Zahrada je potěšení, ale i práce a zkušenosti. Rada začátečníkům: zbytečně si nic nekomplikujte

22. srpen 2019

Ne každý je od přírody zahradním specialistou, a přesto touží po vlastní zahradě. I péče o pozemek ovšem vyžaduje pár základních znalostí. Zahradní začátečníci si často nevhodným naplánováním zahrady komplikují její následnou údržbu. Pojďme se podívat na to, čeho byste se na zahradě měli pokud možno vyvarovat, abyste si pobyt na čerstvém vzduchu příjemně užili.

Čtěte také

Luděk Hojný ze Zahrady Harta ve Vošticích u Vysokého Mýta v naší radioporadně na téma: zakládáme novou zahradu nebo chceme rekonstruovat zahradu starší. Jakých chyb se vyvarovat? 

Ačkoli může některým zahrádkářům připadat péče o zahradu jednoduchá, svými neuváženými kroky si častokrát zbytečně přidělávají práci. Ta je stojí čas, finance a mnohdy je od zahradničení rychle odradí. Zahrada pro úplné začátečníky by měla mít jednoduchý koncept bez zbytečné příkrasy, která vše pouze komplikuje.

Zahrada je radost a potěšení, ale také práce a zkušenosti (ilustrační foto)

Dopředu si sepište, co je pro vás na zahradě opravdu důležité a bez čeho se naopak klidně obejdete. Zvažte, zda pro vás nebude výhodné oslovit zahradního architekta, který bude vaše malé zkušenosti s péčí o zeleň brát v úvahu a navrhne vám zahradní dílo šité pěkně na míru.

Nejčastější chyby

Mnoho začínajících zahrádkářů většinou touží po podobných věcech. Krásným trávníkem počínaje, ovocnými stromy a jezírky konče, ale věřte, že právě „perfektní" vzhled některých prvků bývá založen na dobrých znalostech a jistých zkušenostech.

sekačka

Zahradník začátečník možná ani netuší, co vše stojí za perfektním, sytě zeleným trávníkem bez plevelů. Kromě jedné až dvou sečí během týdne vyžaduje několikrát do roka postřik proti dvouděložným plevelům, které se zde chtě nechtě vždy usadí. Jarní a podzimní vertikutace bývají naprostou samozřejmostí, stejně jako hnojení na jaře, v létě a na podzim.

Zahrada pro začátečníka v bodech:
- zbytečně si nekomplikujte údržbu
- vybírejte jen rostliny vhodné do daných podmínek
- začněte jednoduchými věcmi, postupně si můžete přidávat obtížnost
- nesázejte rostliny do trávníku
- tvar záhonů by měl být jednoduchý a pozvolný, aby se dal pohodlně obsekávat sekačkou
- koncept zahrady stojí za úspěchem zahradního díla
- zvažte použití některých na údržbu náročných prvků - okrasné jezírko, výsadba ovocných stromů, zeleninové záhony, intenzivní okrasný trávník

Co si počít s krtinci a jinými terénními nerovnostmi? Občas budete muset trávník zapískovat a díry po nezvaných hostech dosypat trávníkovým substrátem a dosít osivem. Pokud trávník neodděluje od záhonů obrubník, bude třeba ho dvakrát ročně odrýpnout.

Do toho se občas vyskytnou různé houbové choroby, které laik mnohdy ani bezpečně nepozná. Ovocné stromy zase vyžadují pravidelný a odborný řez zaměřený na specifika daného druhu.

Zahrada je radost a potěšení, ale také práce a zkušenosti (ilustrační foto)

Pokud se zahradou začínáte, možná bude lepší si hned na startu nevytyčovat příliš vysoké cíle. Začněte hezky pozvolna a s nabývajícími zkušenostmi se pouštějte do větších akcí. Náročný začátek vás sice možná bude chvilku bavit, ale časem si uvědomíte, že byste za tu dobu mohli stihnout mnoho jiného, a tento problém vás začne vás čím dál tím více pálit.

Zbytečně si nic nekomplikujte

Jednoduchý a dobře zvládnutý koncept musí vždy myslet i na zvládnutelnou údržbu. Jedna z nejzákladnějších chyb majitelů pozemků spočívá ve výsadbě rostlin přímo do travnaté plochy.

Čtěte také

Obsekávat tyto bodové výsadby určitě nikoho nebude dlouhodobě bavit, nehledě na časovou náročnost a případné poškození vysázených rostlin sekačkou nebo jinou technikou.

Rostliny patří do záhonů, které mají jasně definovaný tvar a okraje. Čím jednodušší tvar záhonu, tím lépe se vám bude celá zahrada sekat. Do výsadeb sázejte pokud možno jen rostliny, kterým vyhovují místní podmínky, jinak bude třeba znásobit zálivku, což není efektivní ani z hlediska spotřeby stále více nedostatkové vody.

Luděk Hojný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Záhony mulčujte vhodnými materiály, které sníží riziko zaplevelení a omezí stejně tak i množství odpařované vody.

K jednoduchým moderním domům patří zahrada plná trav a jednoduchosti, například pravidelné množství rostlin se seskupuje do pásů vždy jednoho druhu.

Zahrada Harta, ukázková zahradu se spoustou jezírek, skalek a velkým množstvím trvalek, stromů a keřů

Nebo použijte drobné oblázky, ze kterých vyrůstá osvětlený bambus, to moderní zahradu oživí. Zapomeňte na hustou spleť květů, ty patří na venkov.

Celou radioporadnu s Luďkem Hojný si můžete psolechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související