Milovnice adrenalinu a cestování, zpěvačka Kaczi, je důkazem toho, že hudba nezná žádné hranice

29. květen 2023

Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně je zpěvačka, která si říká Kaczi. Ve svých jednatřiceti letech už má za sebou řadu úspěchů. Energická písničkářka, hudební skladatelka, textařka a multiinstrumentalistka, vlastním jménem Kateřina Kouláková, svou temperamentem a optimismem nabitou povahou zcela jistě nakazí i vás.

Vyrůstala jste v hudební rodině a od 13 let jste hrála v rodinné kapele. Nenapadlo vás někdy, že byste chtěla jít jinou cestou?
Vůbec. Do hudby jsem byla zapálená už odmalička. Už ve školce jsem věděla, že chci být zpěvačka. A v tom jsem měla jasno až do dospělosti. Rodina mě vždycky maximálně podporovala a tím, že jsem s nimi mohla vystupovat, jsem nabrala velké zkušenosti. Lidovky se u nás hrály na každé oslavě, zpívalo se a hrálo. Neznáme to jinak.

Jsem ráda, že jsem se ve své hudbě našla, že zpívám v češtině a hlavně tady v regionu. Dělám to srdcem a tak to chci dělat vždy.
Kaczi, zpěvačka

S rodinou jste začínala na coverech, nějakou dobu jste pak zpívala anglicky sólo a později jste přešla na českou hudbu. Co vás k takové změně vedlo?
Hraní převzatých písniček, na kterých jsem vyrůstala, byla zábava a hodně mi to dalo. Ale s první láskou jsem v 17 letech začala skládat písničky a uvědomila jsem si, že je na čase jít vlastní cestou. To jsem ještě skládala převážně anglicky, ale postupem času jsem začala cítit, že to pro mě nebylo autentické.

Čtěte také

Bod zlomu přišel ve chvíli, kdy jsem zpívala anglicky převážně v Česku a došlo mi, že mi lidé nerozumí. A já chtěla, aby mi rozuměli, a to celou dobu. Jsem ráda, že jsem se ve své hudbě našla, že zpívám v češtině a hlavně tady v regionu. Dělám to srdcem a tak to chci dělat vždy.

Umíte na čtyři hudební nástroje, ale neodmyslitelně k vám patří hlavně akordeon. Co vás na něm tak baví? Plánujete se učit na něco dalšího?
Je to takový můj maskot, moje součást. Když ho mám v ruce, cítím se být svobodná. Má velkou rozmanitost co se týká zvuku, a také s ním dokáži pobavit různé publikum. To je důležité, protože můžu hrát například dětem ve školkách, ale i pro seniory.

Jsem ráda, že jsem na akordeon díky dědovi začala hrát. Ale pořád mě láká něco nového, vždy jsem si přála naučit se na bicí, ale teď bych se chtěla zaměřit hlavně na zdokonalování se v tom, co už umím. Prásknu ale, že se s přítelem učíme salsu. Je skvělé s ním sdílet tanec, ta radost je pak dvojnásobná.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Kaczi si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související