Hypotéku může získat i nesezdaný pár. Je ale zapotřebí počítat s případným úskalím při rozchodu

28. červen 2021

Nejsme manželé, ale chceme bydlet ve vlastním. Tuhle větu slyší hypoteční poradci často. Touha po vlastním společném bydlení je mnohdy větší než po společném příjmení. Pro získání hypotéky není svatba podmínkou. Nesezdané páry mají v některých ohledech dokonce více možností, jak hypotéku řešit.

Hypoteční a investiční specialista Petr Koštejn v naší radioporadně na téma: Problematika hypoték pro nesezdané páry.

Čtěte také

Finanční poradci upozorňují na to, že je při sjednávání hypotéky je ovšem zapotřebí odložit růžové brýle a na budoucnost se podívat pragmaticky. Tedy počítat i s variantou rozchodu a být na tento nepříjemný konec vztahu, minimálně po právní stránce, připraveni.

Jako nesezdaný pár máte dvě možnosti, jak k hypotéce přistoupit: Vzít si ji na sebe může jen jeden z partnerů, nebo si ji vezmou oba dva. A každá z variant má svá pro a proti. Pokud jsou hypotéka a nemovitost psané jen na jednoho z partnerů, je jediným dlužníkem, ale i jediným vlastníkem nemovitosti.

Co když se pár rozejde?

V situaci, kdy se pár rozchází a je tedy nutné řešit hypotéku, jsou možnosti závislé na tom, jak si osoby v páru vyřeší otázku vlastnictví nemovitosti.

Čtěte také

Potom v úvěrovém vztahu s bankou může zůstat jedna osoba z páru s vlastnictvím k nemovitosti, pokud to umožňují její příjmy. Banka v případě změny úvěrové smlouvy z důvodu vystoupení jednoho z žadatelů bude opětovně posuzovat výši příjmů osob splácejících hypotéku.

V úvěrovém vztahu s bankou může zůstat jedna osoba z páru, ke které přistoupí jiná osoba (nový partner, rodiče apod.) s tím, že i zde banka bude znovu prověřovat výši příjmů.

Dojde k prodeji nemovitosti s následným mimořádným splacením hypotéky. Zde je však třeba počítat s poměrně vysokými poplatky za předčasné splacení.

Petr Koštejn ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o problematice hypoték pro nesezdané páry s Petrem Koštejnem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.