Královéhradecký pěvecký sbor Jitro koncertem oslavil čtyřicáté výročí působení

21. duben 2013

Proslulý dětský sbor Jitro z Hradce Králové včera koncertem oslavil kulaté narozeniny. Letos totiž slaví čtyřicáté výročí svého působení. Za tu dobu stihl odzpívat několik tisíc koncertů a desítky turné po celém světě. Kromě toho natočil i desítky CD.

Velký sál kongresového centra Aldis v Hradci Králové byl zaplněný do posledního místa. Slavnostního večera se zúčastnili i bývalí členové sboru.

„Já jsem se v Jitru naučila spoustu věcí, zdaleka ne jenom zpívat, ale byla to obrovská škola života. Strašně jsem se těšila, že uvidím své kamarádky a že si zazpíváme písničky, co jsme celá léta zpívaly. Je to úžasný,“ říká absolventka a bývalá sbormistryně Jitka Berchtoldová, která na koncert přiletěla ze Švýcarska.

„Začala jsem v první třídě, zpívala jsem od šesti do dvaceti, jednadvaceti let. Ale v osmnácti jsem začala vést přípravné oddělení Skřivánek a to jsem vedla do dvaceti osmi let,“ vzpomíná.

Následně se odstěhovala do Bernu. Ale ani ve Švýcarsku nemůže zapomenout na dobu, kdy zpívala pod vedením dlouholetého sbormistra Jiřího Skopala. Tomu prošlo rukama na 3000 mladých zpěváků.

„Dnes je to příležitost k setkání všech generací, čili já tam poznávám ta děvčátka jedenáctiletá, která jsem měl ve sboru, kterým je dneska padesát. Pro mě vypadají pořád stejně, pamatuju si naše společné zážitky z prvních cest,“ vypráví Skopal.

Na pódiu se vystřídaly postupně všechny současné generace, nakonec zazpívali všichni společně i s absolventy. Mezitím členové vedení sboru pokřtili nové album, na které hudbu složil dvorní skladatel Jitra Jan Jirásek.

„Pro mě to samozřejmě znamená takový mezník, protože to je první CD, které je jenom z mojí sborové tvorby a které navíc mapuje ty neobtížnější věci," komentuje nové album Jirásek.

„Naprosto souhlasím s Jirkou Skopalem, když řekl, že je málo sborů na světě, které by si troufly takovýto repertoár nazpívat na jedno CD,“ dodává.

Zahraniční i česká odborná kritika hodnotí Jitro jako jeden z nejlepších dětských sborů světa a označuje ho za klenot české kultury. Sbor pravidelně spolupracuje s rozhlasem i televizí.

autoři: Bohuslav Štěpánek , Iva Menšíková
Spustit audio