35. Vánoční koncert Big bandu Jiřího Pavlíka v řadě bez přerušení. Neuvěřitelně velkolepá tradice

10. prosinec 2018

Dnes vás pozveme na již tradiční 35. Vánoční swingový koncert královehradeckého Big bandu Jiřího Pavlíka, tentokrát s hosty Janou Svobodovou a Martinem Růžou. Ve studiu vítám kapelníka Jiřího Pavlíka. 

Koncert, který se chystá na pondělí 10. prosince ve velkém sále Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, to je taková krásná tradice. Protože už je to tedy 35. koncert v řadě bez přerušení.
Ano, bez přerušení, neuvěřitelná, troufnu si říct, velkolepá tradice.

Jak se máš Jirko a jak se má hlavně big band.
Mám se výborně, není důvod si stěžovat. A bigband se má také skvěle. Pestré hraní, máme za sebou velmi pestrou koncertní festivalovou činnost. A máme za sebou spoustu práce na zcela novém repertoáru.

Jiří Pavlík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký byl letošní rok pro big band? Nedávno jsem tady měl pana kapelníka Hasala z JH Big Bandu. JH Big Band oslavil letos 40. narozeniny, zvali jsme na jejich koncert a pan kapelník vzpomínal, jak hradecké big bandy jezdily třeba do Norska na turné. Jezdí se ještě pořád?
Jezdí se, samozřejmě. My jsme letos cestovali po České republice, byli jsme na několika festivalech, byli jsme v Polné u Jihlavy, kde je věhlasný Polenský hudební podzim, to je několikadenní festival. Byli jsme i tady v regionu na nádherném festivalu Jiřího Šlitra v mém rodném Rychnově nad Kněžnou, kde ten festival předělali a je to také nádherné setkání muzikantů a kapel. A byli jsme například na hořických jazzových nocích, Hořice JazzNights, duchovní otec tohoto festivalu si nás přál jako poslední hosty večera, takže jsme byli takovým vyvrcholením festivalového dne. Moc jsme si to užili. A z portfolia koncertů nemohu zapomenout jmenovat pravidelné setkání. Máme krásný koncert, už počtvrté ho chystáme na příští rok. je to vždy poslední středa prázdnin, poslední středa v srpnu, a je to swingování v Novém Adalbertinu, kde zveme na ukončení prázdnin a zahájení pomyslné koncertní swingové sezóny. I tento koncert pod širým nebem se stále častěji setkává s velkou návštěvností a je nám potěšením.

Nejkrásnější je generační předávání této jinak nepřenositelné swingové zkušenosti.
Jiří Pavlík, kapelník Big bandu Jiřího Pavlíka

Takže Hradec pořád swinguje.
Hradec swinguje nejen díky nám, ale právě i díky jmenovaném panu Hasalovi a také díky mnoha orchestrům, které nás zásobují a připravují nové hráče. Měl jsi už také mezi hosty Tomáše Muchu, který má vynikající orchestr, je tady také Honza Doležel a spousta dalších. Ta jména nemáme šanci všechna vyjmenovat.

Vystoupení Big bandu Jiřího Pavlíka na Swingovém festivalu v Rychnově nad Kněžnou

Přijeli Hradečáci, bude se swingovat. Tak kdysi, možná před několika desetiletími, vítali hradecké big bandy na soutěžích. Tedy swingová tradice je hodně v Hradci zakořeněná.
Konkrétně tato věta je památná a padla údajně v Brně, když v porotě věhlasného festivalu sedávali členové Bromova orchestru. A ta věta je největším vyznamenáním a poctou bývalému kapelníkovi panu Mirku Mužíkovi, protože jeho pregnantnost a smysl pro detail a pro swing, byl pověstný mezi všemi muzikanty. On to z té kapely prostě vytloukl. On to z nich doslova a do písmene dostal. Byl velmi náročný až někdy hrubý ve svých požadavcích, ale věděl proč to dělá a k čemu to vede. A já jsem moc rád, že právě z té doby, kdy Mirek stál před kapelou, jsou ještě dodnes v našich řadách, už jich není mnoho, ale jsou, hráči. Oni nám tu zkušenost, kterou na Mirka Mužíka mají, předávají. A to si myslím, že je nejkrásnější, generační předávání této jinak nepřenositelné zkušenosti.

