Práce je mým koníčkem, takže vše co dělám, dělám ráda. I odpočívání, směje se zpěvačka Kaczi

18. březen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:50 Jarně laděný rozhovor se zpěvačkou Kaczi
  • 05:54 Jarní kostýmy a kalhoty v módním rádci
  • 10:31 Mezinárodní festival Kouzlo Orientu
  • 14:54 Kosmetický rádce a obočí
  • 19:32 Co by měla splňovat jarní zahrada
  • 23:11 Proč zařadit do jídelníčku řeřichu a recept na řeřichovou polévku
  • 27:04 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Zpěvačka Kaczi přivezla do Hradce Králové slunce, čiší z ní radost a upřímnost. S tím souvisí i radost z hudby. Celá vaše rodina žije hudbou?
Je to tak. A já jsem ráda, že jsem v takovém krásném prostředí, které vám také onu energii vrací. Partner mi dává křídla.

Čtěte také

Jste zpěvačka, písničkářka, hudební skladatelka, textařka a multiinstrumentalistka. Tedy interaktivní žena. Co z toho všeho děláte nejraději?
Vše co dělám, tak dělám ráda. I odpočívání. Hory, muzika, trávení času s rodinou a partnerem. Práce je mi koníčkem a to souvisí i se setkáváním s lidmi. Život je o propojování. A na horách získáte krásný nadhled. V přírodě je úžasná energie, a když se do toho ještě zpívá a tančí, tak je to super.

Také lyže patří k vašemu životu?
Nejsem úplně pravověrná lyžařka, maličko se přikláním ke snowboardu. Ale mám k tomu velký respekt, když pozoruji nejrůznější úrazy, tak jsem velmi opatrná. Spíš si jen tak ťapkám kde mám jistotu a pevnou půdu pod nohama. Ale sportuji ráda.

Vy hrajete na akordeon, takže asi potřebujete mít dobrou kondičku. jak se udržujete ve formě, aby člověk potom na pódiu vše vydržel?
Samozřejmě, udržuji se. Dlouhá léta jsem dělala gymnastiku, takže ji mám stále nějak v sobě. Ale tím, jak mám to životní tempo docela rychlé, tak v běžném dni se hodně pohybuji. A potom o víkendech nebo když je volno, tak volím převážně procházky do hor a běh.

A recept na řeřichovou polévku od šéfkuchaře Radka Pálky!

Řeřicha:
S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu? Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku. A přitom je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Jaké skrývá účinky?

Čtěte také

Řeřicha setá je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí.

Evropané znali řeřichu už za dob antiky. Staří Germáni ji údajně nazývali cresso (ostrý, štiplavý). Právě díky štiplavější chuti, která nám může snadno připomenout ředkvičky.

Řeřicha je oblíbeným doplňkem mnoha zdravých svačinek. V posledních letech si získala velkou oblibu také mezi stoupenci detoxikačních kúr. Pro své všestranné účinky je totiž ideální do očistné diety.

Jak řeřicha prospívá našemu tělu?

Řeřicha obsahuje nejen vitaminy B, C, K, ale také betakaroteny a glukosinoláty (právě ony mají na svědomí její ostřejší chuť). Kromě toho se zde nachází také draslík, hořčík nebo vápník. Celých 89 % řeřichy ale tvoří voda. Proto je vhodným pomocníkem (téměř) do každé diety.

Ingredience
  • olivový olej
  • pórek 3 ks - pokrájený
  • brambory 350 g - oloupané a pokrájené na kousky
  • vývar zeleninový 1 litr
  • řeřicha 75 g plus trochu na ozdobení
  • mléko 150 ml
  • pepř
  • sůl

Jestliže plánujete jarní očistu, neměli byste tuhle nenápadnou rostlinku přehlížet, protože napomáhá také při očistě jater a močových cest. Kromě toho má protizánětlivé účinky. Bez problémů si ji vypěstujete vlastními silami, i když se možná nepočítáte mezi zkušené zahradníky.

Řeřichu je možné pěstovat v průběhu celého roku, a to i na okně orientovaném na severní stranu (v lepším případě by ale měla být orientována na jih). V případě krátkodobého pěstování vám pro naklíčení semen postačí písek nebo talířek s buničitou vatou. Pro správný růst řeřichy je potřeba takové množství vody, aby vata nevyschla, ale zároveň aby nedošlo ke vzniku plísní.

Změny rostlinky můžete zpozorovat už během prvních dní: během 7-9 dnů semena vyklíčí a když se vám všechno povede, za jeden až dva týdny si už můžete pochutnávat na čerstvých bylinkách z domácí zahrádky. Stačí odstřihnout zelené lístky a můžete ihned okusit plody své práce.

Postup při přípravě řeřichové polévky:
V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm asi 3 minuty nakrájený a vypraný pórek. Pak ho zalijte 2 lžícemi vody, přiklopte a pět minut duste. Přidejte vývar, brambory, uveďte do varu a pod pokličkou vařte 15 minut; až budou brambory měkké. Stáhněte z ohně, přidejte ostříhané řeřichové lístky, mléko a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí i pepřem a už jen mírně prohřejte. Podávejte ozdobené řeřichovými lístky.

Řeřichu je nejlepší pojídat čerstvou. Kdyby vám nějaké lístky zbyly, můžete je uložit do lednice. Nejpozději do dvou dnů byste je ale měl zkonzumovat.

Řeřicha je ideální na křupavý chleba s máslem (podobně jako třeba voňavá pažitka), kterému dodá svěží chuť. Dále se používá jako přísada do nejrůznějších pomazánek nebo salátů. Vyzkoušejte třeba řeřichovou polévku. Někteří labužníci ji používají také alternativu soli.

řeřicha

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související