„Dědeček říkal: mysli a jednej pozitivně. A budou se ti dít pozitivní věci,“ směje se zpěvačka Ella

19. listopad 2021

Zpěvačka Eliška Machačová, rodačka z Opočna, vystupuje pod uměleckým jménem Ella. Těsně před pandemií vyhrála konkurz na hlavní roli v muzikálu Pomáda, která je její osudovou záležitostí. Úzce spolupracuje se svým partnerem, hudebníkem Adamem Malíkem. Tato umělecká dvojice byla hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně. 

Jak vnímala Eliška situaci spojenou s pandemií?
„Přestože se záhy zarazily projekty, které mě moc bavily, a navíc přišly po období, kdy jsem měla realizace v oboru méně a spíše se věnovala kapele, tak jsem si překvapivě vůbec nezoufala. Odpočinek se mi vlastně hodil. Kromě toho jsme si s partnerem pořídili domek a v druhé vlně i pejska, takže jsme měli spoustu času se mu věnovat.“

Čtěte také

„Navíc jsem propadla zahrádkaření a pěstitelství. Asi jsem nevědomky navázala na svého nedávno zesnulého milovaného dědečka, známého zahrádkáře, který se svými objevy a výpěstky nejednou vystupoval i v televizi. Byli jsme spolu hodně spojení, dědeček žil mou profesí, moc mě mrzí, že se nedožil mých rolí, které přišly až po jeho odchodu.

„Vnímám ale zvláštní spojitost mezi těmito událostmi, jako kdyby ztráty v životě člověka měly být později nahrazeny jinými dary. Dědeček byl pro mě vůbec velkou inspirací, cvičil například i jógu a byl to právě on, kdo mě učil, jak přistupovat k životu. Říkával: Mysli pozitivně, jednej pozitivně, a budou se ti dít pozitivní věci.

Jak Eliška vstřebává případné neúspěchy?
„S odstupem času jsem zjistila, že takzvané neúspěchy jsou vlastně relativní. V našem oboru, kde jsem neustále vystavována tomu, že musím někomu něco dokazovat, si zkrátka na neúspěchy zvyknete. Patří to k naší profesi.

„Zpočátku je to dost bolestivé a mnoho lidí to odradí. Máte nějaké naivní představy, které mnohdy nevyjdou podle plánu a někdy to mladému člověku vezme iluze. Bohužel vydrží jen ti, kteří se dokážou zvednout a pokračovat dál.

Čtěte také

Eliška Machačová je absolventkou herectví na JAMU v Brně, její velkou láskou je také zpěv. Dvě skladby z jejího debutového alba Někdy (2016) Lásce se nebráním a Kouzelná zima jsou ke slyšení na vlnách Českého rozhlasu, přibývá koncertů, rolí v muzikálech.

A na podzim roku 2019 Ella pokřtila v Malostranské besedě své druhé CD Náhá ve větru. Kmotrem alba se stal zpěvák Petr Bende.

Novou desku Eliška natočila se svou kapelou pod vedením producenta, skladatele a svého partnera Adama Malíka, mimo jiné člena kapely Čechomor. Písničky na albu Nahá ve větru jsou více taneční, inspirované hudbou osmdesátých let. Autorem většiny písní a několika textů je Adam Malík, dvorní textařkou Elly zůstává Markéta Andělová.

Eliška Machačová je vytíženou herečkou, ztvárňuje řadu divadelních, filmových a muzikálových rolí. Nejsvobodnější se ale cítí na hudební scéně, protože jako zpěvačka může být skutečně sama sebou.

„Hudební svět je podle mě upřímnější než ten herecký. Lidé si v něm řeknou všechno na rovinu, zatímco v tom hereckém se víc hraje. Všichni jsou v něm na sebe milí, sladcí, jsou velmi kontaktní, ale stejně nikdy nevíte, jak to opravdu je. Mám oba ty světy ráda, ten hudební mi ale dovoluje být svá,“ říká s úsměvem herečka a zpěvačka Eliška Machačová.

Zpěvačka Ella a hudebník Adam Malík

Celý rozhovor s Eliškou Machačovou a Adamem Malíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.