Jaroslav Němec přinesl do rozhlasu nejsmradlavější jídlo světa. Hrozilo vystěhování celé budovy
Melouny, guláš, kynuté knedlíky borůvkové i meruňkové, ale i silně zapáchající jídla sní na požádání Jaroslav Němec. Už je to 20 let co se účastní extrémního sportu v pojídání čehokoliv. A o tom, že se mu daří, svědčí jeho tituly, které sbírá téměř kamkoliv, kam přijede. Proslulost Maxijedlíka už je známá, takže aby dokázal vyhovět všem pořadatelům potřeboval by prý tryskáč.
Čtěte také
Vyučeného kuchaře jídlo doprovází celoživotně. V Pochoutkovém roce zabodovala i jeho bábovka. Ale přestože rád jí, vaří, peče stále si udržuje štíhlou postavu. Jak totiž rád říká: „Celý týden se těším, až o víkendu zaprasím. Přes týden hodně sportuji a běhám, takže se cítím dobře, což je určitě i dobrou genetikou.“
Na meruňkobraní do sebe dokázal natlačit 3 kilogramy knedlíků za 15 minut, na posezení sní 9 000 červů nebo 40 vepřových mozečků. Přiznává ale, že počasí mu dává zabrat a když je velká zima nebo velké vedro, je to náročné a nechutná mu tak, jako jindy. V létě ho proto nejvíc baví rekordy se zeleninou a ovocem a čeká na výzvu ohledně okurek.
Surströmming = nejsmradlavější jídlo světa
V rozhlase vyprávěl také o setkání v Hošticích u příležitosti slavné trilogie Slunce, seno Zdeňka Trošky.
„Zdeněček je můj kamarád, má rozepsaných kupu scénářů, ale už se mu moc nechce točit. Roli Otesánka by mi možná taky našel. V Hošticích je krásně, všechno teď kvete, určitě se tam zajeďte podívat,“ dodal.
Čtěte také
A největší plán pro další dny? 8. září bude v Praze Mistrovství světa v pojídání Surströmmingu. Jedná se o nejsmradlavější jídlo světa, kvašené sledě, které Jaroslav snědl už třináctkrát a je zapsán v knize rekordů. Na soutěž mají přijet lidé z celého světa. Místo setkání prý určitě najdeme, protože sledi budou cítit až na Václavské náměstí.
Jak také zdůraznil, pokud by nafouknutá plechovka se sledi, kterou přinesl ukázat, vybouchla, byla by okamžitě neobyvatelná nejen místnost našeho rozhovoru, ale celá rozhlasová budova. Plechovka naštěstí vydržela.
Související
-
Při pojídání zmrzliny se vyplavují hormony štěstí. Můžete si vyrobit svoji pochoutku doma!
Jako první ochutnal zmrzlinu údajně už Abrahám, když smíchal kozí mléko se sněhem. A sníh nechyběl ani na stole moudrého krále Šalamouna.
-
Zdravé zpracování masa a jeho ideální příprava! Rady Hany Střítecké, ředitelky spolku Fér potravina
Maso, zejména pak červené nebo opracované do podoby uzenin, je velmi často spojováno s kardiovaskulárními nemocemi, případně i některými nádorovými onemocněními.
-
Chilli je o hraní a zapálení. Lák na pikantní květák jsem si vyladil za 5 let, říká Ladislav Křížek
Pálivá radioporadna. O chutích, pálivosti, nových receptech a také zpracování hovoříme s expertem na chilli papričky Ladislavem Křížkem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.