Snaha o dokonalou hudbu posílí vůli dětí. Získají vlastnosti, které pak využijí ve svém životě

15. květen 2018

Královéhradecký dětský sbor Jitro je takovým broušeným diamantem mezi pěveckými sbory nejen u nás, ale i ve světě. Před 45 lety v roce 1973 sbor založil Josef Vrátil. Od roku 1977 však stojí v jeho čele umělecký vedoucí a sbormistr profesor Jiří Skopal.

Dětský sbor Jitro vede Jiří Skopal přes 40 let

Rád vás vidím pane profesore. Jak se máte?
Na můj věk velmi dobře.

Vypadáte úžasně. Jak se má Jitro teď v květnu?
Tak nevím jak se má Jitro, protože tuho zkouší se mnou hodně. A asi to se mnou není nejlehčí, ale já bych řekl, že to jde dobře.

Musíme říct našim posluchačům, že vy letos slavíte jubilejní rok. Je to 45 let od vzniku sboru Jitro?
Ano, Jitro zahájilo svou činnost před 45 lety. Já jsem u toho tenkrát ještě nebyl. Přišel jsem do Hradce Králové o půl roku později. A tak jsem sbor trošku sledoval, byl jsem i v nějaké porotě, kde Jitro soutěžilo v okresním a krajském kole. A během let se objevila první nabídka a po 4 letech jsem ji přijal. Tedy já jsem u sboru 41 let.

Královéhradecký dětský sbor Jitro

Vzpomínáte rád na těch 41 let u sboru Jitro v Hradci Králové? Protože vy jste toho spoustu zažili.
Byl to můj krásný život a tak vzpomínám samozřejmě rád. Na zpívání, na soutěže, i na tu práci, protože tam se o tom rozhoduje, zda to bude krásné a uspokojivé. Ale také na cesty, různé příhody, zážitky. Mnoho si pamatuji o každé dětské tvářičce, co kdo prohlásil, co řekl, jak reagoval a podobně. Bylo to krásných 41 let.

Profesor Jiří Skopal řídí už 40 let klenot české kultury královéhradecký dětský sbor Jitro

Královéhradecký dětský sbor Jitro

V pátek 10. listopadu 2017 byl po 10. hodině hostem v živém vysílání z radioklubu v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Prof. Jiří Skopal, sbormistr a umělecký vedoucí královéhradeckého dětského sboru Jitro

Vy jste mi donesl ukázat práci ze členek sboru studující na Univerzitě v Olomouci, Elišky Vrbové. Ona tam shrnuje pohled na sbormistra po letech ve věku od 30 do 50 let. Portrét sbormistr, který z Hradce Králové vytvořil sborové město, se tady o vás píše hned v titulku. To jsou krásné vzpomínky. Já jsem si vzpomněl na sborové desatero, které vytvořila děvčata u vás v Jitru. Tak mě zajímá, jestli je ještě pořád u vás ono desatero?
U Jitra je. Ale já bych řekl, že je to trošku podřízeno dnešní době. Všechno to vzniklo v 80. letech, ta oddanost sboru byla opravdu veliká. Já bych řekl, že i dnes to, že jsou ochotni mladí lidé obětovat pátek, sobotu, neděli, cvičit mnohokrát více než je běžný režim zkoušek, že to svědčí o tom, že ty body desatera platí. Možná více platí pro děti a hůř se to chápe třeba rodičům, protože žijeme v jiné době.

Ale zase to vychází od dětí ze sboru. Není to nic nařízeného.
Ne, snažím se o to, aby to vycházelo od nich. Třeba nedávno jsem dostal lísteček, kde je navrženo další soustředění, pátek, sobota, neděle. A pro mě je to samozřejmě o to cennější, než když já určím, že to bude tedy pátek, sobota, neděle.

Mohli bychom připomenout, že Jitro opět přijímá nové zpěváčky, celý květen. Je to tak pane sbormistře?
Ono to začalo už v dubnu a celý květen jsme k dispozici. A musím říct, že děti stále chodí. Chodí nejen takové ty normální dny, pondělí až čtvrtek, ale i v pátek třeba přišli tři uchazeči. A my jsme kromě toho připravili jako v minulém roce den otevřených dveří, který bude 24. května. Od 15:30 do 18:30 si mohou zájemci projít budovu, nahlédnout do kronik sboru, zúčastnit se promítání videí, fotek ze zájezdů, nebo si poslechnout vítěze pěvecké soutěže Základních uměleckých škol. A od 17 hodin tam bude koncer Broučků, to je předškoláků, v 17:45 zazpívají Vlčí máky a v 18 hodin si zájemci mohou poslechnout hlavní sbor Jitro. Samozřejmě všechny srdečně zveme.

Vlastnosti člověka se tvoří v mladém věku vykonáváním činností na té nejvyšší úrovni.
Jiří Skopal, sbormistr dětského sboru Jitro

Ten váš sborový domeček, to je velká výhra. Úžasné prostory v Gayerových kasárnách v Hradci Králové, kde sídlí celá Základní umělecká škola Jitro.
Ano, říkáme tomu opravdu domeček. Vidím, že se to rozšířilo. Ale to je dobře. Protože my to tak cítíme. Není to nějaká budova, je to prostě náš domeček.

Vy jste pane profesore vychoval spoustu lidí. Zmiňme Karla Štrégla, který u sboru začínal a potom dělal sbory celý život v Rychnově nad Kněžnou. Jan Míšek má chlapecký sbor Bonifantes v Pardubicích. A další a další. Máte spočítáno, kolik dětí prošlo vašimi sbory?
Manželka to má asi spočítáno, já ne.

02855870.jpeg

Když se podíváme na vaše nejbližší koncerty. Kam nás pozvete?
Protože se připravujeme na velké zámořské turné a soutěž, tak budeme v pátek 1. června zpívat snad s jedním z nejlepších, ale opravdu nejlepších sborů u nás Moraviachor v Městské hudební síni v Hradci Králové. A další pátek 8. června v kostele Panny Marie zpíváme v rámci Slavností sborového zpěvu. To nás pozvali Gentlemen Singers na tento koncert.

Čtěte takéKrálovéhradecký dětský sbor Jitro

Takže spoustu příležitostí vás slyšet než odjedete do Austrálie. Když už jsme zmínili tohle turné, které vás čeká. Tam sbor pojede poprvé. Vy jste se svěřil Aleně Zárybnické v pořadu Zálety, že jestli můžete mít ještě nějaké přání, tak by to byla právě Austrálie. A to se vám letos v létě splní. Takže splněný sen?
Těšíme se tam, ano. Ale není to jen takový výlet do Austrálie, je to soutěž. Je to také zpívání na prestižních místech a jedním z nich je třeba slavná Opera v Sydney.

Tak já se moc těším na zážitky, které nám určitě sdělíte, až se vrátíte. Jak dlouho tam budete?
Celkem to bude 13 dní. A je dlouhá cesta, samozřejmě. Chystáme se na klokany, asi 100 kilometrů od Sydney. Nechceme je vidět v zoologické zahradě, ale ve volné přírodě. A na moře, na velryby.

Profesor Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Tak vám přejeme spoustu zážitků a těšíme se, že až se vrátíte, tak se tady zase spolu uvidíme, pane sbormistře.
Velice rád, Jakube.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související