Jezte moderně. Připravte si dýňovou polévku s cizrnou, strávníky překvapí svojí plnou chutí

Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení dýňové polévky. Zkuste si navařit v duchu moderní gastronomie.

Dýně se v českých kuchyních pomalu zabydlují, pěstuje se celá řada odrůd a vyrábí se z nich koláče, chléb, marmelády i kompoty. A zejména na podzim samozřejmě polévka.

Suroviny:
Dýně hokkaido 1,2 kg očištěná pokrájená na kostky, 2 konzervy sterilované cizrny, 1 litr kuřecího vývaru, chilli paprička, oregano, olivový olej, sůl, mletý pepř, šalotka, česnek, parmazán , zakysaná smetana, petrželka

Postup:
Troubu předehřejte na 200°C.
Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenými chilli papričkami.
Pokropte olejem, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje.
Mezitím sceďte cizrnu.
Ve velkém hrnci rozehřejte 2-3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni, pak přidejte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vývarem. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené petrželkou.

Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale velmi dobře se uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka - v jednoduchosti je síla.

Dýňová polévka
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.