Zájem o hypotéky teď možná překvapivě roste. Jak ušetřit? Vše o odkladu splátek nebo refinancování

1. červen 2020

Pandemie v Češích překvapivě povzbudila zájem o hypotéky, během měsíců nouzového stavu si napůjčovali o 25 procent více než loni. Je to poměrně nečekaný výsledek, hypotéky letos ještě ale dále zlevní. 

Finanční poradce Radek Šejvl v naší radioporadně na téma: ceny hypoték klesají. Jaký je očekávaný další vývoj a možnosti odkladu splátek.

Čtěte také

Jedním z důvodů nečekaně silného zájmu o hypotéky je paradoxně rostoucí obava Čechů z možné ztráty zaměstnání. Vědí, že pokud kvůli koronakrizi přijdou o práci, na hypotéku nedosáhnou. Pokud mají zároveň dostatečné úspory, může pro ně být stále atraktivní si hypotéku pořídit právě nyní, i s rizikem možného propuštění.

Roli v jejich úvaze ale obecněji hraje obava ze ztráty bonity, která nemusí nastat jen z důvodu ztráty zaměstnání, ale třeba i z důvodu zhoršení podmínek v sektoru, v němž jsou zaměstnáni či ve kterém podnikají.

S hypotékou se nyní již mohou na nějaký čas rozloučit třeba pracovníci a podnikatelé z oblasti cestovního ruchu či pohostinství.

Peníze (ilustrační foto)

Dalšímu zlevňování hypoték nahrává znatelný propad úrokových sazeb (výnosů) jak na krátkodobých, tak především dlouhodobých tuzemských vládních dluhopisech.

Čtěte také

Spolu s dluhopisovými výnosy kvůli pandemii citelně klesají také další tržní úrokové sazby v České republice, například ty na úrokových swapech. Sazby desetiletých úrokových swapů klesly v těchto dnech na minimum od roku 2016.

V nejbližší době ovšem navzdory poklesu tržních sazeb a výnosů dluhopisů nelze očekávat výraznější pokles průměrné sazby hypoték, neboť banky přičítají a budou přičítat navýšenou rizikovou přirážku k ceně peněz, která šla kvůli dopadům koronaviru citelně dolů.

S oživením ekonomiky postupně bude tato přirážka klesat. To vytvoří podmínky pro pokles průměrné sazby hypoték na historické dno už před koncem roku 2021.

Neznámou je však další vývoj inflace

Bezprostředně sice ve světě i u nás budou patrné zmíněné silné dezinflační tlaky, otázkou však zůstává, jak budou trvalé. Pokud by rychle odezněly a už během roku 2021 citelně stoupala inflační očekávání, projeví se to v tržních úrokových sazbách, což bankám neumožní jít s průměrnou sazbou hypoték na ono historické dno.

Čtěte také

Splácíte hypotéku, u níž se blíží zlomové datum fixace? Jak na to, když chcete brzy půjčku doplatit nebo ji refinancovat? A lze před doplacením využít odkladu splátek?

Ti, kdo platí hypotéku a mají aktuálně problém splácet, si mohou trochu oddechnout. Díky nové zákonné úpravě je možné kvůli ochromení ekonomiky v důsledku koronaviru splátky odložit o tři nebo o šest měsíců.

Postup je jednoduchý - na stránkách bank najdete formulář, jehož prostřednictvím požádáte o odklad, a to buď do 31. 7. 2020, nebo do 31. 10. 2020. Data jsou pevná.

Dokládat není potřeba žádná potvrzení, stačí jen věc oznámit a po dobu odkladu (od následujícího měsíce) neplatit. Pozor však na to, že hypotéka se dále úročí - úrok za dobu odkladu zaplatíte až na konci splácení (běžná měsíční splátka se tedy nebude navyšovat).

Banky byly rychlejší než zákon

Jednotlivé banky nabízely možnost odkladu splátek u různých typů úvěrů ještě předtím, než vládní návrh prošel schvalovacím kolečkem zákonodárců. Je tak docela dobře možné, že už jste jednali a máte podepsaný odklad za jiných podmínek.

Radek Šejvl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Doporučení? Prostřednictvím e-mailu či telefonu si zjistěte, jaké dokumenty budou přesně potřeba, které musí být v originále a kde stačí kopie. Pak se teprve vypravte k přepážkám tak, abyste minimalizovali počet potřebných návštěv.

Celou radioporadnu s Radkem Šejvlem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související