Evropský týden mobility chce zklidnit dopravu a naopak přivést co nejvíc života. Zažij město jinak!

15. září 2019

Dnes vám Český rozhlas Hradec Králové představí dvě velké akce, které se budou konat v Hradci Králové. Místním i přespolním jistě zpříjemní příští dny. A možná nás i k něčemu inspirují. Je to jednak Evropský týden mobility a také akce Zažít město jinak.

K oběma akcím nám podrobnosti řeknou dvě dámy, Jana Svobodová a Martina Erbsová. Nejdřív se zeptám, kdo kterou akci pořádá? Začne Jana?
Já jsem z magistrátu města, který organizuje Evropský týden mobility. Už tradičně zaštiťuji celý týden a všechny akce, které se konají od 16. do 22. září.

A Martina?
Já zastupuji Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové, který pořádá v pátek 20. září akci Zažít město jinak.

Jana Svobodová a Martina Erbsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Začneme tedy Evropským týdnem mobility, který začíná už v pondělí 16. září. A co se vůbec jedná?
Evropský týden mobility je kampaň, která probíhá po celé Evropě. Jde o kampaň iniciovaná EU, která začala už v roce 2002 a snaží se upozorňovat na to, že individuální automobilová doprava narůstá a jsou s ní ve městech mnohem větší problémy. Snažíme se nějakým způsobem inspirovat lidi, aby si vybrali jiný typ dopravy nebo aby kombinovali automobilovou dopravu s chůzí, cyklistikou či jízdou na koloběžce.

Chceme upozornit na problém udržitelného života ve městě. Aby se lidé setkali a společně zamysleli.
Jana Svobodová a Martina Erbsová, Evropský týden mobility a Zažít město jinak

Aby prostě auto nechali doma a zkusili jít do práce nebo do školy pěšky. Také chodíte pěšky do práce?
Jana Svobodová: Já jezdím na kole.  
Martina Erbsová: Já chodím pěšky.

Takže jdete krásně příkladem. Co nás tedy všechno čeká v rámci celého týdne mobility?
Program je velice bohatý. Každý den se bude něco dít. V loňském roce jsme začali kampaň dělat v trošku širším měřítku, začali jsme dělat více akcí, protože si myslíme, že toto téma je pro nás v Hradci Králové velice aktuální. Spousta lidí má kola, proto například hned pondělní akce je na dopravním hřišti v Třebši. Je určená jak pro rodiče, tak děti, babičky a dědečky. Mohou přijít na dopravní hřiště, kde si mohou zdarma půjčit koloběžku, elektrokolo, vyzkoušet si je. Bude přistaven i kamerový vůz městské policie. Vše bude pod dohledem. Městská policie bude k dispozici, bude odpovídat na jakékoliv dotazy týkající se silničního provozu a dopravních pravidel. Bude tam k dispozici stánek BESIPu, kde si budete moci vyzkoušet takzvané opilecké brýle. Můžete si projít slalom s brýlemi, je to docela zajímavé.

Evropský týden mobility v Hradci Králové aneb Zažij město jinak!

Pro střízlivého člověka, když se stane na chviličku díky těm brýlím opilcem, tak je to docela hrůza.
Program bude v Třebši opravdu pestrý, bude to stát za to, určitě přijďte. Začínáme od tří hodin odpoledne.

Čtěte také

V úterý je na programu zajímavá přednáška.
Ano, v úterý se uskuteční přednáška Richarda Štěpánka. To je sportovec, který po autonehodě přišel o ruku a absolvoval závod, který má 1000 mil. Absolvoval ho celkem čtyřikrát. Jednou na koloběžce, na kole, i pěšky. A na té přednášce bude mluvit o tom, jaké to je přijít o končetinu, změní se vám život. Jak on se k tomu postavil a začal sportovat dál, nezlomilo ho to. Takže to bude velice zajímavé. V Infocentru od pěti hodin odpoledne v úterý.

Potom je v programu také tradiční Den bez aut, ten připadá na čtvrtek.
My jsme si to datum trošku přizpůsobili, protože Den bez aut je oficiálně 22. září, ale to tentokrát připadá na neděli. My jsme raději chtěli, aby byl Den bez aut ve všední den, kdy lidé jezdí do práce autem. Aby si uvědomili, že mohou auto nechat alespoň jeden den doma. Po celý den bude možné po předložení řidičského průkazu využít MHD zdarma. Při nástupu předními dveřmi se řidičským průkazem prokážete řidiči při nástupu.

Kampaň EVROPSKÉHO TÝDNE MOBILITY se již tradičně snaží upozorňovat na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby jeho řešení.

Když tedy ukáži řidiči řidičský průkaz, mohu jet městskou dopravou zadarmo.
Přesně tak. A celá akce bude na Masarykově náměstí od tří hodin odpoledne. Bude tam zase připraven bohatý program, opět půjčování koloběžek, elektrokol, centrum zdravého pohybu vám řekne, jak se správně hýbat, abyste si neničili páteř, jak správně chodit. Občerstvení nebudu ani všechno jmenovat a bude tam také hrát dixieland Zelená sedma celé odpoledne. Petr Kraus, náš nejznámější bike trialista, bude mít o půl páté exhibic. A na Masarykově náměstí budou také vystaveny elektrobus a trolejbus s pomocným bateriovým pohonem, které si budou moci návštěvníci prohlédnout. K dispozici budou i pracovníci dopravního podniku, kteří budou informovat o těchto vozech a podají komplexní informace o vlastní hradecké MHD.

