Jsme týmoví hráči. Máme rádi okolo lidi. Smějí se zpěváci Lída Helligerová a Miloš Dvořáček

10. květen 2019

Zpěváci a muzikanti Lída Helligerová a Miloš Dvořáček byli v pátek 10. května po 10 hodině pátečními hosty Lady Klokočníkové v přímém přenosu z kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. 

Lída Helligerová hraje a zpívá s dámskou country skupinou Schovanky, která mimo jiné získala prestižní ocenění Nejlepší dámská zahraniční country skupina v Evropě. A je také majitelkou umělecké agentury, která se zabývá produkcí a zprostředkováním umělců a uměleckých programů.

Když si v životě něco naplánuji, je pak všechno úplně jinak. Směje se Lída Helligerová

Zpěvačka Lída Helligerová

Hraje a zpívá s dámskou country skupinou Schovanky, která mimo jiné získala prestižní ocenění Nejlepší dámská zahraniční country skupina v Evropě. A je také majitelkou umělecké agentury, která se zabývá produkcí a zprostředkováním umělců a uměleckých programů. 

„Zpívala jsem od malinka, protože mí rodičové byli výborní zpěváci a zkrátka u nás se hodně zpívalo. Můj děda byl muzikant. A protože mě všichni poslouchali, tak říkali, že hezky zpívám. Ale já jsem to dělat nechtěla. Chtěla jsem se věnovat nějakému serióznímu řemeslu. Třeba restaurátorství. To mě hrozně bavilo. A malování," říká Lída Helligerová.

„Se skupinou Kantoři jsem začala po tom, co jsem zpívala u Jirky Hasala. Za mým tehdejším manželem Milošem Dvořáčkem přišel jeho kamarád, který hrál v Kantorech, že se jim kapela rozpadla. A že by potřebovali kytaristu, eventuelně zpěvačku. A najednou jsem byla v Kantorech a začali jsme zkoušet a hrát. A během asi čtyř let se z nás stala profesionální kapela. A od té doby se já živím muzikou," směje se Lída.

Folkový kytarista a lektor hry na kytaru Miloš Dvořáček pochází z Jaroměře. Kdo zná Wabiho Daňka nebo Pavla Dobeše, tak viděl po boku těchto písničkářů tančícího kytaristu Miloše Dvořáčka. Nyní vystupuje sólově například s Lídou Helligerovou.

Miloš dokáže jednoduchý motiv lidové písně zahrát jako desetičlenný orchestr. Jednou ve stylu blues, potom regtime, plynule přejde do rocku nebo píseň uzavře jako klasickou skladbu přímo od Bacha.

Miloš Dvořáček při hraní tančí, podle toho, jak ho vede jeho poetická duše a přirozený projev.

Miloš Dvořáček

Sám nyní učí na ZUŠ v Jaroměři, kde sdružil své žáky do kytarového orchestru.

Kdo má rád mistrovskou a spontánní hru na kytaru, ten si při koncertech Miloše Dvořáčka se svou první ženou Lídou Helligerovou přijde určitě na své.

Zpěváci a muzikanti Lída Helligerová a Miloš Dvořáček byli v pátek 10. května po 10 hodině pátečními hosty Lady Klokočníkové v přímém přenosu z kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. Poslechněte si je!

Spustit audio

Související