Oldřiška Mencáková, pomáhající mentálně postiženým, je vítězkou 10. ročníku ankety Žena regionu

8. říjen 2019 07:55

Žena regionu Oldřiška Mencáková pomáhá mentálně postiženým. Ve veřejném hlasování získala nejvíce hlasů z deseti nominovaných výjimečných žen z Královéhradeckého kraje. 

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v pondělí 7. října v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Ocenění Oldřišce Mencákové předali za přítomnosti zástupců a partnerů soutěže hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD a výkonná ředitelka neziskového projektu Žena regionu Marie Heřmánková.

Čtěte také

„Obdivuji ty výjimečné ženy, které svůj volný čas věnují nezištné pomoci, obětují se pro ostatní a pomáhají náš kraj učinit lepším. Většina z nich je skromných, nenápadných, a proto chceme touto cestou jejich úsilí a obětavost ocenit a zviditelnit. Věřím, že jejich příklad inspiruje ostatní,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Oldřiška Mencáková aktivně působí ve Sdružení pro mentálně postižené občany. Organizuje volnočasové aktivity, například: výlety, kulturní akce či víkendy s hypoterapií. Díky své dcerce stála rovněž u zrodu obecně prospěšné společnosti SKOK do života, která poskytuje kvalitní služby umožňující lidem s mentálním postižením získat sebedůvěru a samostatnost.

Celostátní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Právě pro ně vyhlašují organizátoři od roku 2009 celonárodní soutěž. Silných příběhů výjimečných žen, které dokážou skloubit svou profesi, prospěšné aktivity i péči o rodinu, je v každém regionu nepochybně nespočet.

Žena regionu Královéhradeckého kraje Oldřiška Mencáková postupuje do národního kola soutěže Žena regionu, kde si prvenství odnese krajská vítězka, která v hlasování veřejnosti obdržela absolutně nejvyšší počet hlasů. Vyhlášení celostátní vítězky se uskuteční 30. října 2018 v Senátu Parlamentu ČR.

Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu ČR a Asociace krajů ČR a Královéhradecký kraj ji aktivně podporuje. Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications.

Vítězkou 10. ročníku ankety Žena regionu je Oldřiška Mencáková

Medailonky nominovaných žen:

Zdeňka Horníková působila jako zastupitelka, místostarostka a starostka Náchoda, kde celou řadu let aktivně pomáhala dětem nalézt cestu ke sportu i přírodě a pomáhala dobrovolným hasičům nebo seniorům. Vedla Nadační fond Zdeňky Horníkové, jehož prostřednictvím pomáhala zejména dětem - zdravým, handicapovaným i nemocným.

Alexandra Jiřičková jako místostarostka města Dvůr Králové nad Labem se věnuje cestovnímu ruchu, kultuře, školství, sociální oblasti a také dotačním projektům a projektům zaměřeným na podporu žen. Zasloužila se o návrat expozice textilního tisku do Dvora Králové nad Labem a usiluje o realizaci sdílené robotické učebny pro školáky.

Věra Kosinová je ředitelkou a zřizovatelkou Centra Daneta - mateřské školy, základní školy a střední školy. Dále Zařízení pro zdravotně postižené, které poskytuje služby denního stacionáře, chráněného bydlení a osobní asistence. Jeho součástí je také Spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí a Chráněná dílna.

Čtěte také

Oldřiška Mencáková aktivně působí ve Sdružení pro mentálně postižené občany. Organizuje volnočasové aktivity, výlety, kulturní akce, víkendy s hypoterapií. Díky své dcerce stála rovněž u zrodu obecně prospěšné společnosti SKOK do života, která poskytuje kvalitní služby umožňující lidem s mentálním postižením získat sebedůvěru a samostatnost.

Radka Nečasová je původní profesí molekulární bioložkou a genetičkou. Nyní se věnuje alternativní léčbě a bylinkářství. Kromě toho však se svým manželem založila a letos již 25 let vede spolek Dračí Skála, který pracuje s dětmi a mládeží. Spolek také zachraňuje lokalitu dětského tábora.

Markéta Poláčková je místostarostkou obce Černčice. Za účelem ochrany přírody se snaží zapojit všechny věkové generace. Ve volném čase založila a vede oddíl DUHA Čolci Černčice, ve kterém seznamuje s přírodou děti školou povinné. Zároveň předsedá Spolku přátel Černčic, jenž se významně podílí i na kulturním rozvoji obce.

Irena Rejlová pracuje jako uklízečka na základní škole a v zdravotním středisku v Dubenci. Dvakrát týdně pak jezdí vypomáhat do Jaroměře jako asistentka sociální péče u postižených dětí. Občas si je dokonce bere i domů na celý den.

Polina Ševčíková je spoluzakladatelkou vzdělávacího centra Chytrulky, v roce 2017 pak spoluzaložila také montessori školku v Hradci Králové. Loni založila firmu s názvem Žijeme online. Polina Ševčíková je v mnoha oblastech velice inspirativní a většinu času pozitivně naladěná.

Ludmila Valešová už jedenáct let působí jako předsedkyně Křesťanského rodinného centra Sedmikráska. Centrum podporuje nejen matky pečující o dítě v předškolním věku, ale i další členy rodiny. Nabízí vzdělávání a volnočasové aktivity pro dospělé, seniory a osoby s handicapem.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související