Dvůr Králové nad Labem nově nabízí všem občanům města možnost využít veřejné ohniště s grilem

9. květen 2022 08:11

Poměrně příjemné počasí z posledních dní láká také ke grilování. A to i bez vlastního grilu - ve městech v Královéhradeckém kraji totiž postupně vznikají další veřejná griloviště. To zatím poslední otevřeli před pár dny ve Dvoře Králové nad Labem, vyrazit grilovat ale můžete i jinde.

„No, šlo by to. Hezky to tady udělali. Grilovací místo v Šimkových sadech v Hradci Králové už nějakou dobu funguje, letos ale zatím moc zájemců o opékání masa i vzhledem k počasí nepřilákalo, Aničku z Ukrajiny i s dětmi zaujalo. Tentokrát svačili jinde koupené kuře, příště to prý možná zkusí.

Čtěte také

To nové griloviště, které instalovali před několika dny ve Dvoře Králové nad Labem, už si místní soudě podle zbytků ohořelého dřeva, vyzkoušeli.

A soudě podle ohlasů na sociálních sítích se jim sestava z kovu, betonu a dřeva líbí. Spokojený je i starosta Jan Jarolím z hnutí ANO. „Jsem moc rád, že se to povedlo. Zapadlo to hezky do tohoto parku a myslím si, že to sem patří.

Radnice ve Dvoře Králové věří, že lidé vezmou nové grilovací místo za 300 tisíc korun za své a budou se k němu chovat slušně. Přesto se ale trochu pojistila.

„Je to ošetřeno antigraffiti a hydrofobním nátěrem, zaručující voděodolnost a zvyšující životnost jednotlivých dílů. Dřevěné komponenty na sedácích jsou z modřínového a bukového dřeva. Také ty byly ošetřeny, doplňuje mluvčí města Miroslava Kameníková.

Čtěte také

Zkušenosti z dalších měst, kde grilovací místa fungují, třeba z Trutnova nebo z Hradce Králové, dávají i dvorským naději, že by se vandalové snad mohli tomuto grilovišti vyhnout.

„Podle mého názory se už lidé naučili využívat tato místa a dbají na to, aby tam pořádek zůstával. Setkává se to s oblibou obyvatel a dá se říct, že si toho i váží, říká třeba ředitel Technických služeb v Hradci Králové Tomáš Pospíšil s tím, že za tu dobu, co grilovací místa fungují, se tam už mnozí naučili chodit i pravidelně.

Veřejné griloviště s ohništěm ve Dvoře Králové nad Labem

To ve Dvoře Králové je to zatím pro místní novinka, a tak chce město do začátku nalákat zájemce třeba i tím, že jim městské lesy dají do začátku nějaké dřevo zdarma.

„Přesně tak by to mělo fungovat a já doufám, že to je takový startovací impuls, uzavírá starosta Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku Jan Jarolím.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související