Královéhradecký dětský sbor Jitro v USA s Bobbym McFerrinem

22. září 2010

Na prestižní desetidenní koncertní turné odlétá Královéhradecký dětský sbor Jitro vedený Jiřím Skopalem do hlavního města USA.Sbor byl vybrán jako speciální host pro unikátní show legendy hudebního světa a držitele 10 cen Grammy Bobbyho McFerina v Kennedyho Centru ve Washingtonu. Spolu s několik dalšími sbory z různých kontinentů představují hradecká děvčata výběr světové vokální interpretace v pořadu nazvaném Svět hlasů, patřícím do "A Capella Festivalu". Program, který se koná 1. června od 18 do 23 hodin tamního času získal publicitu po celých Spojených státech a je již zcela vyprodaný. Součástí prezentace Jitra je samostatný večerní koncert na jevišti tisíciletí "Millenium Stage" v tomtéž stánku kultury. Sbor tentokrát předvede ryze česko-slovenský program od klasické tvorby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, přes skladatele minulého století po současnost.

Sbor tak viditelně přispívá k uskutečnění myšlenky J. F. Kennedyho: "To co po nás zůstane po odvanutí prachu našeho století nebudou vítězství nebo prohry v bitvách či politice, ale to, jak jsme přispěli k pozdvižení lidského ducha."
Umělecká náplň turné pokračuje dalšími pěti koncerty ve Washingtonu a okolí. Sbor vystoupí pro pracovníky českého velvyslanectví, bude zpívat církevní hudbu na mši pro výroční setkání abiturientů washingtonské univerzity a provede další koncerty, např. pro Centrum vzdělání a rekreace státu Maryland.
V závěru turné bude Jitro zajišťovat kulturní obsah pro oslavy 25. výročí vysvěcení české kaple ve Washingtonu, zasvěcené Panně Marii Hostýnské. Koncert se uskuteční v největším katolickém chrámu na západní polokouli ve washingtonské národní svatyni - bazilice Neposkvrněného početí.

Spustit audio