Při pojídání zmrzliny se vyplavují hormony štěstí. Můžete si vyrobit svoji pochoutku doma!
Jako první ochutnal zmrzlinu údajně už Abrahám, když smíchal kozí mléko se sněhem. A sníh nechyběl ani na stole moudrého krále Šalamouna, který vyznamenal svého vyslance za to, že v době žní přivezl z Palestiny chladící sníh.
Dnes už umí například ve Venezuele namíchat 863 příchutí. Česko sice nepatří ke zmrzlinovým velmocím. Češi milují vanilkovou, ovšem zkouší i méně známé druhy a speciální příchutě jako je svíčková, tvarůžková nebo fialková.
Recepty od Mirky Teichmanové:
Perníková zmrzlina
3 mražené banány (před mražením nakrájet na cca 3cm kousky)
1 lžička perníkového koření
3 lžíce zakysané smetany.
Zmrzlé banány necháme cca 10 minut povolit. Do mixéru dáme banány, přidáme koření a smetanu a rozmixujeme dohladka.
Čtěte také
Ovocné sorbety
Zmrazené ovoce necháme cca 10 minut před přípravou zmrzliny mírně povolit. Teprve po té ovoce vložíme do mixéru a přidáme mléčnou složku – jogurt, tvaroh nebo zakysanou smetanu. Vše rozmixujeme (pozor na dostatečný výkon mixéru). Nemusíme přislazovat.
Jahodová, třešňová, rybízová… zmrzlina (ovocná dřeň)
Použijeme ovoce dle chuti, nebojte se i kombinovat různé druhy.
Čerstvé ovoce pouze rozmixujeme a více přisladíme. Tyto zmrzliny se nemusí během mražení prošlehávat.
Ovocná – mléčná zmrzlina
500 g předem zmraženého ovoce
1 kelímek zakysané smetany
několik lžic studeného mléka (dle potřeby)
cukr dle chuti
Ovoce vyndáme z mrazáku cca 10 minut před zpracováním. Ovoce, cukr a zakysanou smetanu dáme do mixéru. Mléko přidáváme opravdu opatrně – má jen pomoci rozmělnit směs. Během mixování mixér zastavujeme a otíráme ze stěn. Připravenou zmrzlinu ihned zkonzumujte, neskladujte v mrazáku.
Jahodovo-tvarohová zmrzlina
500 g jahod
1 tvaroh
Cukr podle chuti (sladkost se během mrazení sníží, proto dosladíme více)
Čerstvé jahody rozmixujeme, přidáme tvaroh a cukr. Směs nalejeme do širší misky. Během mražení je dobré po 30ti minutách směs promíchat metličkou, aby byla jemnější. Opakujeme ještě 2x, vždy zhruba po půl hodině.
Mátová zmrzlina s čokoládou
250 ml mléka
500 ml smetany na šlehání
5 žloutků
130 g cukru
150 g hořké čokolády
Mléko nalejeme do hrnce, přidáme polovinu cukru a lístky máty, za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme alespoň hodinu chladnout. Mléko přecedíme a opět přivedeme k varu. Žloutky vyšleháme s cukrem. Žloutkovou směs opatrně a za stálého míchání vlejeme do horkého mléka a prováříme dokud směs nezhoustne. Pak hrnec vložíme do nádoby se studenou vodou a opět za stálého míchání schladíme.
Vyšleháme smetanu a promícháme ji s mléčnou směsí. Přidáme nasekanou čokoládu. Směs je hotová a můžeme ji dát mrazit. Během mražení směs cca po 30ti minutách promícháváme.
Zajímavosti o zmrzlině a její výrobě nám v Českém rozhlase Hradec Králové nabídla Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové. Poslechněte si ji!
Související
-
Zavařovaly a sušily už naše babičky. Jak tedy na to? Ví...
Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářké školy ve Smiřicích byla hostem naší Radioporadny ve středu 29. července 2015 po 11. hodině. Téma: Konzervování potravi...
-
Pár dobrých rad před tím, než se pustíte do zavařování. A recepty na lehké letní dezerty s ovocem
Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci.
-
Jak si poradit s úrodou na zahrádce. Zpracování ovoce a letní pečení. Co vykouzlíme z cuket?
Jak zpracovat nejen cukety ale i letní úrodu ovoce nám poradila Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářské školy ve Smiřicích.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.