Kapelník a hradecká muzikantská legenda Jiří Hasal oslavil 40. narozeniny JH Big Bandu

Jiří Hasal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Legendární JH Big Band a všichni jeho příznivci se dočkali neuvěřitelných 40. narozenin tohoto hudebního tělesa. Osobností číslo jedna, která za to všechno tak trošku může, je zakladatel tohoto výtečného orchestru, vynikající muzikant, učitel, osobnost královéhradeckého swingu, ale hlavně kapelník Jiří Hasal.

Když jsi zmínil Miroslava Mužíka, on tenkrát dirigoval big band, když tě rodiče poslali do dřevěnky tady v Hradci Králové na Střelnici?
To bylo na Střelnici na dvoře a před kapelou tenkrát stál Mirek Mužík. Z historických pramenů a vyprávění kolegů vím, že kapela začala zkoušet v roce 1982. Ono to navazovalo na prehistorii, kterou tady vedl pan kapelník Slabý už v roce 1947. Ale v tom roce 1982, když opadla vlna elektrických kytar a beatlemánie, tak vznikl požadavek, ať se obnoví bigband. A ve spolupráci dali Jirka Beneš a Mirek Mužík do kupy kapelu, která rok zkoušela a v květnu 1983 měla první památný koncert. A od té doby je zaseta ona tradice swingových jarních a vánočních koncertů a mně to tedy nedá ji přerušit. Prostě jsem to žezlo převzal a budeme se muset snažit.

Ty jsi teď s kapelou kolik let?
Sedmým rokem.

Jiří Pavlík, kapelník Big bandu Jiřího Pavlíka

Já jsem jednou řekl za kapelou, ale ty jsi povídal, že bys byl rád za kapelou, ale jsi před kapelou.
Jsem před kapelou. A jak víš, já velmi rád hraji. Takže někdy před tou kapelou mám pocit, že bych si ze všeho nejraději zahrál na piano.

O tobě je známo, že vždy na každý koncert chystáš aranže, které ještě Hradec neslyšel. Je to tak?
Je to tak, snažím se do každého koncertu připravit dvě, tři písně, které Hradec Králové nikdy neslyšel nebo které byly napsány na tělo naší kapele. Bude tomu tak i letos. A já velice rád odtajním, pokud dovolíš, jednoho z hostů, který se nedostal na plakáty, protože ta spolupráce vznikla na poslední chvíli. Nicméně je to velice talentovaný, velice sympatický a příjemný mladý chlapec Víťa Lipovský, který je z Červeného Kostelce. Mě jeho hraní zaujalo na jedné ze soutěží ZUŠ. Hraje na soprán saxofon a já jsem neodolal, jeho učitel a také známá osobnost a muzikant tělem i duší Vláďa Charitonov pro nás napsal a upravil dvě aranže Amorádu a Sen lásky, čímž jsem prozradil hodně. To jsou dvě nejpopulárnější skladby repertoáru Felixe Slováčka. A Vítek Lipovský je s bigbandem zahraje. Jsou napsané na tělo naší kapele a speciálně pro letošní vánoční koncert.

Trumpetista od Boha a od babičky. Osmiletý Petr Stránský z Trutnova jazzuje i s kapelou

Petr Stránský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Hru na trubku vymyslela babička," směje se dědeček Petr Mádle, který je sám hudebním vědcem a klavíristou. A vysvětluje: „My jsme oba učitelé z hudební školy. Vnuk je živé dítě a proto jsme si řekli, že potřebuje něco razantního, kde tu energii vybije. To trubka nabízí asi víc než housle nebo piano."

