Jarmila Strejcová kolem sebe vytváří kruh pohody. V Chotěborkách zachránila faru a zve na koncerty!

20. srpen 2020

Založila hradeckou charitu, zřídila první azylový dům, zachránila faru v Chotěborkách a teď v ní každý rok hostí interprety, kteří považují za čest vystupovat na tomto místě. Úžasná žena, Jarmila Strejcová, letos oslavila 87 narozeniny! Už ve svých 14 letech ovšem věděla, že chce pomáhat lidem a i když jí režim neumožnil studovat medicínu, cestu si našla. 

Jarmila Strejcová je silně věřící a miluje hudbu. To ji, jak říká, žene vpřed. Tato úžasně vitální žena vyzařuje něco, co ostatní přitahuje.

Když přijdete do Chotěborek, budete si možná připadat trochu ztracení. V místě je jenom osm adres. Náměstí jako dlaň s dřevěnou zvonicí a kostelem se šindelovou střechou. Až z návrší, kde s pár chalupami, dohlédnete ke Zvičině, na Orlické hory a do Polabí.

Jarmila Strejcová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Možná zapadlé místo, ale rozhodně romantické a s hudební historií. V Chotěborkách se narodil František Xaver Dušek, skladatel a zakladatel české klavírní školy, Mozartův přítel.

Čtěte také

A Jarmila Strejcová věří, že je to právě i genius loci Duškova rodiště, který tu po téměř třech stoletích znovu rozeznívá hudbu.

Ale kdo ji zná, ví, že je to právě ona, která sem vábí věhlasné interprety, kteří považují za čest tady vystupovat. Mezi muzikanty se říká, že kdo nebyl v Chotěborkách, jakoby ani nebyl.

Letošní 26. ročník Hudebního léta na Chotěborkách rozezní faru v sobotu 22. srpna 2020 v 18:00 hodin. A kromě skladeb Beethovena, Dvořáka a Suka vás svým úsměvem potěší určitě i Jarmila Strejcová.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka