Rajská polévka s řeřichou

Vše, co jíme, se projeví dříve či později na našem zdraví. Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.

Tu si můžete doma jednoduše vypěstovat a využít při vaření. Nasekanými listy řeřichy posypte polévku těsně před podáváním na talíři.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg zralých rajských jablíček
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku kmínu (obyčejný nebo římský)
  • 1 stroužek velmi jemně nakrájeného česneku
  • 1 malou nakrájenou cibuli
  • 1 šálek listů a 4 květy řeřichy
  • gril nebo velkou železnou pánev k přípravě

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte celá rajčata s olivovým olejem, zabráníte tak jejich připálení na grilu. Grilujte nebo opékejte na pánvi za častého obracení do měkka, asi 5 minut. (Při opékání popraskají a budou prskat, buďte opatrní!)
  2. Jakmile budou rajčata hotová, vložte je zpět do mísy.
  3. Kmín opražte na suché pánvi asi 2 minuty do mírného zhnědnutí.
  4. Rajčata dejte spolu s opraženým kmínem, česnekem, cibulí a listy řeřichy do mixéru a mixujte do hladka.
  5. Polévku podávejte teplou nebo velmi lehce ochlazenou a ozdobenou květy řeřichy.

Tip: Jako přílohu můžete opéct společně s rajskými jablíčky pečivo. Rozpůlenou bagetku potřete olivovým olejem a česnekem, opékejte po rozkrojené straně.

Související

  • Ovesná polévka s cizrnou

    V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.

  • Polévka z pečené mrkve

    Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.

  • Čočková polévka s kysaným zelím

    Vydatná poctivá polévka se může stát hlavním chodem. Ta, kterou vám přináší dopolední Apetýt, je s kysaným zelím.