Jezte moderně. Připravte si dýňovou polévku s cizrnou, strávníky překvapí svojí plnou chutí

Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení dýňové polévky. Zkuste si navařit v duchu moderní gastronomie.

Dýně se v českých kuchyních pomalu zabydlují, pěstuje se celá řada odrůd a vyrábí se z nich koláče, chléb, marmelády i kompoty. A zejména na podzim samozřejmě polévka.

Suroviny:
Dýně hokkaido 1,2 kg očištěná pokrájená na kostky, 2 konzervy sterilované cizrny, 1 litr kuřecího vývaru, chilli paprička, oregano, olivový olej, sůl, mletý pepř, šalotka, česnek, parmazán , zakysaná smetana, petrželka

Postup:
Troubu předehřejte na 200°C.
Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenými chilli papričkami.
Pokropte olejem, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje.
Mezitím sceďte cizrnu.
Ve velkém hrnci rozehřejte 2-3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni, pak přidejte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vývarem. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené petrželkou.

Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale velmi dobře se uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka - v jednoduchosti je síla.

Dýňová polévka
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?