Jezte moderně. Připravte si dýňovou polévku s cizrnou, strávníky překvapí svojí plnou chutí
Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení dýňové polévky. Zkuste si navařit v duchu moderní gastronomie.
Dýně se v českých kuchyních pomalu zabydlují, pěstuje se celá řada odrůd a vyrábí se z nich koláče, chléb, marmelády i kompoty. A zejména na podzim samozřejmě polévka.
Suroviny:
Dýně hokkaido 1,2 kg očištěná pokrájená na kostky, 2 konzervy sterilované cizrny, 1 litr kuřecího vývaru, chilli paprička, oregano, olivový olej, sůl, mletý pepř, šalotka, česnek, parmazán , zakysaná smetana, petrželka
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C.
Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenými chilli papričkami.
Pokropte olejem, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje.
Mezitím sceďte cizrnu.
Ve velkém hrnci rozehřejte 2-3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni, pak přidejte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vývarem. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené petrželkou.
Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale velmi dobře se uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka - v jednoduchosti je síla.
Související
-
Dýňové „království“ otce a syna v Říkově na Náchodsku. Letos už jich na své zahradě sklidili tisíc
Dýně kam se podíváš - to si mohou každý den opakovat dva muži z Říkova na Náchodsku, kteří na své zahradě pěstují rozmanité druhy dýní z celého světa.
-
Dýně hokkaidó se výborně hodí do polévky
Dýně hokkaidó se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii.
-
Dýňové překvapení od posluchačky Jany Novákové
Suroviny: 1 dýně hokaido ( střední), máslo, olej, 2-3 kuřecí prsa, kousek pórku, hrst sušených švestek předem namočených v horké vodě, hrst hroznového vína (bez pec...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.