Tetín je Vesnicí roku Královéhradeckého kraje. Na venkově se dá žít stejně kvalitně jako ve městě

2. říjen 2024

Teď zamíříme na Jičínsko do letošní Vesnice roku Královéhradeckého kraje, kterou se stal Tetín, malebná obec se 150 obyvateli mezi Miletínem a Lázněmi Bělohrad. Tamní starosta Matěj Hlavatý kandidoval za Starosty a nezávislé v 19 letech a stal se v té době nejmladším starostou v Česku. Dneska už stojí v čele Tetína třetí volební období.

Blahopřejeme k titulu Vesnice roku Královéhradeckého kraje. Co to pro vás znamená?
Je to velký úspěch. My se promujeme tím, že jsme malá obec s velkým srdcem. A myslím si, že nám k tomu titulu pomohlo nejen velké srdce na vyhlídce na Kamenci, kde máme úžasný výhled na Podkrkonoší, ale především velká srdce našich obyvatel. Naši obec prezentovali tak, že jsme si ten titul zasloužili.

Matěj Hlavatý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Už jste to oslavili?
Párkrát jsme to už oslavili, ale spíše to byly takové ty oficiální oslavy. Teď chystáme sousedské posezení, kde bychom to chtěli oslavit společně s obyvateli a konečně si to užít.

Na venkově jde žít stejně kvalitně jako ve městě. A snad i kvalitněji vzhledem k přírodě a klidu. Ten totiž často ve městech chybí.
Matěj Hlavatý, starosta Tetína

Co vůbec obnáší účast v soutěži Vesnice roku? Asi se musí zapojit celá obec.
Musí se zapojit celá obec. Jde o to, že máte dvouhodinovou prezentaci pro krajskou komisi, kde představíte vše, co v obci máte. Od spolupráce s podnikateli, se zemědělci, s živnostníky, jak se staráte o přírodu, jaké projekty a kulturní akce plánujete, jaký je společenský život v obci. Tohle všechno se hodnotí a pak je nějaký výsledek.

Čtěte také

Odměnou pro vítěze byla i finanční odměna milion a čtvrt. Už víte, co s těmi penězi uděláte?
Dostali jsme 1 250 000 na dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj, to plánujeme využít na stezku mezi Tetínem a Vidoní, která nám velmi chybí a bude důležitá pro všechny občany, kteří směřují k nám na obecní úřad nebo na sportovní hřiště ve Vidoni. A 350 000 jsme dostali od Královéhradeckého kraje. Ty jsme už utratili za oslavu, kterou jsme pořádali pro všechny vesnice, které se zúčastnily soutěže v letošním roce.

V soutěži se hodnotilo i odpadové hospodářství. A na to své je Tetín velmi pyšný.
Minulý rok jsme vyhráli Skokana roku v hospodářství za třídění odpadu, nastavili jsme door to door systém, zrušili jsme sběrná místa, která spíše vytvářela nepořádek v obci, protože se kolem nich hromadil odpad, který tam nepatřil. Tak jsme odpadní nádoby přemístili k lidem domů. Myslím si, že to funguje velice dobře, snažíme se to hospodářství udržet tak, aby svoz probíhal jednou měsíčně, tudíž jsou to větší nádoby. Každý si třídí svůj odpad doma. Chceme v tom pokračovat a plánujeme to třídění rozšiřovat na další komodity.

V 19 letech jste kandidoval na starostu a ve 20 letech jste byl tenkrát nejmladším starostou u nás. Stále jste jedním z nejmladších starostů v Česku. Proč jste se tak mladý pustil do politiky?
V Tetíně bydlím celý život a chtěl jsem se podílet na tom, aby naše obec vzkvétala. Tak jsem se začal účastnit veřejného života. Trochu mne do něj přiváděl děda a můj táta, v osmnácti letech jsem už šel do volební komise, tam byl se mnou bývalý pan starosta a řešilo se, že on už nechce pokračovat. Tak nás napadlo, že bychom se o to mohli pokusit a něco pro Tetín udělat.

