I při grilování platí, že je oheň dobrý sluha, ale zlý pán. Novinky, rady a tipy ze světa rožnění
Příprava na léto a grilování. Podle jakých ukazatelů si gril vybírat, protože moderní grily už téměř všechno umí, ale jsou v nich také velké rozdíly, už například jen v jejich velikosti. A zajímá nás také, jaké palivo použít, případně energetická výhodnost grilů.
Petr Zelinka, ředitel společnosti SOLO Matches & Flames, hovoří v naší radioporadně na téma: zahradní grilovací speciál, ekologické grilování i péče o gril.
Dnes máme velký výběr různých grilů v různém cenovém rozpětí. Každopádně existují čtyři základní modely grilu podle použitého paliva. Takový ten nejklasičtější a nejtradičnější, to jsou grily na dřevěné uhlí nebo brikety lisované z dřevěného uhlí. Dál potom máme plynové grily, grily na elektrický proud a moderní grily na peletky ze dřeva.
U peletkových grilů se termostatem reguluje intenzita plamene. Rozžhavení a plynulost je u nich optimální, jsou to grily pro budoucnost.
Petr Zelinka, ředitel společnosti SOLO Matches & Flames
U kterého grilu trvá nejdéle jeho rozpálení?
Na rozpálení jsou právě nejnáročnější grily s dřevěný uhlím nebo z briket. Tam opravdu potřebujete na přípravu trpělivost a čas. Peletové grily jsou na malé peletky, což je lisované, tvrdé dřevo. Jsou tedy technologicky trošku náročnější, ale každopádně stačí zmáčknou knoflík a spirála nažhaví ony paletky, které začnou hořet.
Čtěte také
A potom se termostatem reguluje přísun peletek a intenzita plamene. Rozžhavení a plynulost tepla je u těchto peletkových grilů optimální. Jsou to možná grily pro budoucnost.
Co různé rošty nebo lávové kameny?
Kameny na grilování jsou opravdu momentálně v poslední době takový moderní trend. Používají se lávové kameny nebo kameny ze žuly, ale mohou to být třeba i solné kameny. Nebo se používají i azbestové podložky na grilování.
Toto grilování je velmi zdravé, protože potravina nepřichází do přímého kontaktu s ohněm, neodkapává tam tuk ani šťáva, takže se nic nepřepaluje.
Čtěte také
Samotné kameny jsou čistá příroda, jsou jen broušené a vyleštěné, takže odborníci je doporučují. Je tam ovšem trošku nevýhoda, že se kámen musí dobře nažhavit pro zatažení masa vytvoření kůrčičky. Aby nevznikl efekt dušení masa nebo pečení ve vlastní šťávě.
Co je to přesně solný kámen?
Ty se dováží například z Pákistánu, z tamních velkých solných dolů. Bloky soli se odtěží, pak se nařežou na solné kameny, které mají třeba rozměr 40 × 20 centimetrů. Ty se potom položí na rošt, rozžhaví se, a pak se na nich výborně griluje třeba ryba nebo nějaká zelenina. Potraviny potom také získávají chuť soli.
Podpalovače
Jednou z nejdůležitějších věcí, jak dosáhnout pohodlného grilování nebo opékání, je samotné rozdělávání ohně. Všichni máme za sebou jistě řadu zkušeností, když jsme se snažili několik minut vůbec oheň zapálit a pak udržet, aby nám po chvilce neuhasl.
Čtěte také
Naštěstí dnes již existuje velké množství pomocníků, jednak speciální dlouhé zápalky pro pohodlné podpálení, ale především pro rychlé dosažení požadované teploty velký výběr podpalovačů.
„Pro grilování jsou nejlepší podpalovače na přírodní bázi – momentálně jsou nejpopulárnější svitky z dřevité vlny, které jsou máčené v parafínu. Pro zapálení dřevěného uhlí stačí jeden svitek a uhlí se krásně rozhoří.“
„Další přírodní podpalovače jsou z lisovaného dřevitého vlákna, které je také namáčeno do parafínu. Tento podpalovač je cenově výhodnější a svůj účel také dokonale splní.“
Nejméně vhodné, ale stále hojně používané, jsou chemické podpalovače, které jsou na bázi petroleje. Tady je důležité, abyste nechali podpalovač dostatečně vyhořet před zahájením grilování.
Kompostovatelné nádobí
Podle nařízení Evropské unie už momentálně není možné v obchodech prodávat nádobí a příbory z plastu, které musí být z přírodního, odbouratelného materiálu, proto se můžete v obchodech setkat s talíři a miskami, které jsou vyrobené z cukrové třtiny, příbory ze dřeva, špízy a párátka na jednohubky z bambusu a brčka z papíru.
Ne vždy jsou tyto novinky praktické, ale co bychom neudělali pro přírodu. Například brčka z papírů se umí rozpouštět, příbory nejsou příliš praktické…
Zahradní slavnost bez obtížného hmyzu a s příjemnou vůní a dekorací
K venkovní party nebo jakékoliv konzumaci jídla a pití venku bohužel patří i nepříjemný hmyz. Ale i to se dá lehce vyřešit.
Čtěte také
„Esence citronely je známá svým repelentním účinkem proti komárům. Nevoní většině létajícího hmyzu. Jakékoliv svíce z esencí citronely budou mít na zahradní party své odpůrce v podobě nechtěných miniaturních létajících hostů, ale najde si své příznivce, kteří ocení kromě jejich repelentní funkce i příjemnou vůni. Na trhu jsou k dispozici různé velikosti a podoby,“ uvádí Petr Zelinka ze SOLO Matches & Flames.
Oblíbená je svíce zahradní citronela s kúrou, která zahradní slavnost také vyzdobí. Svíčky citronely jsou dostupné například v terakotě, jako čajové svíčky nebo lampový přírodní olej. Svíce pak vydrží hořet od 7 do 15 hodin, záleží na velikosti.
Celou grilovací radioporadnu s Petrem Zelinkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Prozradíme vám 10 rad, jak dobře grilovat maso
Kdysi nám stačilo opéct si nad ohněm pár špekáčků, ale dnes už jsme náročnější. Z grilování pod širým nebem se stal oblíbený způsob, jak trávit čas s rodinou či přáteli.
-
Dvůr Králové nad Labem nově nabízí všem občanům města možnost využít veřejné ohniště s grilem
Příjemné počasí z posledních dní láká také ke grilování. A to i bez vlastního grilu - ve městech v Královéhradeckém kraji totiž postupně vznikají další veřejná griloviště.
-
Grilovaný sýr má víc kalorií, než grilovaný plátek masa. Poradíme vám, jak grilovat zdravě
Máte rádi detektivky? Pak vám určitě není neznámé jméno scénáristy, spisovatele a milovníka detektivek Martina Bezoušky. V Šarmu si s ním o tomto žánru budeme povídat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.