Nejlepší babičkou Královéhradeckého kraje se stala 91letá Jarmila Chudobová z Hradce Králové

9. říjen 2019

Krajské kolo ankety Babička roku vyhrála z celkem osmi soutěžících Jarmila Chudobová z Hradce Králové. Získala zároveň ocenění Nejstarší babička a Babička sympatie, kterou volili diváci. Na druhém místě se umístila Pavlína Šťastná z Vrchlabí, třetí místo obsadila Jaroslava Hátlová z Hořic. 

Vítězka se zúčastní celorepublikového kola 18. listopadu na Výstavišti Flora Olomouc.

„Mladší i starší generace by měla naslouchat radám babiček i dědečků. Jsou totiž symbolem pohlazení a podpory. Pro mě jsou vítězky všechny babičky, které se do této soutěže přihlásily. Zároveň jsou vítězkami i ty babičky, které máme okolo sebe. Je potřeba vnímat mezilidskou, generační solidaritu a zároveň potřebnost i důležitost naší nejstarší generace,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

„Každý z nás určitě potkal několik lidí, kteří nás v životě ovlivnili, se kterými jsme rádi a na které celý život vzpomínáme. Z velké části to jsou právě babičky. Jejich role nabývá v dnešním uspěchaném světě daleko většího významu,“ doplnil náměstek hejtmana Vladimír Derner z KDU-ČSL odpovědný za oblast sociálních věcí.

Dodává, že dítě potřebuje žít v pevném rodinném zázemí a právě babičky toto zázemí spoluutvářejí a posilují. Dobře vychované dítě, schopné pevných citových vazeb, je největším bohatstvím společnosti.

Všechny babičky soutěžily celkem ve třech disciplínách

Všechny babičky soutěžily celkem ve třech disciplínách - rozhovor, volná disciplína a módní přehlídka. Program doprovázeli dětský folklorní soubor Červánek a zpěváci Helena Hamplová s Josefem Sochorem. Královéhradecký kraj akci finančně podpořil.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.