Začínáme se zalidňovat. Možná je to i konceptem, který jsme si nastavili. Rozšiřujeme podle nového územního plánu obytné zóny.
Matěj Hlavatý, starosta Tetína

Pamatujete si na své první obecní zasedání po ustavující schůzi? Byl jste nervózní?
Byl jsem hodně nervózní. Pamatuji si to dobře, byl to rok 2014 a vím, že jsem se na to hodně chystal. A měl jsem tenkrát také asi o 40 kilo méně. Snažím se tu politiku dělat tak, aby lidé měli důvod zůstávat ve vesnicích, měli tam všechen komfort a služby, našli tam třeba i nějaké pracovní uplatnění. Pro mě je důležité, že život na venkově jde žít stejně kvalitně jako ve městě. A možná i kvalitněji vzhledem k přírodě a klidu, který tam panuje. Ten často ve městě není. Já jsem rád na vesnici, vrátím se do toho ticha. Večer v deset nám zhasne pouliční osvětlení a můžete se koukat na hvězdy. I to je fajn relax.

Čtěte také

Co to tedy obnáší, být starostou obce Tetína se 150 obyvateli?
U nás je to práce na plný úvazek, ačkoliv jsem neuvolněný, je to práce na 24 hodin 7 dní v týdnu. Tak to u těch neuvolněných starostů z malých obcí bývá, protože nemáme žádný odbor, nemáme nikoho dalšího, kdo by řešil jednotlivé sekce žádostí, které k nám chodí. Nebo věcí, které projektujeme, takže vše to je od začátku projektu přes žádost o dotaci, záměr, vypsání zakázky, hodnocení zakázky až schválení dodavatele, všechno jde přes nás. Člověk si musí poradit.

Co je největším problémem takové obce, jako jste vy?
Asi nejzásadnější problém jsou finance. Jsme odkázáni na dotace, tedy to je asi největší problém. A pak je to administrativní zátěž, ale s tou se dá teď už trošku bojovat.

Pozval bych vás na krásnou pěší turistiku do přírody. Máme tam místa, kde můžete využít super grily. A nádherné výhledy na Podkrkonoší.
Matěj Hlavatý, starosta Tetína

Věčným problémem menších obcí i měst je, že jim prostě lidé ubývají. Jak je to u vás?
My se začínáme zalidňovat. Možná je to i tím konceptem, který jsme si nastavili. Teď rozšiřujeme podle nového územního plánu obytné zóny. Děláme je smysluplně, abychom věděli, že se na nich bude stavět. Přijde k nám nová firma s pracovní nabídkou, takže věřím, se populační křivka u nás trošku napraví a půjde nahoru. Ta pracovní nabídka bude zajímavá i pro mladé lidi, není to jen manuální práce, ale i za počítačem.

Čtěte také

Často k vám někdo zavolá na úřad a ptá se po bydlení, že by si chtěl u vás postavit dům?
Stavebních parcel je málo, máme maličké katastrální území. Máme vesnickou zástavbu, což byla i jedna z věcí, za kterou jsme dostali titul Vesnice roku. Protože na to hodně dbáme i v rámci územního plánu. Nesmí se stavět domy, které tam nezapadají. Tak je prostě těch kapacit méně, je určitá regulace, že musí být minimální parcela 1 000 m2, ale poptávka po bydlení je hodně velká.

Lidem se tedy u vás dobře žije a jsou pyšní na to, že bydlí v Tetíně. Co váš spolkový, kulturní a společenský život?
Rád bych pochválil zejména naše hasiče. Jsou úžasní, letos získali i v okrskové soutěži druhé místo, ačkoliv už to jsou pánové ve svém věku. Díky nim a díky spolupráci obce a dalších lidí to u nás funguje velice dobře. A připojují se další obyvatelé, kteří jsou třeba v Tetíně nově. Snažíme se navzájem si pomáhat, tedy i mezigenerační spolupráce je fajn.

Čtěte také

Hospodu máte?
Máme hospodu. Ale kostel nemáme. Kousíček od nás je ale kostel Byšičky, který je hodně známý.

Za čím byste na nás do Tetína pozval? Prý máte také zajímavou zvoničku.
Ano, postavili si ji sami na Vlkanově sousedé. Složili se vybrali peníze, navrhli si ji a zkonstruovali a pak slavnostně pokřtili. To byl i začátek mého starostování v Tetíně, že jsme křtili zvoničku. A dál bych vás určitě pozval na krásnou pěší turistiku do přírody. Máme tam místa, kde mohou turisté využít super grily. Také nádherné výhledy na Podkrkonoší a na Zvičinu vážně stojí za to.

Tak si udělejte výlet do Tetína na Jičínsku, pozval vás osobně starosta Matěj Hlavatý. Čeká tam na vás krásná krajina nejen pro pěší turistiku, ale i na kole taky se tam dá krásně jezdit.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související