Je nutné mít pro chov králíků magických sedm kotců? Poradí vám zkušená chovatelka Alice Votavová

31. srpen 2021

Ještě před nějakými 20 lety stála králíkárna doslova téměř u každé chalupy. A dnes se s rostoucími cenami potravin trend chovu domácích zvířat opět vrací, takže se staví králíkárny i kurníky pro slepice. Za jak dlouho takového králíka vykrmíme a co potřebujeme k jeho chovu? A platí i v tomto případě zásada, co má jméno, to se nejí?

Ing. Alice Votavová ze Zemědělské akademie v Hořicích hovoří v naší radioporadně na téma: domácí chov králíků.

Králík je velmi plodné zvíře. Mívá 6 až 10 potomků, ale ani 12 nebo dokonce 14 není žádná výjimka. Čím větší plemeno, tím víc králíčků.
Ing. Alice Votavová, Zemědělská akademie v Hořicích

Králík je roztomilý chlupáč a mnozí ho mají jako člena rodiny. Ale údajně tato balancovala zvířata na hraně toho, jestli se jedná o mazlíčka nebo kus žvance, už od nepaměti.

Čtěte také

„To je určitě pravda, ale to samé můžeme říci třeba o ovcích. Jehně bývalo domácím mazlíčkem, ovšem se svým hospodářským využitím. U mne ale vítězí kvalitní maso, protože jsem zemědělec. Králičí maso je totiž velmi kvalitní a dietní, s vysokým obsahem bílkovin a minerálních látek."

„Králík je vlastně nejmladší divoké zvíře, které bylo lidmi domestikováno. Daleko později než k tomu došlo u skotu, koní, ovcí nebo psů. A začal se chovat tak, že tam, kde byla chována velká zvířata, například skot nebo ovce, se umístil králík divoký přímo do stájí mezi tato zvířata. A význam to mělo v tom, že zvířata dostala do žlabu objemné krmivo a co spadlo na zem, zkonzumoval potom králík."

Není králík jako králík

„Existuje jistě něco na 200 druhů králíků a ještě potom jsou další barevné rázy v rámci jednoho plemene. Jen v rámci bývalé Československé republiky máme 10 druhů králíků, kteří jsou v takzvané genové rezervě. To znamená, že je zájem na tom, aby tato plemena zůstala zachována. Jsou podporována i různými dotacemi, aby tato plemena nevymřela."

Duben je v králíkárně ve znamení mláďat

„Například plemeno českého strakáče je velmi otužilé s krásnou kožešinou, ale není příliš vhodné pro ty, kteří s chovem králíků začínají, protože má složitou kresbu. Potom na výstavách, pokud chcete, aby měl váš králík průkaz původu a získal nějakou cenu, musí být ona kresba dobře vykreslená."

Je chov králíků náročný nebo ho zvládne i začátečník?

„Není to úplně jednoduchý chov. Když se potom králíci rozmnožují, tak se může vyskytnout spoustu problémů. Samice může zanechat mladé i různých nemocí je v poslední době opravdu hodně. Tedy když se chov daří, tak je v pořádku, ale může přijít nemoc a nastanou problémy. A také ne každý rád králíky zabíjí."

Čtěte také

Opravdu je nutné mít pro úspěšný chov králíků počet sedmi kotců?
„Nevím, kdo vymyslel ono magické číslo sedm. Ale můžeme si to spočítat. Máme jeden kotec pro samce, dva kotce pro dvě samice, takže to už máme tři. Potom když má samice mladé, tak je rozdělíme na samce a samice. Takže to opravdu vychází na těch sedm kotců. Ale když si to dobře zorganizujete, tak vám bude klidně stačit i kotců šest."

„Samice jsou březí jen velmi krátce, jen něco kolem 30 dnů. Čím více králíčat potom má, tak je ta březost o něco kratší. Je to u všech plemen stejné. Jen pozor, u těch zakrslých plemen, bývá méně mladých, třeba jen dva až čtyři. Tady platí, čím větší plemeno, tím více malých králíčků."

Jak dlouho trvá vykrmení králíka?

„Jsou na to různé názory. Uvádí se, že ideální je zabít králíka když má 2,8 kilogramu živé váhy. Což je něco mezi třemi až čtyřmi měsíci života. Protože potom už se zhoršuje konverze krmiva. Králík už toho více projí, ale méně přibere. Tedy vykrmen je velmi rychle. Jenže určitě v tomto mi bude mnoho králíkářů odporovat, protože mají raději velkého králíka, kteří váží alespoň čtyři kilogramy. Potom to vykrmení trvá 5 až 6 měsíců, podle plemene."

Alice Votavová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou "králičí" radioporadnu s Ing. Alicí Votavovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související