůdce. Bohužel kůrovec je jedním z nich. Když se podíváme na stavy lesů v našem kraji a srovnáme to například se situací na Vysočině nebo v Olomouckém kraji, tak jsme na tom pořád výrazně lépe, ale kůrovec bohužel nespí a situace se může výrazně zhoršit. Proto jsme vytvořili dotační programy, které právě pomohou nejen majitelům lesů, ale také nám všem, našemu venkovu. Lesy nejsou jen o turistice, ale o i houbách a o všem ostatním.

Vesnické prodejny nejsou jen o rohlících, chlebu a máslu. Je to místo života, kde se dědečci a babičky sejdou a popovídají si.
PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D., hejtman Královéhradeckého kraje

Byl jste mimochodem letos na houbách? Hodně prý rostly.
Byl jsem, rostly báječně. Nedostal jsem se do lesa tak často, jak bych chtěl, ale na houbách jsem byl.

Slavnostní otevření Hasičské zbrojnice v Kopidlně - hejtman Jiří Štěpán a starostka Hana Masáková

Jak tedy může kraj konkrétním lidem a majitelům lesů pomoci? Protože tam je to nějak limitováno výměrou 50 hektarů?
Tak, náš kraj je specifický. V Královéhradeckém kraji máme zhruba 17 000 majitelů lesů, které mají výměru méně než 50 hektarů. A potom máme nad oněch 50 hektarů majitelů zhruba asi 250. Tedy potřebujeme pomoci těm, kteří mají někde za obcí kus lesa. I z malého lesa se kůrovec může vylíhnout a rozletí se dál. V rámci dotačního programu Královéhradeckého kraje mohou žadatelé požádat o podporu, pokud mají do 50 hektarů lesa výměru, na těžbu napadeného kůrovcového dříví. My zde preferujeme vlastně rychlost, protože čím rychleji budou napadené stromy zlikvidovány, tak pochopitelně tím méně se bude kůrovec dál šířit. A zároveň chceme motivovat i budoucí obnovu lesa, která je ze zákona. Vedle oněch 150 korun nabízíme na tzv. oplocenku 70 korun na běžný metr. Nový les, který vysázíte, je potřeba ochránit před okusem zvěře. Takže se dělají oplocenky a my nabízíme částku ve výši 70 korun, která pouze pokrývá náklady, které jsou s tím spojené.

Skauti přijeli do Krkonoš a pomáhají Správě Krkonošského národního parku v boji s kůrovcem

Jak to funguje v praxi? Jakým způsobem a na koho se majitelé lesů mohou obrátit?
Na internetových stránkách Královéhradeckého kraje najdete sekci dotace, potom sekci životní prostředí a vyplníte jednoduchý formulář. Tam pochopitelně dáte svoji adresu, veškeré nacionále a další náležitosti, které jsou potřeba. Dáváte tam čestné prohlášení, že jste kácel, že jste to zlikvidoval a dáváte tam veškeré potřebné fotografie. Ale formulář je poměrně jednoduchý. Co je důležité, že během zhruba tří měsíců máte peníze na účtu. Tedy je to velmi rychlé a flexibilní. Současně jsou v rámci našich webových stránek kontaktní údaje na odborníky, kteří tento dotační program mají na starosti. Pokud má někdo jakýkoliv problém či otázku, tak je může oslovit a oni vám poradí a pomohou.

Jana Sieberová převzala medaili za zásluhy od hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána

Funguje tam nějaká kontrola a přezkoumávání?
Na základě příloh, které musíte poslat, tak úředníci, kteří spravují dotační program, vyhodnotí například podle katastrů, jestli je vaše žádost oprávněná, jestli onen les vůbec existuje. A také, pokud potřebují nějaké další informace, tak se zeptají například odborných lesních hospodářů. Ovšem žádost administrují velmi rychle. My chceme pomáhat rychle a ne, aby se někdo dočkal svých peněz třeba přespříští rok.

Čtěte také

Pane hejtmane, jak jste oslavil svátek 28. října?
Byl jsem v Hradci Králové na Masarykové náměstí, kde proběhl tradiční vzpomínkový akt našeho státního svátku. Ale nebyl to pouze tento den, Královéhradecký kraj se také prezentoval v zahraničí. Snažíme se náš krásný kraj propagovat, kde můžeme.

Vy jste propagovali náš krásný Královéhradecký kraj na velvyslanectví v Berlíně. Proč právě tam?
Velvyslanectví ČR v Berlíně pořádalo velkou recepci u příležitosti státního svátku a my jsme pro ně byli partnerem. Oslav se účastnilo zhruba 750 osob, což byla velká akce. A také Berlín, když se podíváme na turisty, kteří k nám přijíždějí, jsou z východních i západních zemí, ovšem z Německa jich je poměrně hodně. A také máme stále v Německu velmi silnou českou menšinu. Tedy ona recepce byla ideální příležitostí ukázat nejen Středoevropanům, že Královéhradecký kraj existuje a má co nabídnout. A současně tam byli i zástupci různých mimoevropských zemí. Věřím tomu, že jsme udělali kus dobré práce.