Tak to je paráda, na to se určitě mohou posluchači těšit. Je krásné, když hraje mladý 15letý muzikant. Měl jsem před rokem ve studiu mladého muzikanta na trumpetu. Petr Stránský a tomu bylo snad šest let. A vyšvihnul tady Jingle Bells na trumpetu, což je velmi těžký hudební nástroj.
A navíc myslím, že v té době zrovna měl takové ty problémy prvních tříd, neboli neměl přední zuby.

Takže ten nátisk úplně nefungoval, ale bylo to úžasné. Prostě je hezké slyšet, jak ti muzikanti rostou. A ty to můžeš potvrdit, protože také učíš na ZUŠ.
Ano, je to tak. Ten fenomén uměleckých škol je obrovský. Já jen připomenu, že celou naši kapelu, big band, provozujeme jménem Spolku swingových hudebníků. A jedním z našich úkolů a jedním z našich poslání, kromě starosti o památeční notový archiv notový, je také ona spolupráce. To jsme si teď dali za úkol a nově naplňujeme. Spolupráce s mladými muzikanty, se základními uměleckými školami. Jsem moc rád, že například velká hradecká škola Střezina nás zásobuje. Chodí tam mladí hráči na zkušenou a zatím kapela neprotestuje, což je také dobře. Musíme se společně podílet na výchově další generace swingařů.

Pozvánka na 35. vánoční swingový koncert Big bandu Jiřího Pavlíka

Generační obměna je důležitá samozřejmě, aby to prostě hrálo pořád dál. Jednoho hosta už jsi zmínil a budou ještě další dva?
Budou další dva, kteří se na plakát dostali, s nimi bylo počítáno. K mé velké radosti přislíbil spolupráci a hostování Martin Růža, který se v Hradci v poslední době až tak často neukazuje díky svým studiím a aktivnímu působení v Praze. Nicméně velice rád na Hradec vzpomíná, protože při mém nástupu před big band byl on prvním naším hostem. Dlouho jsme se neviděli, tak se na Martina těším. A samozřejmě nesmí chybět půvabný ženský hlas Jany Svobodové, která s námi spolupracuje v posledních letech čím dále častěji. Jsem za to moc rád, protože ona je našeho amatérského ranku, ale přitom je to zpěvačka úplně úžasná.

A Martin také určitě do Aldisu přitáhne, v uvozovkách, hodně fanynek. Protože jich má hodně.
Já doufám, že mladých.

Čtěte takéBig Band Jiřího Pavlíka

Co cena? Protože ta se uděluje, to je také tvá zásluha, ty jsi vymyslel cenu Osobnost hradeckého swingu.
Ano, chtěl jsem najít něco, čím podtrhneme činnost Spolku swingových hudebníků. A produktem toho se stala cena Osobnost hradeckého swingu. Uděluje vždy při příležitosti jarního koncertu. Teď už začínáme sbírat nominace a plánovat, koho budeme na jaře vybírat za laureáta pro příští rok 2019. A každý další rok nám potvrzuje, že tato cena nabírá na své váze a významnosti, což mě velice těší. Je nádherná i díky onomu křišťálovému hranolu, ve kterém plave swingová synkopa, krásnému zpracování, což je všechno dílem agentury Artefakt. Já jim moc touto cestou děkuji. Postarali se i o krásné nové logo big bandu. Mám radost, že i lidé z úplně jiné branže s námi s chutí a radostí spolupracují.

Tak to už jsi odtajnil i co vás čeká v příštím roce. Na jaře další koncert a určitě předání další swingové ceny.
Do té doby také zahrajeme na městském plese, těšíme se na návštěvníky městského plesu 19. ledna, tuším.

Jiří Pavlík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Plesová sezona, to jsou žně pro každý bigband. Tak ať se to všechno vydaří. A hlavně, ať se v pondělí 10. prosince vydaří Vánoční koncert Big bandu Jiřího Pavlíka, na který vás zveme. Ať vám to hraje a swinguje. Moc děkuji za návštěvu.
Já děkuji za pozvání. Na všechny se těšíme v pondělí v sedm večer v Aldisu. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související