Den vzniku Československa oslavuje Královéhradecký kraj v Berlíně

28. říjen 2019 11:15

Zástupci Královéhradeckého kraje v čele s hejtmanem Jiřím Štěpánem navštívili Berlín za účelem oslav Dne vzniku samostatného československého státu. V souvislosti s tímto výročím se kraj prezentuje na velvyslanectví České republiky.

„Na velvyslanectví máme co nabídnout. Náš kraj reprezentuje tým cestovního ruchu a Centra investic, rozvoje a inovací. Catering na recepci pro zhruba pět stovek hostů zajišťují odborní mistři s žáky ze Střední školy Štefánikova z Hradce Králové. Ti do Berlína odjeli už v pondělí, jelikož všechny pokrmy připravují z místních surovin včetně překvapení v podobě 15kilového dortu,“ představil prezentaci kraje radní Pavel Hečko z ČSSD odpovědný za oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu.

Čtěte také

Během prezentace vystoupí také sbor Gymnázia Boženy Němcové, který při zahájení zazpívá státní hymny obou zemí.

„V rámci oslav chceme také nalákat ke spolupráci co nejvíce zahraničních studentů. K tomu nám zde pomáhá v rámci prezentace kraje i prorektor pro zahraniční vztahy Univerzity Hradec Králové Zdeněk Beran. Na recepci nebude chybět ani propagace našich typických regionálních pochutin v podobě piva z Nové Paky, Miletínských modlitbiček a Hořických trubiček,“ doplnil radní Pavel Hečko.

Oslav se zúčastní i zástupci Správy Krkonošského národního parku

„Krkonoše představují nejnavštěvovanější část Královéhradeckého kraje, u jeho prezentace tak nemohou chybět. Na recepci promítneme film o Krkonoších, prostory velvyslanectví jsou vyzdobeny fotografiemi, které zachycují jedinečnou krásu našich hor. Nevyhýbáme se ale ani debatě o negativních dopadech zájmu o nejstarší český národní park,“ řekl ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Sbor Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové


 
Centrum investic, rozvoje a inovací na akci představí koncepci chytrého regionu. Jejím cílem je pomoci při zavádění chytrých technologií a přístupů do obcí a měst, což zkvalitní život lidí v regionu.

Celá akce se koná při příležitosti oslav Dne vzniku samostatného československého státu

„Nezapomínejme na naši minulost, berme si z ní ponaučení, ale žijme dnes a mysleme na zítřek. Musím vyzdvihnout obrovský posun v rozvoji česko-německých vztahů, které jsou dnes na nejlepší úrovní v celé historii. Řada bariér padla, na zbylých budeme společně pracovat. Jsme vzájemnými a dobrými sousedy a tento vztah budeme nadále zlepšovat a rozvíjet. A musíme se zaměřit především na naši nejmladší generaci. Hledejme proto, co nás spojuje, nikoli známky pro rozmělňování partnerství našich zemí,“ zhodnotil hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

Slavnostní rozkrojení dortu

A dodává, že na tomto setkání se zcela zřetelně projevuje zájem Němců a německých institucí o Českou republiku a Královéhradecký kraj. Zároveň náš kraj nyní znají představitelé z celého světa například z Afriky či Latinské Ameriky.

V rámci oslav královéhradecký hejtman pohovořil s velvyslancem ČR v Německu Tomášem Janem Podivínským o možnostech spolupráce a využití zázemí velvyslanectví pro rozvoj a podporu začínajících firem, regionálních výrobců a zprostředkování ukázek tradičních řemesel směrem k německým sousedům.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související