Tetín, obec s velkým srdcem. V jejím čele stojí Matěj Hlavatý, jeden z našich nejmladších starostů

23. březen 2023

Vypravíme se do Tetína na Jičínsku, malé vesničky, ale s velkým srdcem. Má asi 160 obyvatel a starostou je tam už od roku 2014 Matěj Hlavatý, který se tak tenkrát stal nejmladším starostou v republice. Protože mu bylo při nástupu do úřadu pouhých 20 let. Dnes už je to ale ostřílený a zkušený politik, který patří mezi nejviditelnější mladé politiky u nás. 

Matěj Hlavatý, starosta Tetína, se také hlasitě zasazuje o svobodu a lidská práva, loni v listopadu například zorganizoval v Praze pochod za demokracii. A na sociálních sítích ho sledují tisíce lidí.

Tak kde přesně Tetín najdeme?
Já vždy říkám, že leží v Podkrkonoší, protože to je region, který rád propaguji. Je to takový neobjevený poklad. Jsem velice rád, že můžu představit naši malou obec, která má doopravdy velké srdce. Ležíme kousek od místa, kde se narodil Karel Jaromír Erben a Karel Václav Rais, tedy mezi Lázněmi Bělohrad a Miletínem.

Podle mne je základem pro politiku a pro všechny politiky, dobrá komunikace s občany, i když třeba nemají stejný názor na věc.
Matěj Hlavatý, starosta Tetína

A vy pocházíte přímo odtamtud?
Ano, já pocházím přímo z Tetína, ačkoliv jsem se narodil v Hořicích v Podkrkonoší, což je kousek od nás. Ale celý život žiji v Tetíně.

Čtěte také

Co vás přivedlo do politiky v tak mladém věku? Protože vám bylo pouhých 20 let, když jste se stal starostou.
Můj děda se vždy velmi zasazoval o demokracii a nějakým způsobem mi to předával, informoval mě o všem, co se dělo za komunismu, jak probíhala doba útlumu Československé republiky. Chtěl jsem vědět, čím procházela naše rodina i celá společnost. A to vyústilo v zájem o politiku. A jelikož v roce 2014 došlo k tomu, že nevyhrál můj favorit ve volbách a celá společnost se začínala proměňovat, tak jsem se rozhodl, že do politiky vstoupím a pokusím se něco dělat. A kde jinde než v našem Tetíně. Náš bývalý starosta končil, byl v důchodovém věku, a rozhodl se, že úřad opustí. Spolu s ostatními aktivními obyvateli v Tetíně jsme se rozhodli, že postavíme vlastní kandidátku s tím, že já se budu ucházet o post starosty.

A zvolili vás. Já bych ale přeci jen očekával, že občané budou spíše volit ostřílené a zkušené tváře. Ale vás asi znali.
Ano. Tak když je 160 či 170 obyvatel v místě, tak se většinou všichni znají. Ačkoliv nějaká skepse vůči tomu, že jsem mladý politik, byla. Také to dopadlo ve volbách, že jsem se neumístil na první pozici z kandidátky, ale měl jsem čtyři roky na to, abych občanům ukázal, že s nimi budu rád komunikovat, že se budu snažit, abychom život v Tetíně zlepšili. Aby se nestal jednou z těch obcí, kam chodí občané pouze přespávat. Začali jsme obnovovat kulturní akce, aby společnost opět fungovala jako komunita.

Já si v naší obci dokážu krásně vyčistit hlavu a odpočinout. Nejšťastnější jsem z toho, že společenský život u nás začal fungovat.
Matěj Hlavatý, starosta Tetína

Nikdy jste neuvažoval o odchodu do velkého města?
Chvilku jsem byl v Hradci Králové, bylo to v období studia a práce, ale stejně mě to táhlo zpátky. Já si v naší obci a na venkově dokážu krásně vyčistit hlavu, odpočinout od práce, kterou mám někde jinde ve velkých městech.

Čtěte také

Co bylo pro vás při nástupu do funkce nejtěžší? S čím jste se musel na začátku poprat?
Byla to samozřejmě zátěž administrativy, nízké rozpočty. To bylo pro mne velké překvapení, když má člověk svázané ruce a není schopen nic udělat bez toho, aniž by musel chodit žádat o dotace a věnovat tomu velkou spoustu času.

Díval jsem se pane starosto, že na Twitteru vás aktuálně sleduje asi 13 500 lidí. Jak se vám to povedlo? Protože na naše domácí české poměry je to docela vysoké číslo.
Je to vysoké číslo i pro politika. Myslím si, že to je hlavně tím, že komunikuji. Snažím se odpovídat na všechny slušné dotazy, které přijdou. Postupem času občané viděli, že komunikace je vzájemná a že není to tak, že hodím tweet a nechám ho bez reakcí. A myslím si, že to je i základem pro politiku a pro všechny politiky, dobrá komunikace s občany, i když třeba nemají stejný názor na věc.

Co vás vedlo k tomu, že jste vloni uspořádal v Praze pochod za demokracii, kam přišly na Václavské náměstí tisíce lidí?
Bylo to připomenutí společnosti, že demokracie je právě o různých názorech. Minulý rok to vypadalo, že jedna sice ne úplně početná skupina, ale hodně hlasitá skupina, se snažila ovládnout prostor. Tak jsme chtěli ukázat, že pro hodnoty demokracie je mnoho lidí, a uspořádali jsme symbolicky pochod z Albertova na Václavské náměstí, kde to pokračovalo Koncertem pro budoucnost.

Čtěte také

Když se třeba u vás v Tetíně sejdete v hospodě, tak také řešíte obecné naladění společnosti?
Určitě. Pobíhají tam politická témata, někdy i s rozdílnými názory, ale je to o vyslechnutí. Většinou, když se s lidmi bavíte v klidu, začnete si vysvětlovat problémy, tak dojdete k tomu, že lidi mají prostě základní pud strachu. A je potřeba s nimi o tom strachu komunikovat a vysvětlovat jim, že nejsou sami, že strach mají i ostatní lidé včetně mě. Ale existuje reálná šance na to, aby vše dobře dopadlo, jak vypadá takový mír, který je i pro Ukrajinu důležitý. A Ukrajina bude zase suverénní, svobodná země.

Když se vrátíme zpátky do Tetína, tak správná obec má mít náves, kostel a hospodu. Hospodu tedy máte, co náves a kostel? Taky?
Náves máme, ačkoliv u nás máme tři části. Máme část Tetín-náves, pak máme Vlkanov, což je historická část obce s roubenkami, a pak máme část obce Vidoň. Nemáme ale kostel jako takový, ale máme dvě kulturní památky a to jsou sochy od žáků Matyáše Bernarda Brauna.

Co se vám za ta léta vašeho starostování povedlo? Na co jste nejvíc pyšný?
Momentálně jsem nadšený z projektu, který děláme. Je to přeshraniční projekt česko-polský, nedávno jsme podepsali memorandum s polskou Lubawkou. Projekt se jmenuje Cesta s roubenkami, které jsou pro nás typické. A z čeho jsem nadšený, mohou to být materiální věci. Jsou to dotace, které se nám povedly, ale jsem asi nejšťastnější z toho, že společenský život u nás začal fungovat. A když děláme nějaké akce, tak se veřejnost, nejen občané Tetína, ale i z okolních obcí, zúčastní. Takže v malé obci je pak vidět to velké srdce.

Matěj Hlavatý, starosta Tetína na Jičínsku, byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související