Zpěvačka Iva Marešová: Představuji si návrat do Hradce. Když ale máte v duši klid, je dobře všude

13. prosinec 2021

Hradecká rodačka, populární zpěvačka Iva Marešová, přichází nejen s novým albem s názvem Harpyje u pramene, ale také s pozvánkou na chystaný vánoční koncert právě v Hradci Králové.

Zpěvačka Iva Marešová

Iva Marešová

zpěvačka, herečka a textařka. Působí ve svém mezinárodním autorském projektu RAZAM s běloruským akordeonistou Aliaksandrem Yasinskim, kytaristou Michaelem Vašíčkem, ruským violistou Iliou Chernoklinovem a bubeníkem Radkem Doležalem.

Jak se máte? Už máte dárky a cukroví?
Mám se krásně. A cukroví už nějaké napečené mám, ale dárků zatím moc ne. Do Vánoc je ještě chvilku času, ale já to asi nebudu nějak moc hrotit.

Postupně jsme vytvořili z našeho tria větší kapelu a dali jí název Razam. To znamená bělorusky dohromady.
Iva Marešová, zpěvačka

Naposledy jsme se viděli před dvěma lety, v prosinci 2019. Tak co všechno se u vás od té doby změnilo?
Žijeme v docela turbulentní době, dá se říct. I když pro hudebníky to vlastně vypadá, že je doba klidnější. Nicméně my jsme čas, kdy jsem nehrála až tak intenzivně jako dřív, využili k tomu, že jsme se zavřeli do studia s kapelou a udělali novou desku. Plus jsme připravili další, kterou budeme vydávat příští rok. Tedy hodně času jsme strávili nad cédéčkem Harpyje u pramene, také jsme pracovali v Divadle na Vinohradech, protože jsme dostali nabídku udělat nové hudební nastudování Balady pro banditu, což byla nádherná práce. Premiéra se samozřejmě posouvala, strávili jsme na tom hodně času, ale práce s herci byla naprosto úžasná, všechny nás to bavilo.

Čtěte také

Celá kapela Razam dostala tuhle nabídku?
Původně jsem dostala nabídku na pěvecké nastudování, a když jsme začali pracovat, tak režisér sháněl kapelu. Chvíli jsme přemýšleli a já jsem mu představila naši kapelu Razam. Takže z pěveckého nastudování nakonec bylo hudební nastudování celého nového díla a byla to nádherná zkušenost. Kluci v kapele hrají live v představení a já jsem nakonec neočekávaně také dostala roli, což je krásné.

To je úžasné.
Ještě jsme s herci udělali i to, že jsme využili času, kdy se tolik nekoncertovalo, zavřeli jsme se do studia a Baladu pro banditu jsme také natočili jako cédéčko. Práce jsme měli tedy poměrně dost a já jsem za to moc ráda.

Prkna vinohradského divadla, to musí být obrovská magie.
Určitě. Musím se přiznat, že jsem muzikály asi před dvěma a půl roky definitivně opustila, výjimkou je Johanka z Arku v Divadle Kalich. A na Vinohradech jsem teď zažila věci, které jsou podle mne správně. Tak se má přistupovat k práci, ať už z pohledu umělců, producentů nebo tvůrců. To byla úplně nová a krásná zkušenost. Pocit, že ještě jde dělat věci dobře, i v této době. To dílo mě baví, obsah a hloubka jeho sdělení. Hudba je to krásná, pan Štědroň a pan Uhde udělali nádhernou práci. A myslím si, že nám jako kapele, to sedlo. Tvoříme s kapelou naše autorské věci a to je nejvíc, co si mohu po umělecké stránce užívat. A když se to ještě potom spojilo s představením v Divadle na Vinohradech, tak to je krása. Mám z toho radost.

Čtěte také

Vy žijete už nějakou dobu v Praze. Do Hradce Králové, zpátky domů, se vracíte ráda?
Vracím se moc ráda a poslední dobou mám i trošku zaječí úmysly. Docela si dovedu představit, že bych se i do Hradce vrátila, ale je mi v Praze dobře. Ovšem je mi dobře i tady. Když má člověk v sobě klid, tak je mu dobře všude, dá se říct.

Připomeňme vaši skupinu Razam. Slovanský kořen má každý z jejích členů, ale přitom je to takové mezinárodní sdružení.
Dá se to tak říct, ano. Začínali jsme jako trio s Aliaksandrem Yasinským, což je běloruský akordeonista, který žije v Čechách už řadu let a je to úžasný mistr. Plus jsme hráli ještě dohromady s kytaristou Michalem Vašíčkem, se kterým pracuji už roky. Jako trio jsme vydali desku, tuším v roce 2016, s názvem Kéž bouře by přišla. A postupem doby jsme přizvali do kapely ještě ruského violistu Iliu Chernoklinova a Radka Doležala na bicí, což je také rodák z Hradce Králové. Tak jsme vytvořili z tria větší kapelu a dali jí název Razam. To znamená bělorusky dohromady.

Vy píšete texty?
Většinu ano, ale mám samozřejmě i textaře kamarády, vlastně to jsou spíš kamarádky. Občas mi někdo napíše text, který moc rádi zhudebníme, ale většinu textů píšu já.

Nová deska se jmenuje Harpyje u pramene. Už máte ohlasy, jak se líbí?
Ohlasy máme krásné, deska se celkem dobře i prodává. Koncertů je teď méně, ale lidé si k naší muzice cestu najdou, máme z toho velkou radost.

Kdy vás uvidíme a uslyšíme v Hradci Králové? Bude to už tradičně 25. prosince?
Ano, udělali jsme z toho tradici, jen loni to nevyšlo. Letos, doufejme, zůstane vše v mezích, kdy se podaří koncert uskutečnit. Je to v AC klubu 25. prosince, takové vánoční setkání přátel a zároveň koncert. Jako host s námi vystoupí jazzový flétnista Martin Brunner. Už si tuhle tradici užíváme. Budeme moc rádi, když přijdete.

Zpěvačka Iva Marešová

Co vás čeká po novém roce?
Budeme mít koncert v Praze v Divadle Kampa 10. ledna, na to se také moc těšíme, tam se vracíme po dlouhé době. A v lednu i v únoru už máme nějaká představení Balady pro banditu, plus samozřejmě pracujeme na dalších koncertech, ale termíny nejsou ještě úplně jisté. Věřím, že se to vše srovná.

Celý rozhovor se zpěvačkou Ivou Marešovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související