Čím hezčí slepice tím horší vejce? Chov slepic se stává v současnosti velkým hitem mnoha domácností

23. červen 2021

Mít každé ráno po ruce čerstvá domácí vejce je stále lákavější, chov slepic na zahradě přitom není až tak složitý. Pokud se chystáte začít, máme pro vás užitečné rady zkušené chovatelky Ing. Alice Votavová ze Zemědělské akademie v Hořicích.

Čtěte také

Jak řekla v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové Ing. Alice Votavová ze Zemědělské akademie v Hořicích, chov čistokrevných plemen u nás není tak rozšířený.

Lidé mají tzv. hybridky, což jsou vyšlechtěné slepice z více plemen. Mají větší snášku i potlačenou kvokavost.

I drobná kilová slepice dokáže snést velké vejce. Chovatelé musí počítat ale s tím, že slepice je tvor společenský s komplikovaným sociálním chováním a je potřeba mít minimálně dvě, raději pět.

Lidé se stále častěji snaží pomoci slepicích z velkochovů a berou si je domů na dožití. Některé druhy se dají ochočit, umí na pozdrav zakvokat nebo vyskočí na rameno. Další nesou modrá, zelená nebo "čokoládová" tmavá vejce.

Ing. Alice Votavová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kolik dokáže slepice snést vajec? Co dělat pokud slepice rozbíjí vajíčka a žere je? Co se slepicí, která snáší vejce bez skořápky? Jak usměrnit slepice, které se klovou? Potřebujeme i kohouta? Poslechněte si celou radioporadnu s Ing. Alicí Votavovou v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související