Při pojídání zmrzliny se vyplavují hormony štěstí. Můžete si vyrobit svoji pochoutku doma!

25. červen 2021

Jako první ochutnal zmrzlinu údajně už Abrahám, když smíchal kozí mléko se sněhem. A sníh nechyběl ani na stole moudrého krále Šalamouna, který vyznamenal svého vyslance za to, že v době žní přivezl z Palestiny chladící sníh. 

Dnes už umí například ve Venezuele namíchat 863 příchutí. Česko sice nepatří ke zmrzlinovým velmocím. Češi milují vanilkovou, ovšem zkouší i méně známé druhy a speciální příchutě jako je svíčková, tvarůžková nebo fialková.

Recepty od Mirky Teichmanové:

Perníková zmrzlina
3 mražené banány (před mražením nakrájet na cca 3cm kousky)
1 lžička perníkového koření
3 lžíce zakysané smetany.
Zmrzlé banány necháme cca 10 minut povolit. Do mixéru dáme banány, přidáme koření a smetanu a rozmixujeme dohladka.

Čtěte také

Ovocné sorbety
Zmrazené ovoce necháme cca 10 minut před přípravou zmrzliny mírně povolit. Teprve po té ovoce vložíme do mixéru a přidáme mléčnou složku – jogurt, tvaroh nebo zakysanou smetanu. Vše rozmixujeme (pozor na dostatečný výkon mixéru). Nemusíme přislazovat.

Jahodová, třešňová, rybízová… zmrzlina (ovocná dřeň)
Použijeme ovoce dle chuti, nebojte se i kombinovat různé druhy.
Čerstvé ovoce pouze rozmixujeme a více přisladíme. Tyto zmrzliny se nemusí během mražení prošlehávat.

Ovocná – mléčná zmrzlina
500 g předem zmraženého ovoce
1 kelímek zakysané smetany
několik lžic studeného mléka (dle potřeby)
cukr dle chuti
Ovoce vyndáme z mrazáku cca 10 minut před zpracováním. Ovoce, cukr a zakysanou smetanu dáme do mixéru. Mléko přidáváme opravdu opatrně – má jen pomoci rozmělnit směs. Během mixování mixér zastavujeme a otíráme ze stěn. Připravenou zmrzlinu ihned zkonzumujte, neskladujte v mrazáku.

jahody

Jahodovo-tvarohová zmrzlina
500 g jahod
1 tvaroh
Cukr podle chuti (sladkost se během mrazení sníží, proto dosladíme více)
Čerstvé jahody rozmixujeme, přidáme tvaroh a cukr. Směs nalejeme do širší misky. Během mražení je dobré po 30ti minutách směs promíchat metličkou, aby byla jemnější. Opakujeme ještě 2x, vždy zhruba po půl hodině.

Mátová zmrzlina s čokoládou
250 ml mléka
500 ml smetany na šlehání
5 žloutků
130 g cukru
150 g hořké čokolády
Mléko nalejeme do hrnce, přidáme polovinu cukru a lístky máty, za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme alespoň hodinu chladnout. Mléko přecedíme a opět přivedeme k varu. Žloutky vyšleháme s cukrem. Žloutkovou směs opatrně a za stálého míchání vlejeme do horkého mléka a prováříme dokud směs nezhoustne. Pak hrnec vložíme do nádoby se studenou vodou a opět za stálého míchání schladíme.
Vyšleháme smetanu a promícháme ji s mléčnou směsí. Přidáme nasekanou čokoládu. Směs je hotová a můžeme ji dát mrazit. Během mražení směs cca po 30ti minutách promícháváme.

Ing. Miroslava Teichmanová byla hostem Českého rozhlasu Hradec Králové

Zajímavosti o zmrzlině a její výrobě nám v Českém rozhlase Hradec Králové nabídla Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové. Poslechněte si ji!

autoři: Pavla Kindernayová , Michal Baják
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.