Jako malá holka vyhrála soutěž Co Čech, to muzikant. Teď chystá Tereza Barešová svoji vlastní desku

14. říjen 2024

Představíme vám zpěvačku s podkrkonošskými kořeny Terezu Barešovou. Pochází z Kunčic nad Labem, a i když žije už trvale v Praze, tak se do Kunčic vždy moc ráda vrací. Před 15 lety se zúčastnila soutěže Československá SuperStar a během studií na konzervatoři se potkala také s muzikantem Otou Balagem, který jí pomohl maličko pootevřít dveře do světa showbyznysu. 

Můžeme je připomenout, že vy jste se už tady u nás v rozhlase před lety objevila?
To mi bylo kolem dvanácti let jmenovala jsem se Kopáčková. Zvítězila jsem tenkrát v rozhlasové soutěži Co Čech, to muzikant. Finále bylo v hotelu Černigov, tady v Hradci Králové. A pak v rámci toho bylo i několik koncertů po Hradci, takže to bylo skvělé. Moc jsem si to užila.

Tereza Barešová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A vzpomněla jste si také někdy na ty písničky?
Ano. Písnička, kterou jsem zpívala v prvním kole, byla Já půjdu dál od Heleny Vondráčkové. A druhá písnička byla od Anety Langové, protože tenkrát právě byla SuperStar a já jsem jí moc fandila. Proto jsem si vybrala její písničku Nahá noc. To byla finálová píseň, kterou jsem zpívala.

Poštěstilo se mi být vokalistkou na turné kapely Lucie Černý kočky, mokrý žáby. Tři velké koncerty a závěrem vyprodaná pražská O2 Arena.
Tereza Barešová, zpěvačka

Takže jste byla muzikální holčička už odmalička?
Bylo to tak, odmala jsem zpívala, protože rodiče mě vedli k muzice. Nějak se to ve mně projevovalo, mám asi rytmus a sluch, takže jsem chodila do Základní umělecké školy ve Vrchlabí. A pořád jsem si prozpěvovala, věnovala se hudebnímu světu a celkově umění.

Čtěte také

A když jste zvítězila v naší rozhlasové soutěži Co Čech, to muzikant, tak jsem si potom řekla: půjdu do Prahy na konzervatoř?
Je to tak, přesně. Vyhrála jsem soutěž, tak hurá do Prahy na konzervatoř. To byla volba, říkala jsem si: buď půjdu na peďák dělat a učit hudbu, nebo na konzervatoř. A nakonec pražská konzervatoř vyšla, což byl pro mě splněný sen. Bylo to krásné studium, jsem moc ráda, že jsem tam mohla být a strávit tam skvělých šest let. A člověk tam potká spoustu zajímavých lidí a získá kontakty. Díky tomu se třeba může i lépe pak dostat do hudebního světa.

Jedním z těch lidí byl i Ota Balage.
Přesně tak. Když Ota Balage na pražskou konzervatoř nastoupil, tak jsem byla, myslím, ve čtvrtém nebo pátém ročníku, a učil mě interpretaci. Což byl předmět, kde nám ukazoval, jak se pohybovat na pódiu, jak vypadat dobře na stage a mít svůj projev. A pamatuji si, že když jsem odbabsolvovala, tak mi Ota Balage tenkrát zavolal, stála jsem právě u rodičů v Krkonoších v jejich domě a on mi řekl: chtěl bych pro tebe udělat kapelu. A já úplně: wow! Nejdřív jsem si řekla, dobře, tak uvidíme, jak to bude. A teď spolu už deset let hrajeme. Letos v září jsme oslavili deset let na scéně velkým koncertem ve vyprodaném Lucerna Music Baru v Praze. A pokračujeme dál, máme před sebou koncerty na podzim i v zimě. A pak už se připravuje léto roku 2025, kdy bývá koncertů nejvíc.

Teď jsme si pustili vaši písničku, která se jmenuje Slzy. Pojďme k ní něco říct.
Tuhle píseň pro mě napsal můj manžel, tenkrát tedy ještě přítel, ani ne můj partner. Na tuhle písničku mě právě sbalil, a pak jsme se vzali.

V těchto dnech mě zaměstnává konzervatoř, kde učím zpěv. Letos v září jsem tam nastoupila, takže to je taková novinka.
Tereza Barešová, zpěvačka

15 let už uběhlo od soutěže Československá SuperStar?
Ano, myslím si, že to bude asi 15 let. SuperStar byla určitě velký zážitek. Doporučila bych každému to vyzkoušet, protože si myslím, že to, co je vidět jen přes kamery, se nedá úplně správně nasát. Poznala jsem zajímavé lidi a i ten tlak během natáčení, to všechno je dost zásadní. Pokud se chce pak člověk věnovat hudbě, tak je vlastně v tom tlaku nějakým způsobem stále. Samozřejmě vše má své dobré i zlé, ale já tuto zkušenost celkově hodnotím jako dobré rozhodnutí. Opravdu jsem si to užila. Tyto věci vás posouvají dál.

Čtěte také

Je to zkrátka o lásce k muzice. Vy jste prý také letos byla jako vokalistka na turné se skupinou Lucie?
To už bylo vlastně loni, ale poštěstilo se mi být vokalistkou na turné Černý kočky, mokrý žáby. Byly to tři velké koncerty a závěrem vyprodaná pražská O2 Arena. Mohlo tam být kolem 20 000 lidí, to byl vážně neuvěřitelný a nádherný pohled. Neuvěřitelná produkce, obrovská stage, skvělá parta, super atmosféra, užili jsme si to maximálně.

Co vás zaměstnává v těchto dnech? A co vás čeká do budoucna, na co se těšíte?
V těchto dnech mě zaměstnává konzervatoř, kde učím zpěv. Letos v září jsem tam nastoupila, takže to je taková novinka. Do té doby jsem učila soukromě zpívání. A tvořím svoji vlastní desku, takže připravujeme nové písničky. Doděláváme dema, řešíme aranže a jak by celá deska měla znít a vypadat. Zároveň ještě připravujeme s vrchlabskými ochotníky, z čehož jsem úplně nadšená, že se nám to podařilo, muzikál Hmyz, který napsal Jiří Bareš starší, táta mého manžela. To je moc hezká práce, protože tam mám kolem sebe spoustu přátel a společně tvoříme.

Čtěte také

A můžeme pozvat i na váš vánoční koncert, který bude u vás doma v kostele v Kunčicích.
To je už tradiční záležitost. Každý rok, už určitě patnáct let dělám koncert v Kunčicích nad Labem v kostele. 26. prosince se tam sjíždí lidé z celého okolí. Jde o takové setkání, zpíváme vánoční písně, populární muziku, autorské věci, zvu tam i muzikanty a hudebníky z Prahy. Je to moc hezká akce, na kterou určitě všechny ráda zvu.

Zpěvačka Tereza Barešová se po letech vrátila na místo činu k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové, kde to možná tak trošičku všechno tenkrát začalo.
Určitě. Bylo mi potěšením. Děkuji, že jsem tady mohla s vámi být a strávit příjemné chvíle.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související