Polévka z pečené mrkve

Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup a přesto vám jídlo bude chutnat.

Doporučuje se každý den sníst dvě mrkve nebo vypít pohár čerstvé šťávy. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije. Tepelnou úpravou se užitečné látky v mrkvi neztrácí, naopak. Pojďme se tedy pustit do letní mrkvové polévky.

Připravte si:

  • 1 kg mrkve
  • 350 g cibule
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml smetany na vaření (12%)
  • 1 lžíci drceného kmínu
  • hrst koriandru
  • chilli
  • sůl a pepř
  • pečivo k podávání

Postup:

  1. Nejdříve předehřejte troubu na 180 °C, oloupejte si cibuli a očistěte mrkev.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte na cca 3 cm kousky nakrájenou mrkev a cibuli, kterou osolíte, opepříte, posypete kmínem a polijete olivovým olejem.
  3. Takhle zeleninu doměkka pečte asi 30 minut.
  4. Poté ji dejte do hrnce, zalijte vývarem a smetanou, rozmixujte a přiveďte k varu.
  5. Na závěr přidejte chilli, nasekaný koriandr a ještě krátce povařte.
  6. Polévka výborně chutná s krajícem čerstvého chleba.

Související

  • Zeleninová polévka s knedlíčky

    O dobré polévce se říká, že je grunt. I proto jsme pro vás do dnešního dopoledního Apetýtu jednu povedenou vybrali. Hustá polévka zasytí a je to ideální varianta večeře.

  • Salát z nových brambor

    Chuť nových brambor je nezaměnitelná, dát si je můžete jen zalité máslem a osolené. Vaří se ve šlupce a stačí je jen jemně pomačkat a máte výbornou přílohu.

  • Polévka se zázvorem a mrkví

    Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.