Zpívání je zdraví prospěšné, člověk hýbe tělem i duší. To tvrdí Li-že aneb lipnické ženy

23. leden 2018 10:45

Lipnice je městská část Dvora Králové nad Labem, z centra města je jihozápadně vzdálená asi 2 kilometry. Žije v ní přibližne 450 obyvatel, mají tam školku, hřiště, kapličku, hospodu a také sokolovnu. V ní se nejenom cvičí, ale také zpívá. 

V lipnické sokolovně se schází spolek lipnických žen Li-že, který s prkýnky na sníh nemá opravdu nic společného. Název vznikl jako zkratka ze slov „lipnické ženy".

Li-že založila v prosinci, u příležitosti rozsvícení vánočního stromu, Vladimíra Matušková. A i když trvají jen pár týdnů, pochlubit se mohou už dnes širokým repertoárem.

Vladimíra Matušková učí na ZUŠ R. A. Dvorského ve Dvoře Králové a jako hudební pedagog má bohaté zkušenosti. Doprovází navíc sbor lipnických žen na klávesové nástroje.

03281994.jpeg

Dalším, stěžejním článkem Li-ží, je sbormistryně Nikola Šimková, která má na starosti nejen repertoár sboru, ale také techniku zpěvu.

Při jejich společných zkouškách v sokolovně je slyšet, že zpívají pro radost a potěšení. Ale zároveň počítají i s tím, že jejich vystoupení zpestří nejednu akci v Lipnici, kterých je v průběhu roku hned několik.

Zpívání je zdraví prospěšné, člověk hýbe tělem i duší. A pokud zpívá z radosti, pocit štěstí se ještě umocní. Je to také sdílená radost a zdá se, že lipnické ženy to moc dobře vědí.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související