Zleva: hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán a radní Pavel Hečko

O Královéhradeckém kraji se říká, že je nejlepším místem pro život. To vás musí těšit, ne?
Velmi mě to těší, ale je to záležitost nás všech. Jsme nejlepším místem pro život jak v letošním, tak v loňském roce, což je skvělé. Ale samozřejmě je pořád co zlepšovat.

Čtěte také

A je to možná i zavazující. Když se podíváme na venkov do menších obcí, v některých není ani prodejna potravin a základních věcí.
Je to svatá pravda. My i z toho důvodu máme několik dotačních programů. Ať je to program obnovy venkova, který je určen právě obcím do 3000 obyvatel nebo to jsou další programy bez ohledu na velikost. Nově jsme schválili v rámci zastupitelstva program pro podporu dobrovolných hasičů, kteří také odvádí spoustu práce, ať je to práce s mládeží, kulturní, sportovní společenská činnost obcí. Chceme podporovat sbory dobrovolných hasičů. Máme pro nejmenší obce do 1000 obyvatel program pro podporu místních prodejen a bez ohledu na to, jestli jde o prodejnu ve vlastnictví obce nebo soukromníka. Ve spolupráci s obcí budeme dotovat jejich provoz. Už v prvním kole uspělo 56 obcí. V dalším kole potom dalších 18. Tyto prodejny, podle mého názoru, nejsou jen o rohlících, mléku, chlebu, máslu, ale je to také místo setkání, kdy si dědečci a babičky popovídají, kde se potkají. Je to místo života.

Jako je třeba náves.
Jako náves. V každé obci, která má prodejnu, školu a hospodu, se pochopitelně žije lépe.

Nikdo nás neomezuje v našich názorech. Můžeme volně cestovat, můžeme studovat. Je to jen otázka času a případně financí.
PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D., hejtman Královéhradeckého kraje

Blíží se další významný den, 17. listopad, 30. výročí Sametové revoluce v roce 1989. I kraj si toto určitě nějakým způsobem připomene.
Kraj se připomene toto významné výročí velkým koncertem v předvečer, tedy 16. listopadu. Spolupracujeme také s městem Hradec Králové, s Univerzitou Hradec Králové, s organizací Post Bellum a vytváříme celé odpolední pásmo, které bude věnováno vzpomínkám na 17. listopad. I na to, co nám 17. listopad přinesl. Můžeme volně cestovat, můžeme studovat cokoliv a kdekoliv. Nikdo nás neomezuje v našich názorech. Máme možnost, pokud chceme, vyrazit do zahraničí za studiem či na jakoukoliv dovolenou. Je to jen otázka času a případně financí.

Jiří Štěpán a Tomáš Jan Podivínský

Jsou to obrovské výhody, které si člověk v každodenním běžném životě ani neuvědomuje. Ale je důležité to zmínit, abychom věděli, že to tenkrát určitě stálo za to.
Je to tak.

Královéhradecký kraj
je vyšší územní samosprávný celek České republiky, zaujímající severní část Východočeského kraje. Leží téměř celý na severovýchodě Čech. Na jihu a východě sousedí s Pardubickým krajem, na jihozápadě se Středočeským krajem a na západě s Libereckým krajem. Na severu sousedí s polským Dolnoslezským vojvodstvím. Žije zde přibližně 551 tisíc obyvatel.

Do krajských voleb už zbývá jen rok, pane hejtmane. Rychle to uteklo, jak jste říkal. Co byste chtěl ještě ve své funkci stihnout a zvládnout? Jaké máte priority?
Já bych byl moc rád, aby se dotační programy, které jsme připravily, vyčerpaly. Zároveň máme připravené investiční akce a to jsou opravy a investice do zdravotnictví, do sociálních služeb. To je ohromné téma. Potřebujeme řešit kontinuální opravu silnic druhé a třetí třídy, kde pochopitelně potřebujeme pomoc od státu. Stát řeší dálnice a silnice první třídy, ale ty dvojky, trojky jsou naše. Potřebujeme od státu víc finančních prostředků, než dostáváme, abychom nejezdili po rozbitých silnicích. Chci, aby kraj fungoval, aby se nám tady dobře žilo. A aby lidé vnímali, že pro ně krajská samospráva něco dělá.

Jakub Schmidt a PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Držíme palce, vytrvejte v tomto svém úsilí. Děkujeme za návštěvu. Hejtman Královehradeckého kraje Jiří Štěpán byl dnes naším hostem. Na shledanou.
Děkuji a krásný den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související