Královéhradecký kraj pomůže při prověření případu poškození zdraví malé Leontýnky

17. říjen 2019 14:44

Ministerstvo zdravotnictví by mělo prověřit postup všech zdravotníků v případu poškození zdraví novorozence z letošního června. Zabývat by se ale nemělo jen situací po porodu v pardubické nemocnici, ale také tím, co mu předcházelo a proč rodičku odmítla nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Dohodli se na tom dnes zástupci Pardubického a Královéhradeckého kraje a také zástupci nemocnic z krajských měst. Jednání sledoval i reportér Josef Ženatý.

Malá Leontýnka se narodila v červnu v Pardubické nemocnici poté, co ji sem dopravila královéhradecká záchranná služba. Nemocnice minulý týden přiznala pochybení v léčbě streptokokové infekce, kvůli čemuž má dítě trvalé následky.

miminko

„Je potřeba říct, že rodička byla v době příjezdu do Pardubické nemocnice v pořádku a porod proběhl bez komplikací. Ty nastaly až posléze. Transport sanitou tedy podle dostupných informací neměl na další vývoj situace žádný vliv. Nehledě na tuto skutečnost ale chceme, aby se celý případ prošetřil, a na nás je, abychom případné nedostatky vylepšili," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD po dnešní schůzce k případu malé Leontýnky.

Zástupci Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který provozuje nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, na jednání dnes nedorazili.

Ministerstvo by se mělo podle Pardubického kraje zabývat i situací v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou

Česká Televize citovala záznam ze zdravotnického deníku, ze kterého vyplývá, že když rodičku záchranka do Rychnova dovezla, tak sloužící lékař ji ani neviděl, ani nevyšetřil a rovnou odeslal pryč.

Záležet teď bude na tom, jak situaci ministerstvo vyhodnotí. Jestli při přijezdu do Rychnova byl porod v běhu nebo ne. Podle toho se bude odvíjet, jestli se jednalo nebo nejednalo o akutní stav a jestli tedy mohla rychnovská nemocnice ženu vůbec odmítnout.

Celá událost kolem případu malé Leontýnky je podle Jiřího Štěpána nešťastná a už se nesmí opakovat. Dnes se proto sešel s hejtmanem Pardubického kraje, ředitelem Nemocnic Pardubického kraje a ředitelem hradecké fakultní nemocnice, aby si vzájemně předali dostupné informace o případu. A také nastavili další společný postup.

Co všechno se na jednání dohodlo?

Hlavním cílem je získat od rodiny kompletní zdravotnickou dokumentaci. Zapojená jsou v celém případu totiž tři zdravotnická zařízení a každé z nich má jiného provozovatele. Nemocnici v Rychnově nad Kněžnou zřizuje Královéhradecký kraj, Pardubickou nemocnici Pardubický kraj a hradeckou fakultní nemocnici zase ministerstvo zdravotnictví. Takže každý má jen část zdravotnické dokumentace, ale nikdo ji nemá kompletní.

Královéhradecký kraj pomůže při prověření případu poškození zdraví malé Leontýnky

„Všichni chceme, aby celý případ prověřila nezávislá autorita - v tomto případě vyšetřovací komise ministerstva zdravotnictví. Dnes jsme se proto dohodli na tom, že je potřeba doložit veškerou zdravotní dokumentaci ze všech zainteresovaných zařízení. Za tímto účelem požádáme rodinu malé Leontýnky, aby dala souhlas k poskytnutí těchto informací. V tomto pomůže i Královéhradecký kraj," uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Jak v celé věci figuruje královéhradecká fakultní nemocnice?

Poté, co nastaly komplikace, ženu i s miminkem převezli z Pardubic na specializované pracoviště právě do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která je na podobné situace připravená i vybavená, ale v inkriminovaný okamžik, když ženu vezla záchranka, tak zrovna neměla místo.

Celá tato situace nemá podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického z ČSSD nijak zbavit pardubickou nemocnici odpovědnosti z toho co se stalo. Personál v poporodní péči nejspíš pochybil, což i nemocnice přiznává.

Otázkou ale zůstává, jestli nenastala nějaká pochybení ještě před tím, než se žena dostala do Pardubic.

Případem se zabývá i policie a rodina postižené holčičky podala na pardubickou nemocnici žalobu.

autoři: Josef Ženatý , baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související