Jak vypadá zdravá slepice? Rady chovatelům drůbeže

7. listopad 2016
Zlatá rada

Nesmí být načepýřená, musí být živá a nesmí mít kleslý hřebínek. Běháky musí mít hezky ošetřeny, bez lupénky a jiných nemocí. Rozhodujeme se podle prostoru. Když máme velký prostor, můžeme chovat velká plemena slepic. Když máme menší prostředí, chováme zakrslé slepice. Pokud chceme slepice na vajíčka, tak si vybereme lehčí plemeno, když je chceme i na maso, tak volíme těžší slepice. Jsou také plemena, která kombinují oba chovy. Rady od chovatele slepis Rudolfa Líbala natočila redaktorka Veronika Dašková.

Jak vyčistit mřížky na plynovém sporáku
Při praní položím kovové plotýnkové mřížky z plynového sporáku na hadr do vany a zaliji je zachyceným pracím roztokem z pračky. Tím se usazeniny dobře rozpustí a snadno utřou. Mřížky se pak černě lesknou jako nové. Za trik děkujeme paní Heleně z Podkrkonoší.

Co s truhlíkovými rostlinami na podzim
V tomto období sázíme hebe, vřesy nebo macešky. Ty kvetou už nyní. Hebe zdobí spíš svým listem. Když je budete kupovat, zkontrolujte, zda je rostlina dobře prokořeněná, jestli na ní není nějaký škůdce, abychom si něco nezanesli domů. To pozníme podle listů, aby nebyly tečkované, nebo zkroucené. A vybíráme rostlinu s mnoha poupaty. Doma pak do zhruba 50 cm dlouhého truhlíku dáváme asi pět rostlin. Ale záleží na velikosti rostlin i nádoby. Se zkušenou zahradnicí Lucií Erbenovou se sešla redaktorka Kristýna Štanderová.

Jak humánně likvidovat na zahradě slimáky
Ladislav Kudrnáč z Meziměstí slimáky mechanicky sbírá. Ale co s nimi? Likviduje je tak, že si vyrobí sběrnou nádobu, třeba z plastové láhve od mléka, které uřízne hrdlo. Nalije vodu a přidá kuchyňskou sůl. Na půl litru asi lžička. A do tohoto roztoku slimáky hází a nebojí se pak vylít obsah na kompost, nebo do kanálu. Protože sůl je menší zlo, než chemie. My děkujeme za radu.

Připravte si štrůdl z hub
Vhodný je hřib dutonový, nebo slizák mazlavý. Můžete tam přidat i čirůvku fialovou. Uděláte smaženici, tedy cibulku a na ni dáte houby. Přidáte kmín, sůl a pepř. Je dobré dát trochu muškátového oříšku, česnek nebo česnekovou pastu. Koření se meze nekladou. A přidejte špek nebo anglickou slaninu. Zavinete do listového těsta, propícháte, potřete vajíčkem a posypete kmínem. A dáte péct asi na 20 minut při 200 stupních. Velkou odbornicí přes houby je Zdenka Fatková z Broumovska. Jak se od ní dozvěděla redaktorka Jana Tomková, umí z hub dělat nejrůznější pochoutky. Přejeme dobrou chuť!

Využití klasických zátek od piva
Pokud jich budete mít alespoň stovku, můžete si z nich snadno vyrobit rohož. Stačí je přibít na prkénko a o čištění bot je postaráno. Navíc výroba může být i docela fajn zábava s dětmi. Tip nám do zlaté rady poslala paní Anna Kárská z Lubné.

Zátky (informační foto)

Trik na odstranění škrábanců na CD nebo DVD nosičích
Potřete rýhy trochou zubní pasty a poté utřete suchým hadříkem a vyleštěte. Petr Líbal z Police nad Metují nám napsal, že při přehrávání už pak disk nevynechává.

Jak si správně připravit kynuté těsto
Udělejte si kvásek z teplého mléka a droždí, přidejte cukr a nechte 10-15 minut odstát. Všechna kynutá těsta solit až nakonec! Protože sůl kvasinky zabije. A náplň do knedlíků (borůvky, jahody atd.) si dejte na půl hodiny do mrazáku. Bude se to pak lépe plnit. Šéfkuchař Martin Haluška poradil Zdeně Kabourkové i vám.

Recept na rodinný recept na guláš z cuket
Připravíte si základ z cibule, majoránky, červené papriky a pepře, dochutíte masoxem a česnekem, zahustíte pohankou, ovesnými vločkami, kuskusem, kukuřičnou krupicí, rýžovými vločkami, dle chuti. Paní Helena z Podkrkonoší doporučuje i kurkumu a chia semínka. A na posledních 5 až 10 minut vmíchejte na kostky nakrájenou cuketu. Na talíři je ještě možné pokrm zjemnit jogurtem s prolisovaným česnekem a ozdobit něčím zeleným. Pak už prý jen mít toho dost pro všechny mlsouny.

Jak správně skladovat koření
Koření se musí uchovávat neprodyšně uzavřené. Nesmí k němu proniknout světlo a vlhkost. Nejlepší jsou tedy klasické kořenky se zabroušeným závitem. Je lepší kupovat koření v menších dávkách a častěji jej obměňovat. Důležitá je také teplota. Kořenka by neměla stát někde na sluníčku nebo na okenním parapetu. Při nesprávném skladování se může koření zkazit. Štěpánky Drašnarové se ptala redaktorka Lucie Peterková.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio