Když je práce a chystají se koncerty, tak je dobrá nálada, směje se hradecký muzikant Jiří Pavlík

3. listopad 2022

Známý muzikant, multiinstrumentalista, moderátor, pedagog a také kapelník hradeckých bigbandů Jiří Pavlík je dnes naším hostem a pozve vás všechny na nejbližší akce a koncerty.

Jak se máš a co je u tebe nového?
Mám se veskrze pracovně a velmi dobře. Když je práce, je co dělat a jsou projekty a koncerty, které se připravují a jsou před námi, tak je vždy dobrá nálada.

Jiří Pavlík, kapelník Big bandu Jiřího Pavlíka

Ty máš dnes takový slavnostní den, viď?
Malá slavnost to pro mě je hlavně z toho důvodu, že jsem práce na svém webu neustále odkládal a dnes, díky velkému snažení Lukáše Dyntara, který mi velmi pomohl, jsme spustili webovou stránku pavlikjiri.cz.

Rodinná tradice pokračuje u syna. A je to jedna z největších radostí, které mě v hudebním životě potkávají, zahrát si s Tomášem.
Jiří Pavlík, hudebník

Co kapely? Co BigBand Jiřího Pavlíka, dříve tedy BigBand Aldis?
A úplně ještě dříve BigBand Mirka Mužíka, velký swingový hradecký orchestr. Kapela se rozběhla, my jsme i v covidové nucené přestávce, pokud to jen trochu šlo, zkoušeli a hráli. Máme před sebou zase náš pravidelný vánoční koncert. Držíme tuhle tradici, bude to první pondělí v prosinci, tedy 5. prosince v královéhradeckém Aldisu.

Čtěte také

Viděli jsme se spolu naposledy v roce 2018, to bylo ještě před pandemií. Zvali jsme na váš vánoční koncert, tenkrát už pětatřicátý v řadě.
Ano, to byl pětatřicátý v řadě. A pokud budeme správně počítat, a máme díky předchozím kapelníkům zdokumentovány veškeré koncerty, tak první slavnostní byl v roce 1983. Tedy příští rok bychom skutečně měli kulaté výročí.

Budou opět speciální aranže známých písní? Protože ty jsi pověstný tím, že vezmeš nějakou píseň, kterou všichni znají, ale uděláš ji trošičku jinak a nově.
Pandemie mi přinesla mimo jiné to, že jsem se mohl podrobně zavrtat do spousty archivů, a opravdu jsem objevil nádhernou, nekonečnou studnici knihovny Count Basie Orchestra, tak z tohoto zdroje budeme i na vánočním koncertě citovat některé skladby. A pak samozřejmě neopomeneme zařadit tradiční vánoční písničky a melodie. A určitě budeme vzpomínat i na původní pro hradecký bigband napsanou aranž Jingle Bells. Mimochodem tato skladba má nejvíce všech cover a možných aranží a úprav, které jsou na světě dopočítané. Jsou to tisíce.

Jak bude vypadat dnešní večer v Petrof Cafe v Hradci Králové na Brněnské ulici? Bude to takový kavárenský koncert?
Celá řada čtvrtečních koncertů v kavárně Petrofu vznikla z myšlenky, že ono nádherné prostředí a kavárna by v sobě ruku v ruce mělo nést nějakou kulturnost. A jakou jinou než umění hudební a muzikantské, když jsme v úžasných prostorách továrny Petrof obklopeni krásnými nástroji. A ještě navíc i kavárenská galerie je velice povedená, člověk je mezi nástroji nadšen a pak už jen stačí sedět a poslouchat. K tomu vám podají opravdu výbornou kávu.

Čtěte také

Ty jsi také členem Petrof Art Family. Vysvětli nám o co jde.
Společnost Petrof založila před lety uměleckou rodinu přátel a muzikantů Petrof Art Family. Na jaře mne oslovili a nabídli mi možnost vstupu do této partnerské spřátelené a umělecké rodiny. Bylo to pro mě velkým vyznamenáním a poctou. Je to spíše takové společenské ocenění, ale já si nesmírně vážím i oné osobní roviny a přátelství s panem Petrofem a současnou ředitelkou paní Zuzanou Ceralovou Petrofovou. Setkáváme se, spolupracujeme a já se mohu podílet třeba i na zmíněných kavárenských koncertech.

Vzpomínám si, že tě k hudbě přivedl kdysi dědeček.
Ano, je to tak. Děda byl varhaník a klavírista.

Vystoupení Big bandu Jiřího Pavlíka

A neříkali ti v rodině, že piano se nedá vzít všude, kdežto kytara ano?
To si pamatuješ velice dobře. To je příhoda ze základní školy, když jsme měli jet na školní výlet. A děda se tenkrát na mě podíval, on byl velice hloubavý a moudrý muž, a řekl: ale klavír si s sebou na školní výlet nevezmeš. Jeli jsme proto do hudebních nástrojů k panu Fišarovi, slavnému prodejci, a koupili kytaru. Dědeček řekl, jedeš za 14 dnů do Tater, musíš umět na kytaru. Tak jsem se naučil hmaty a akordy. Jak to hraní tenkrát vypadalo, to nebudeme dnes posuzovat. Nicméně později jsem na kytaru hrál dokonce i chvíli s různými kamarády a kapelami.

Čtěte také

Hudební rodinná tradice ovšem dál pokračuje u tvého syna.
Tomáš je výborný klavírista, má muziku jako ventilaci svého studia. Je to veliká radost, jedna z největších, která mě v hudebním životě potkává, mít příležitost si zahrát se synem.

Jaké to je, když se postavíte vedle sebe na pódiu nebo si sednete spolu ke klavíru?
Na pódiu už to tak nevnímám, tam si to jenom užívám. Je to krásné, když se spolu o muzice bavíme, inspirujeme se vzájemnými nahrávkami nebo si spolu jdeme jen tak doma zahrát. Není to příliš často, o to je to krásnější. O to víc si toho vážím a je to opravdu velká radost.

Hradecký muzikant Jiří Pavlík byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související