Hradec Králové aneb takové „České Holandsko“. Evropský týden mobility jede na kolech i koloběžkách

15. září 2020

Evropský týden mobility se bude konat následujících sedm dní napříč celou Evropou. Cílem kampaně je zlepšit veřejné zdraví a kvalitu života podporou čisté mobility, což znamená, že bychom měli co nejvíce jezdit na kole, na koloběžce nebo chodit pěšky. Jana Svobodová z magistrátu Hradec Králové organizuje tuto kampaň v krajském městě.

Přišla jste pěšky?
Pěšky jsem přišla, ano.

Jana Svobodová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ptám záměrně, protože už v loňském roce jste říkala, že chodíte ráda pěšky. Někdy mám pocit ale, že lidé, kteří nepoužívají nebo nemají auto, jsou považováni za divné. Přeci jen auto má skoro každý a pořád hodně pospícháme.
Já mám také auto, takže patřím k valné většině, nejsem výjimkou, je jasné, že každý z nás auto potřebuje. Takže já nejsem odpůrce automobilové dopravy, ale myslím si, že automobilová doprava ve městech by se měla svým způsobem redukovat. Aby nejel jeden člověk do práce jeden kilometr v jednom autě. To je podle mě základní problém.

Letošní motto zní Tvůj styl - tvoje volba. Kampaň cílí hlavně na to, že si můžete sami zvolit, jak budete do práce jezdit.
Jana Svobodová, organizátorka Evropského týdne mobility v Hradci Králové

Tedy i tato kampaň by měla upozornit na nadměrné nadužívání automobilové dopravy.
Přesně tak. Letošní motto zní Tvůj styl - tvoje volba. Kampaň cílí hlavně na to, že si můžete sami zvolit, jak do práce budete jezdit. Já jezdím na kole a zjistila jsem, že se takto z domova do práce dostanu za 7 minut, což autem v žádném případě nezvládnu, obzvláště ráno v dopravní špičce. A potom ještě 10 minut jezdím kolem magistrátu a nemám auto kam zaparkovat.

Čtěte také

Musím pochválit nás všechny moderátory, protože my z Hradce Králové jezdíme do práce na kole. A inspirovali jsme i recepční, některé uklízečky a máme tady i jednoho koloběžkáře.
To je skvělé. Koloběžkáři se aktivně zapojují do našeho Evropského týdne mobility, který právě koloběžkojízdou ve středu zahájíme.

Četla jsem teď článek, kde se kritizovalo sdílené koloběžkování, kdy přijede auto a koloběžky zase odveze na jiné místo.
V některých městech je to problém. U sdílených koloběžek de hlavně o problém jejich parkování a ukládání. Protože obzvláště turisté vždy odloží koloběžku na nejméně vhodném místě a pletou se v provozu, překážejí chodcům, jsou s tím trochu problémy. Ale to zatím my tady v Hradci nemáme. Máme sdílená kola, což si myslím, že funguje výborně. Mají více než 2000 uživatelů, což je úžasné.

Kde jste se inspirovali? Je nějaké město, kam ráda třeba jezdíte a vidíte, že tam je ekologické myšlení v rámci dopravy opravdu super?
Co se týče udržitelných způsobů dopravy a cyklistiky, tak je na tom samozřejmě nejlépe Holandsko. Tam je množství cyklistů neskutečné. I já, která jsem poměrně otrlá v provozu, tak jsem měla co dělat, abych se tam zorientovala. Protože ve chvíli, kdy je zelená pro cyklisty ze všech směrů a oni se musí spolu domluvit a vyhnout, tak to je potom poměrně dobrodružná záležitost.

Evropský týden mobility 2020 v Hradci Králové
Město Hradec Králové se i letos zapojí do Evropského týdne mobility, který proběhne v tradičním termínu 16. - 22. září. Akce se zapojením široké veřejnosti, obcí a měst napříč celou Evropou podporuje využívání veřejné dopravy, budování cyklostezek a zkvalitnění pěších zón tak, aby byla posílena udržitelnost dopravy, ochrana životního prostředí a zejména kvalita ovzduší ve městech.

Jak to dělají, že tam všichni jezdí na kole?
Oni nemají kopce. To si myslím, že je základ. V Hradci také nemáme tolik kopců a proto máme tolik cyklistů. Mluvila jsem nedávno s kamarádkou ze severní Moravy, a ta byla neuvěřitelně překvapená, v Hradci si připadala jako v Holandsku, protože tady je cyklistů docela hodně.

Policisty o letních prázdninách zaměstnávají krádeže jízdních kol (ilustrační foto)

Zmínila jste Holandsko, mě ještě napadá Švédsko, teď záměrně řeknu jméno Greta. I když tady už je společnost rozdělená, jak to vnímáte vy?
Nejsem úplně ekologický extremista, spíše to beru na regionální úrovni. Aby město bylo příjemné pro lidi, kteří v něm žijí, aby veřejný prostor splňoval onu funkci, kterou má, aby se lidé cítili ve městě dobře. To je důležité si uvědomit i při plánování mobility ve městě. Radnice by se z pozice veřejné správy měla zeptat občanů, co by v tom prostoru chtěli mít, a potom podle toho projektovat úpravy.

