Prozradíme vám 10 rad, jak dobře grilovat maso
Kdysi nám stačilo opéct si nad ohněm pár špekáčků, ale dnes už jsme náročnější. V obchodech se začaly objevovat první grily, náčiní, doplňky, masa připravená na gril, marinády... Z grilování pod širým nebem se stal oblíbený způsob, jak trávit čas s rodinou či přáteli.
Letní počasí přímo vybízí k tomu, rozdělat si na zahradě ohýnek a opéct si pár klobásek nebo steaků. Abychom si ho ale užili, musíme se na něj pořádně připravit. Jak při grilování postupovat, aby byl výsledek co nejlepší?
1. Pořiďte si dobrý gril
Velmi důležité je vědět, kam a k jakému účelu gril vybíráme. Jiný gril je vhodný na zahradu, jiný gril využijme při občasném posezení na balkóně nebo terase. Dobré je ale vědět, jaký zdroj energie budeme využívat - plyn, dřevěné uhlí nebo elektřinu. Dalším důležitým kritériem je, pro kolik osob budeme grilovat.
S tím vším nám dobře poradí v každém specializovaném obchodě. Ale je dobré, tyto základní údaje už mít připravené. Když už si pořídíme gril a veškeré potřebné náčiní, pak se můžeme pustit do grilování. Můžeme grilovat zeleninu, ovoce, ale nejčastěji asi grilujeme maso.
2. Zvolte dobře suroviny
Grilovat můžeme maso hovězí, vepřové, drůbeží i ryby. Ale vždy bychom se měli zajímat o to, o jaké maso se jedná. Což se dozvíme nejlépe, pokud máme svého řezníka, který nám rád řekne, jak je maso zralé, a hlavně – vybere ten správný kus.
Možná se bojíte vepřového, aby nebylo příliš tučné. Pokud máte rádi šťavnaté a mírně prorostlé, vsaďte na krkovičku. Také grilované koleno je vynikající, a lze na něm najít i libové kousky masa. Pokud chcete maso úplně libové, zvolte kotlety s kostí. Ta se při grilování sama oddělí, ale vynikající chuť masu zůstává. Dietnější jsou medailonky.
3. Maso na steaky musí být tučné
„Správné hovězí maso na steaky má být pěkně prorostlé tukem, jakoby mramorované,“ říká šéfkuchař Ivan Vodochodský. A přidává důležitou radu: „Ideální je sehnat si maso správně odleželé, z býka, kterého po porážce minimálně na tři týdny vyvěsí v chladu a teprve pak ho bourají. Maso tak má čas a podmínky, aby krásně změklo a zkřehlo.“ Ta chuť je prý naprosto nezaměnitelná a pak uděláte maso na grilu skoro z každého kousku zvířete.
4. Potřebujete odleželé maso
Dobrá rada zní - pamatujte na to, že ve vyzrálém mase, které je na gril naprosto ideální, vám zůstane otisk prstu. Kdežto do čerstvého masa prst neotisknete ani náhodou. A pozor! Hotový steak se má nechat po sejmutí z grilu chvilku odpočinout, aby se šťáva rozlila zpět do celého steaku. To platí i u ostatních druhů masa.
5. Nekupujte maso v marinádě
Šéfkuchař Ivan Vodochodský doporučuje, abyste byli opatrní a dali pozor, abyste chuť a vůni masa nepřebili jinými vůněmi. A když už se rozhodnete pro marinádu, vždy je lepší připravit si svoji. Proč by si naložené maso nekoupil? V mnoha případech se prodává naložené v marinádách, které obsahují sůl. Ta z něj pochopitelně vytahuje vodu a na grilu ve výsledku jíte vysušený plátek místo šťavnatého steaku. Občas, až na výjimky, marináda zakrývá různé nedostatky.
6. Maso před grilováním osušte
Pokud nakládáte maso do marinády, buďte opatrní. Dobré maso není nutné nakládat a bez oleje bude opékané maso samozřejmě méně tučné. Ale když už ho naložíte do marinády nebo ho potíráte před pečením, dbejte na to, aby při pečení z masa olej neodkapával do ohně. Na grilování použijte oleje co nejméně. Pokud ho použijeme moc, tak olej kape do grilu, který nám hoří, a maso se tak připaluje a vznikají nebezpečné karcinogeny. Když zůstane voda, maso se opotí, ztuhne a konec! To neplatí jen u grilování!
7. Drůbeží maso grilujte hned
Drůbeží maso má velmi krátkou trvanlivost, a proto by se mělo připravit a spotřebovat nejpozději druhý den po nákupu. Hluboce zmrazená drůbež se rozmrazuje pomalu, nejlépe v chladničce, a rozmražené maso se musí důkladně umýt pod studenou tekoucí vodou. Dobrá rada Ivana Vodochodského: „V žádném případě nekupujte maso křehčené. Obsahuje několik desítek procent vody navíc na úkor masa“.
8. Ryby grilujte čerstvé
Na rozdíl od jiných druhů mas si s grilováním ryb dost lidí neví rady. Ryba se často při grilování přichytává na rošt a při obracení se rozpadá na kusy. Navíc má ryba jednu nepříjemnou vlastnost. Stačí pár vteřin a je buď nedopečená, nebo přepečená. Záleží ale na tom, jakou rybu si vyberete - nejjednodušeji se grilují steakové ryby jako je mečoun, tuňák a losos.
9. Dejte pozor na mražené ryby
Ivan Vodochodský doporučuje koupit si čerstvé ryby přímo na sádkách. Pokud nemáme možnost, pak musíme navštívit obchod a koupit buď rybu chlazenou, nebo zamraženou. Nejlepší je v tom případě hledat na etiketě informaci o tom, že byla ryba zamražená už na lodi.
10. Hlídejte teplotu grilování
Aby se nám grilování povedlo a všichni si pochutnali, tak si musíme dát pozor na dvě základní věci: abychom měli správně rozpálený gril a hlídat teplotu masa. Nejlépe pomocí sondy, kterou používají profesionálové. Pak budete mít jistotu, že se vše povede.