Jaroslav Němec přinesl do rozhlasu nejsmradlavější jídlo světa. Hrozilo vystěhování celé budovy

24. červenec 2024

Melouny, guláš, kynuté knedlíky borůvkové i meruňkové, ale i silně zapáchající jídla sní na požádání Jaroslav Němec. Už je to 20 let co se účastní extrémního sportu v pojídání čehokoliv. A o tom, že se mu daří, svědčí jeho tituly, které sbírá téměř kamkoliv, kam přijede. Proslulost Maxijedlíka už je známá, takže aby dokázal vyhovět všem pořadatelům potřeboval by prý tryskáč.

Čtěte také

Vyučeného kuchaře jídlo doprovází celoživotně. V Pochoutkovém roce zabodovala i jeho bábovka. Ale přestože rád jí, vaří, peče stále si udržuje štíhlou postavu. Jak totiž rád říká: „Celý týden se těším, až o víkendu zaprasím. Přes týden hodně sportuji a běhám, takže se cítím dobře, což je určitě i dobrou genetikou.“

Na meruňkobraní do sebe dokázal natlačit 3 kilogramy knedlíků za 15 minut, na posezení sní 9 000 červů nebo 40 vepřových mozečků. Přiznává ale, že počasí mu dává zabrat a když je velká zima nebo velké vedro, je to náročné a nechutná mu tak, jako jindy. V létě ho proto nejvíc baví rekordy se zeleninou a ovocem a čeká na výzvu ohledně okurek.

Surströmming = nejsmradlavější jídlo světa

V rozhlase vyprávěl také o setkání v Hošticích u příležitosti slavné trilogie Slunce, seno Zdeňka Trošky.

„Zdeněček je můj kamarád, má rozepsaných kupu scénářů, ale už se mu moc nechce točit. Roli Otesánka by mi možná taky našel. V Hošticích je krásně, všechno teď kvete, určitě se tam zajeďte podívat,“ dodal.

Čtěte také

A největší plán pro další dny? 8. září bude v Praze Mistrovství světa v pojídání Surströmmingu. Jedná se o nejsmradlavější jídlo světa, kvašené sledě, které Jaroslav snědl už třináctkrát a je zapsán v knize rekordů. Na soutěž mají přijet lidé z celého světa. Místo setkání prý určitě najdeme, protože sledi budou cítit až na Václavské náměstí.

Jak také zdůraznil, pokud by nafouknutá plechovka se sledi, kterou přinesl ukázat, vybouchla, byla by okamžitě neobyvatelná nejen místnost našeho rozhovoru, ale celá rozhlasová budova. Plechovka naštěstí vydržela.

Spustit audio

Související