16. až 22. září se koná Evropský týden mobility v Hradci Králové. Budou nějaká omezení akce kvůli koronaviru?
Víceméně ne, protože většina akcí je venkovních. Hlavní akce, Den bez aut na Masarykově náměstí bude v úterý a ani tam žádná omezení nebudou. Pouze na přednáškách a besedách, tam bohužel bude omezení v podobě roušek, na které si pomalu zvykáme. Ty nás asi jen tak neopustí.

Čtěte také

Kde všude budou stanoviště v rámci Týdne mobility?
Zahájíme koloběžkojízdou, vyjížďka to bude jednoduchá, nebude náročná, bude i pro začátečníky. Koloběžky si můžete i půjčit, nebude žádný problém, pokud nemáte svoji. Dál bude v pondělí akce na dopravním hřišti ve spolupráci s městskou policií nejen pro děti, pro celou rodinu. Jsou tam k dispozici koloběžky, kola, na dopravním hřišti si můžou děti vyzkoušet, jestli se jim jezdí dobře na různých typech dopravních prostředků, je tam i stánek BESIPu, kde si můžete vyzkoušet své znalosti dopravních předpisů. Bude tam vystavený i kamerový vůz městské policie, takže to je moc hezká akce.

Budou tam i "opilecké brýle"? Vyzkoušela jste je někdy?
Ano, budou tam tyto úžasné brýle. A máte pravdu, je to hrozné. Paní z BESIPu postaví kužely a dělá se takový pěší slalom v těchto brýlích. Je to poměrně zajímavé. Máte trošku složené vidění jako moucha. Je to zvláštní pocit. Akce na dopravním hřišti začne ve 3 hodiny odpoledne a potrvá až do sedmi do večera, kdykoliv odpoledne můžete přijít.

Co je pro vás největší lákadlo letošního ročníku?
Asi kromě onoho dopravního hřiště potom Den bez aut na Masarykově náměstí. Ten má upozornit na to, aby lidé aspoň tento jeden den nechali auta doma a dopravili se do práce na kole, pěšky, jakkoliv jinak. Budou tam opět k dispozici na vyzkoušení koloběžky, kola a elektrokola. A bude i exhibice Petra Krause, skvělého biketrialisty, je to jeden z nejlepší biketrialistů v České republice.

Petr Kraus může být skvělou inspirací pro mnohé.
On na kole skáče, postaví si velké překážky, je to úžasná podívaná. Budeme mít i hudbu, zahraje Zelená sedma celé odpoledne. Budou vystaveny elektrobusy, parciální trolejbus, bude tam přítomen i revizor, zástupci dopravního podniku.

Město má být příjemné pro lidi, kteří v něm žijí. Aby veřejný prostor splňoval svoji funkci a lidé se ve městě cítili dobře.
Jana Svobodová, organizátorka Evropského týdne mobility v Hradci Králové

Co zmíněné přednášky?
Určitě bych chtěla pozvat na přednášku Richarda Štěpánka. To je sportovec z Brna, který při těžké autonehodě přišel o ruku. Ale to ho neskolilo, naopak ho to nakoplo k tomu, že jezdí tisícimílový závod přes české a slovenské hory, který je velice náročný. On ho zvládl už pětkrát. A zvládl ho na koloběžce, na kole i pěšky. Je to naprosto neuvěřitelný člověk s neuvěřitelným příběhem. Přijde nám vyprávět do městské knihovny ve Wonkově ulici ve čtvrtek 17. září od pěti hodin odpoledne

Čtěte také

Jak dlouho jste připravovali celý sedmidenní program?
Poprvé jsme se sešli v březnu a samozřejmě koronavirová krize nám přerušila veškeré schůzky. Ale máme spoustu skvělých partnerů, kterým bych tímto chtěla moc poděkovat. Oni program víceméně sestavili už tím, že se přihlásili a řekli, co chtějí dělat, jaké mají plány. Jim patří velký dík.

Určitě to není jediný projekt na podporu ekologického myšlení v Hradce Králové.
Snažíme se, možnosti jsou omezené, ale děláme všichni, co můžeme. Chtěla bych ještě pozvat na skvělou akci Zažít město jinak, která má trošku oživit veřejný prostor. Jedna akce je v pátek v centru města, v Tomkově a Klicperově ulici. Budou koncerty, dílny, divadla, ochutnávky různých dobrot, bude tam možnost koupit si dobrou kávu. A další Zažít město organizují v Sukových sadech, tam budou také koncerty, divadla, různé workshopy, je toho spousta.

Jana Svobodová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Evropský týden mobility může začít. Už ve středu 16. září nabídne sedmidenní program, na který nás pozvala za organizátory z Magistrátu města Hradec Králové Jana Svobodová. Děkujeme.
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.