I v soutěži Vesnice roku platí olympijské heslo, není ani tak důležité zvítězit, jako zúčastnit se

8. červen 2023 08:05

Suchý Důl na Náchodsku je Vesnicí roku Královéhradeckého kraje pro rok 2023. Vyhrál  před obcemi z Jičínska - Bystřicí a Tetínem. Jak přímo v terénu pracuje hodnotící komise, jsme sledovali v Pilníkově na Trutnovsku - tam nakonec získali Cenu hejtmana.

„Nejdřív se představíme my vám a pak vy nám. Potom tady spustím stopky na 120 minut.“ Komise přijíždí před půl devátou ráno a na Pilníkov - stejně jako na každou další kandidátskou obec - má přesně vymezené dvě hodiny.

Čtěte také

Nezávislého starostu Pilníkova Josefa Červeného to nezaskočilo. „Ano, přesně tak to bylo v pravidlech. 120 minut a ani o chlup víc.

Krátce po půl deváté začíná pro starostu i členy komise víc než tříkilometrová procházka městem s několika zastávkami. Od míst, na které je město pyšné, až po ty, které Pilníkov zrovna nezdobí.

Ale i to, že obec taková místa netají a neskrývá, k tomu patří. „Největší naší dominantou je pilníkovský kostel, do kterého bych vás samozřejmě i rád, kdo bude mít odvahu, pozval. Je to záležitost emotivní. Jestli si myslíte, že zvenčí vypadá kostel hrůzostrašně, tak uvnitř je to ještě horší.

Čtěte také

V hodnotící komisi jsou zastoupeni starostové těch obcí, které uspěly minule, ale i lidé z ministerstev nebo hejtmanství, památkáři, ekologové a další. Obce se musí připravit na to, že dotaz od někoho z komise může padnout od kohokoli a na cokoli.

A to je podle Lucie Feuchter z krajského úřadu jedním z největších benefitů samotné účasti v soutěži. „Když připravují pro komisi setkání, tak se celá obec stmelí. Najednou se občané zaktivují, přijdou pomáhat starostovi. I ti, kteří se normálně nezapojují, tak začnou cítit sounáležitost a hrdost na to, že patří k této obci. To bych řekla, že je to nejvíc.

Vybrat vítěze je podle členů komise velmi těžké. I proto, že způsob prezentace je pokaždé jiný. „Vždy když z některé obce vyjíždíme, tak si říkáme, tahle by to mohla být. Ale potom přijedeme do další a uvědomíme si, že tahle byla taky dobrá. Je to opravdu hrozně těžké.

Čtěte také

Nakonec tedy komise letos vybrala Suchý Důl. A co vlastně podle předsedy komise Zdeňka Drašnara, jinak nezávislého starosty Nového Hrádku, tentokrát rozhodlo? „V Suchém Dole nás nejvíc zaujalo vlastně všechno. Jedna věc vedle druhé, co se týká společenského života nebo spolkové činnosti.

V Pilníkově brali v uvozovkách "jen" cenu hejtmana. Ale jak říkal starosta Josef Červený bezprostředně po odjezdu komise: nejde o umístění, ale o zpětnou vazbu a další pohled na obec, který je potřeba k dalšímu rozvoji. „Už jen to, že jsme se zúčastnili, je pro nás výhra.

V Pilníkově už tedy vědí, že na hlavní cenu nedosáhli, ale v očích členů komise i tak obstáli na jedničku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související