Jan Jirásek: Spolupráce s hradeckým rozhlasem byla pro mne odrazovým můstkem k filmové hudbě

17. leden 2020

Rodák z Rychnova nad Kněžnou Jan Jirásek studoval na JAMU v Brně skladbu u prof. Zdeňka Zouhara. Působil jako hudební redaktor a producent Českého rozhlasu. Za hudbu k filmům Nejasná zpráva o konci světa a Kytice obdržel dva České lvy.

Čtěte také

Hudební skladatel Jan Jirásek a jeho žena výtvarnice Vladislava Mlada Jirásková byli v pátek 17. ledna po 10. hodině dopoledními hosty Lady Klokočníkové v živém vysílání z rozhlasové kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.

Vztah Jana Jiráska k rozhlasu je krásný a letitý. S tímto médiem spolupracuje i nyní jako úspěšný skladatel.
„Začal jsem před lety autorskou spolupráci s rezisérem Pavlem Krejčím v hradeckém rozhlase, kdy mě tehdy přizval k tomu, abych psal hudbu k jeho rozhlasovým hrám. Tím jsem se hodně naučil, to byl odrazový můstek k tomu, když jsem potom začal psát filmovou hudbu."

Čtěte také

„Další krásná spolupráce byla v Hradci Králové se sbormistrem Jiřím Skopalem. Zejména pokud jde o sborovou a vokální tvorbu, tak mě ovlivnil naprosto zásadním způsobem. A myslím, že Hradec Králové v něm má někoho, na koho by měl být skutečně hrdý," říká Jan Jirásek.

A dodává:
„Mám vždycky pocit, když jedu do východních Čech, ať už do Hradce nebo do rodného Rychnova nad Kněžnou, že jedu domů, že jsem na domácí půdě."

Na chvíli naskočíme do společného vlaku života hudebního skladatele Jana Jiráska a výtvarnice Vladislavy Mlady Jiráskové. Povídat si budeme o Broučcích, Českých lvech i andělské tvorbě tohoto výjimečného talentovaného páru.

Poslechněte si rozhovor s našimi zajímavými hosty: 

Spustit audio

Související