Inspiraci nachází písničkářka Andrea Šulcová v každodenním životě: Hudba má prostě pozitivní vibraci

3. únor 2023

Písničkářka Andrea Šulcová, původem z Náchoda, působila jako flétnistka hlavně v populární a jazzové hudbě. Flétnu studovala na hudební konzervatoři nejen v Praze, ale i v rakouském Grazu. Jako šestnáctiletá holka zpívala vokály i Pavlu Bobkovi, a před pár lety se vydala na sólovou dráhu se svými autorskými písničkami.

Dnes k nám Andrea Šulcová přijela i s novou deskou, která má název Opportunities. Jaký je to pocit, mít svoje velké první, autorské album v ruce?
Je to úžasný pocit. Jsem moc spokojená a nadšená. Myslím, že můžu mluvit i za celou kapelu a pana producenta Petra Ostrouchova, že jsme s dílem spokojeni. Na albu je 12 písní anglických autorských, hudba je moje, ačkoliv jsme aranžérsky přispěli všichni přímo ve studiu. A na textech jsme trošku pracovali společně s Petrem Ostrouchovem. Takže mám radost.

Andrea Šulcová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Písničkářka, zpěvačka, flétnistka a učitelka hudby Andrea Šulcová bydlí v Drážďanech, ale pravidelně se také pohybuje na pražské scéně. Všestranná muzikantka ráda spolupracuje s hudebníky z velmi různých žánrů. Jejím hlavním zaměřením je však cesta "singer-songwriterky", na kterou vykročila v roce 2020.

Křtiny už máte za sebou?
Desku jsme pokřtili už na konci listopadu v pražském Jazz Docku. Nicméně nás teďka čekají v únoru tři koncerty tady v Královéhradeckém kraji, na které bych ráda všechny pozvala. Ve čtvrtek 23. února budeme hrát s celou kapelou na trutnovském Jazzinci, potom mám v pátek 24. února sólový koncert v prostoru kavárny hradecké filharmonie v rámci projektu Nahraní. Na to se taky moc těším. A v sobotu 25. února budu hrát ve své oblíbené kavárně Café Škvorecký v Náchodě.

Většinou mě napadají melodie s nějakým úryvkem textu už dohromady. Nebo minimálně s myšlenkou, o čem by písnička měla být.

Andrea Šulcová, písničkářka

Zmínila jste jméno Petra Ostrouchova. Můžeme připomenout, co to je za osobnost?
To je člověk, který založil už před mnoha lety jazzový label Animal Music. Nicméně dnes už tam vydává CD například také Vladimír Mišík nebo Lenka Dusilová. Ale i jazz nebo nějakou klasiku a písničkáře, jako jsem třeba já.

On si našel vás, nebo vy jeho?
My jsme se našli navzájem. Spolupracovala jsem s ním, když jsme natáčeli desku s Concept Art Orchestra, kterou nám produkoval. A zeptala jsem se ho, jestli by nechtěl zkusit natočit společně jednu moji písničku. A on na to odpověděl: tak proč neuděláme zrovna celou desku? Udělal mi velkou radost, myslím si, že to není věc, která se stane každý den. Jsem za to moc vděčná.

Čtěte také

Deska je to autorská, tedy hudba i texty jsou vaše. Jak to vypadá, když Andrea Šulcová skládá a píše texty?
Vypadá to tak, že mě prostě něco napadne. Většinou mě napadají melodie s nějakým úryvkem textu už dohromady. Nebo minimálně s myšlenkou, o čem by písnička měla být. Pro mě je vlastně poměrně těžké dopisovat text k hudbě, protože si nepřipadám jako textař. Ale obráceně to je určitě jednodušší, psát hudbu je pro mě jednodušší. Nicméně většinou mě to napadá tak nějak dohromady a potom už to jen rozvíjím a přemýšlím, jak to udělat líp.

Co vás inspiruje?
Inspiraci nacházím v každodenním životě. Ale konkrétně asi největší inspirací k této desce byl jeden velký prožitek, který nebyl úplně pozitivní, protože jsem byla dlouho nemocná, zhruba dva roky zhruba, se střevem. Byla to silná emoce, na kterou se ale vázala spousta pozitivních prožitků. Ať už to byla úžasně semknutá rodina, přátelé i můj partner. Prostě člověk si tak protřídil priority, co je vlastně v životě důležité. To je ta inspirace. Takže deska nese takové hluboké poselství, který sice nebylo úplně pozitivní, ale má hodně pozitivní vibraci.

Concept Art Orchestra - Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera - Mezinárodní den jazzu 2016 (Jazz Dock) - Andrea Šulcová

Vy jste našla ideální místo k žití v Drážďanech?
Tím si nejsem úplně jistá. Ale jsme prostě dva muzikanti, takže to nemáme úplně tak, že tam zůstaneme navěky věků. Přítel je také muzikant, Ital, trombonista.

Čtěte také

Vy máte italské manželství?
Manželství zatím ne, partnerství, italsko-české a v Německu. A spolu mluvíme anglicky. Já v Drážďanech učím na škole Musikschule, což je taková obdoba naší základní umělecké školy. Mám tam asi 20 flétnistů a potom skupinky malinkých dětí, různé zpívánky, takže se docela vyblbnu.

Pojďme ještě zpátky k vaší desce. Nezmínili jsme kapelu, která vás na ní doprovází.
To bych moc ráda, protože to stojí za to. Na desce hraje na piano Vítek Křišťan, na kytaru Pepa Štěpánek a sám producent Petr Ostrouchov, na basu Míra Honzák a Matěj Belko a na bicí Martin Novák. A ještě nám přispěly i svými krásnými hlasy vokalistky Josefina Horníčková a Karolína Kalandrová Karlíková.

Co dál do budoucna? Jaké máte plány?
Určitě plánuji psát nové písně, hrát co nejvíce koncertů, což v dnešní době není úplně jednoduché, když člověk nemá úplně známé jméno. Nicméně chtěla bych co nejvíce hrát, ať už s kapelou, nebo sama. Budeme se zabývat i nějakými videoklipy k některým z písní z desky. A čekají mě i dva krásné projekty, které úplně nesouvisí s mojí hudbou, ale jeden z nich souvisí se zdejším krajem. Někdy v červnu proběhne premiéra jazzové operky pro děti, kterou napsala Štěpánka Balcarová, bude to ve spolupráci s broumovským klášterem a tamními dětmi, sborem z místní základní umělecké školy a s malými herci. A zároveň s některými profíky z Prahy, takže to bude moc hezké. Na to se hrozně těším, budu mít roli žabky, to už můžu prozradit. A potom na podzim nás čeká vyvrcholení spolupráce Concept Art Orchestra, pražského jazzového orchestru, a norského skladatele a muzikanta Helge Sundeho. Celý rok pracuje na společné suitě s českými skladateli a vyvrcholí to v říjnu, kdy ji zahrajeme na několika velkých českých jazzových festivalech a zároveň i v Norsku.

Plánů má písničkářka Andrea Šulcová jako vždy hodně. Tak ať se to všechno povede.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související