Profesor Jiří Skopal řídí už 40 let klenot české kultury královéhradecký dětský sbor Jitro

9. listopad 2017

V pátek 10. listopadu 2017 byl po 10. hodině hostem v živém vysílání z radioklubu v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Prof. Jiří Skopal, sbormistr a umělecký vedoucí královéhradeckého dětského sboru Jitro

Královéhradecký dětský sbor Jitro pravidelně koncertuje v USA (12 turné, 211 koncertů), Japonsku (5 turné), Číně (2 turné) i ve většině zemí Evropy (2400 koncertů), v průběhu minulých let zvítězil na 27 uznávaných mezinárodních soutěžích a natočil několik desítek CD.

Zahraniční i naše odborná kritika hodnotí Jitro jako jeden z nejlepších dětských sborů světa a označuje ho za klenot české kultury.

Sbor Jitro působí ve městě Hradec Králové od roku 1973. Sbormistr Jiří Skopal jej řídí od roku 1977.

Od roku 1980 sbor uskutečňuje koncertní turné v mnoha evropských státech (Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Lichtenštejnsko, Německo, Nizozemí, Rakousko, Řecko, Španělsko, Velká Británie). Z mnoha mezinárodních soutěží, kterých se zúčastnil, se sbor vrátil jako vítěz.

Profesor Jiří Skopal a jeho slova o tom, proč se snažit o dokonalou hudbu:

Od roku 1990 je Jitro každoročním účastníkem amerických turné. Vrcholem těchto cest byla účast na Národní konferenci Asociace amerických sbormistrů v San Antoniu (Texas, USA, 1993. Do rámce zahraničních činnosti sboru spadá i koncetrní cesta do Tokya a Hong Kongu v srpnu 1993, 2001 a 2004.

Jitro také pravidelně spolupracuje s rozhlasem, televizí, vydává gramofonové desky, CD disky a kazety.

Repertoár zahrnuje díla vokální polyfonie, oratorní tituly, spirituál, úpravy lidových písní i soudobou tvorbu. Sbor vystupuje na premiérových koncertech Asociace českých skladatelů koncertních umělců, je nositelem cen Českého hudebního fondu za interpretační výkony.

Vzácného partnera má sbor i sbormistr v klavíristovi Michalu Chrobákovi.

Královéhradecký dětský sbor Jitro
Spustit audio