Evropský týden mobility v Hradci Králové aneb Zažij město jinak!

A teď mě zajímá akce Zažít město jinak. Martina Erbsová to má na starosti a uskuteční se v pátek 20. září. Tak co to bude?
My jsme se letos rozhodli, že občané a kolemjdoucí zažijí město jinak v celé Tomkově ulici, v části Klicperovy ulice a Svatojánského náměstí. Zabereme zadní trakt historického centra a pozveme všechny místní organizace, lidi, co vytváří nějaké dobré pochutiny, do gurmánské uličky. Aby se prezentovali a ukázali ono historické centrum jinak. Spousta stanovišť bude obsazena různými dílničkami a prezentací těchto organizací.

Jihlava - Zažít město jinak

Ještě mě zajímá ona myšlenka, jak vůbec vzniklo Zažít město jinak?
S myšlenkou přišel pražský Automat, což je organizace dlouhodobě se zabývající udržitelným životem ve městě. A toto je taková jejich vlajková loď, kdy se právě v září snaží takovými sousedskými setkáními buď zklidnit dopravu v daném místě a naopak tam dostat co nejvíc života. Aby se lidé po sousedskou potkali, setkali se, napekli si třeba buchtu a dali si spolu kávu.

Zažít město jinak

A možná se i navzájem inspirovali třeba tím, kudy chodit po Hradci pěšky a jezdit na kole. Kde všude bude program? Bude to tedy na hradeckém Starém Městě a ještě někde?
Bude to Staré Město v Hradci. A máme zprávy z ústředí v Praze, že jsme takovou trochu výjimkou. Díky tomu, že už nějaký pátek Zažít město v Hradci Králové pořádáme, tak letos se bude odehrávat ještě na třech dalších místech a to v Třebši, na Moravském Předměstí a v sobotu i v Malšovicích. Všechny tyto místní komunity, tyto okrajovější části, se k historickému centru připojí. Takže to bude mít ještě větší dopad. To je úplně skvělé. V Hradci to sousedství opravdu funguje.

Jana Svobodová a Martina Erbsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké máte sousedy?
Martina Erbsová: My máme dobré sousedy. Já bydlím v centru a máme to dobré.
Jana Svobodová: Já si nestěžuji. (smích) Bydlím v Labské a myslím, že jsme si tam poměrně blízko.

Zažít město jinak! Sousedské slavnosti i ve Vaší čtvrti. 85 míst v Praze a 27 dalších městech.

Tak to je paráda. V pátek tedy akce Zažít město jinak. Kdo by chtěl vědět nějaké podrobnosti a konkrétní program, tak je najde na internetu?
Nejlépe přímo na stránkách Zažít město jinak, kde jsou všechny lokality z celé republiky s termíny a s programem. U nás ještě zmíním, že nebude jen prezentace spolků, ale budeme mít i hudbu a divadlo. Od sedmi hodin zahraje známé hradecké uskupení Improvizační bizoni. U vinotéky V Kopečku zahraje v 8 hodin večer Hradecká cimbálová muzika, bude se pražit káva a budou další různé ochutnávky.

Čtěte také

Pojďme se zastavit ještě u neděle. Zase se tedy vrátíme k programu Evropského týdne mobility, protože neděle bude věnovaná cyklistům i s pěknou projížďkou. Jana Svobodová má slovo.
Ano, ve spolupráci s královéhradeckým Bajkazylem a s Divokolárnou z Josefova jsme vymysleli takovou pohodovou cyklojízdu po Labské stezce z Hradce Králové do Josefova. Start bude v 10 hodin dopoledne v Gayerových kasárnách u Bajkazylu, kde si budete moci zkontrolovat kola, protože Bajkazyl má servismany, kteří se budou kolům věnovat. A účastníci vyrazí, v Bastionu 4 v Josefově si dají oběd, prohlédnou si historická kola i podzemí pevnosti, josefovskou Divokolárnu, muzeum historických hraček a podobně. A odpoledne kolem čtvrté hodiny se budou vracet zpátky do Hradce Králové. Je to zajímavá nabídka a možnost, jak strávit krásnou neděli. Doufám, že bude krásná.

Jakub Schmidt, Jana Svobodová a Martina Erbsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak popřejeme samozřejmě, ať se vše vydaří. Děkuji moc za to, že dnes přišly Jana Svobodová a Martina Erbsová. Držíme palce, ať ona myšlenka nechávat co nejvíc auta doma, zůstane v lidech i do dalších podzimních dnů, týdnů a měsíců.
Bylo by to skvělé. Aby si každý rozmyslel, než povezete své dítě nějakých 600 metrů do školy autem, že by možná mohlo jít pěšky. To by bylo určitě bezva. Děkujeme moc za pozvání, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.