Královehradecký kraj chce zachovat na venkově základní služby a podpoří obecní prodejny

3. leden 2019 10:24

Už jen do 7. ledna 2019 mohou starostové obcí Královéhradeckého kraje krajský úřad zažádat o finanční podporu obecních prodejen. Ty jsou na řadě míst dlouhodobě prodělečné, přesto je obce nechtějí rušit. Nakupují v nich převážně místní, zájem mají především o základní potraviny, jako je pečivo, mouky, cukry, oleje.

„Nejdůležitější je, aby bylo ráno čerstvé pečivo. Ale myslím si, když se tady u nás člověk rozhlédne po krámě, tak je ta nabídka poměrně velká a pestrá. Zkrátka takový vesnický obchod,"
říká prodavačka malé prodejny ve Lhotě pod Hořičkami na Náchodsku Věra Vítová. Lichotí jí, když jsou lidé s nabídkou v malé provozovně spokojení.

Dubenec má svou prodejnu potravin. Provozuje ji obec a nabízí výrobky místních farmářů

Prodejny potravin v malých obcích těžko konkurují městským supermarketům a krachují...

Obyvatelé Dubence u Dvora Králové nad Labem mohou nově nakoupit v obecní prodejně. Ta nabízí především výrobky místních farmářů a pěstitelů. Zastupitelé se ale dohodli, že je malý krámek otevřený zatím jen na zkoušku, nesmí se dostat do výrazné ztráty.

„Někdy dokonce říkají, že je to jejich malý supermarket. Pochvala mě vždycky potěší."

Jako nájemce prodejny získala Věra Vítová loni od obce zhruba osmdesát tisíc korun. Bez takového příspěvku by prý pokračovat nemohla.

„To by nefungovalo. Už jsem byla na tom tak špatně, že jsem si říkala, musíš toho nechat. Protože ještě navíc dojíždím a to také něco stojí. Ale obec mi tento příspěvek nabídla, takže to jde."

Prodejny potravin jsou na vesnicích jednou z priorit

„Ano, platíme energie a opravy. Také investice, které paní Vítová požaduje, nebo jsou nezbytné. A vzhledem ke vzdálenosti, ze které k nám dojíždí jí přispíváme i na dopravu," dodává starostka Lhoty pod Hořičkami Darina Kricnarová z hnutí ANO. Finančně podporovat bude obec prodejnu i v letošním roce, nově v tom může pomoct dotace z Krajského úřadu.

Božanov už měl dost bankrotů, a tak tamní prodejnu a hospodu provozuje sám

02165877.jpeg

Božanov na Broumovsku je malá obec v pohraničí. Vede sem jediná cesta, do nedalekého Polska bylo ještě nedávno možné přejít jen pěšky. A možná i proto tady několikrát zkrachovala jak prodejna potravin, tak i místní hospoda. Teď už zase fungují, provozuje je ovšem sama obec.

„Obchod chceme zachovat, pro nás je to jedna z priorit. Tady si totiž občané nemají kde jinde nakoupit. A pro starší lidi, kteří nejsou mobilní, je to aspoň něco, co jim můžeme nabídnout."

Podobně mluví i v nedalekých Hořičkách. Také tam si zažádali o finanční podporu z krajského úřadu. Nájemci tamní prodejny potravin letos obec přispěje částkou 50 tisíc korun. Podle nezávislého starosty Josefa Kačera patří právě obchod mezi základní služby, které by v obci chybět neměly.

„Věkově obec stárne, jako každá jiná. Senioři, kteří nemají prakticky možnost vlastním dopravním prostředkem nebo dopravní obslužností zajíždět do okolních měst a nakupovat tam, tak rádi naši prodejnu navštíví."

Prodejny potravin jsou na vesnicích jednou z priorit

Královéhradecký kraj má zatím na tento rok připravený na podporu obecních prodejen jeden milion korun. Je ale možné, že nakonec uvolní mnohem větší částku.

„Pokud bude zájem ze strany obcí a měst vyšší, tak jsme schopni jít až na částku 2,5 milionu korun," dodává hejtman kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

O dotace si obce mohou žádat do 7. ledna 2019. Všechny informace i způsob, jak se do programu přihlásit najdete na webových stránkách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Spustit audio

Související