Na malém městě by měli všichni táhnout za jeden provaz, usmívá se starosta Vamberka Jan Rejzl

5. červen 2019

Když se řekne jméno jednoho zajímavého východočeského města, asi každého hned jako první napadne slovo krajka. Už víte, kam se dnes podíváme? Vezmeme vás do Vamberka. Naším hostem je vamberecký starosta Jan Rejzl. 

Vamberk, to je samozřejmě především krajka. To napadne asi každého. A potom také koupaliště, protože tam se svého času jezdila koupat snad celá republika. Už jste ho letos otevřeli?
Koupaliště je velké téma. Musím tedy říct, že ne příliš veselé, protože ono už má za sebou skoro 40 roků provozu. A my se ho postupnými kroky snažíme opravovat. Letos přišly na řadu nějaké trubní rozvody, ochozy, brodítka. Takže doufám, že se podaří do letní koupací sezony vše uvést do provozu. A také doufám, že počasí bude přát, aby si to návštěvníci užili.

Když vyjdete na kopec k Vyhlídce, rozhlédnete se do kraje od Orlických hor až po Kunětickou horu, vidíte krásné místo pro život.
Mgr. Jan Rejzl, starosta města Vamberka

Jak byste pane starosto představil vaše město? Já jsem zmínil onu krajku.
Krajka, to je samozřejmě první asociace, která každého, doufám, napadne. Protože tato tradice je u nás pořád živá, paličkuje se velmi a často. Nicméně Vamberk se spíš zapsal teď do moderní historie průmyslovou tradicí. Je to kombinace moderního průmyslu a zároveň krajkářství. Ale především je to menší město v podhůří Orlických hor, které je velice příjemné, jak pro život, tak pro návštěvu. Ke které všechny rádi zveme.

Díky belgické šlechtičně žije už 400 let z generace na generaci tradice ruční vamberecké krajky

Muzeum krajky ve Vamberku vám představí historii ručně paličkové krajky na Podorlicku

Vamberecká paličkovaná krajka možná bude trvale zapsaná do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Královéhradecký kraj v těchto dnech zpracovává žádost o její zapsaní. 

Jaká je vlastně historie vamberecké krajky? Už je to několik století, dříve u vás paličkovali skoro všichni.
Já jsem přiženěný do krajkářské rodiny, takže k tomu mám určitý vztah, ale osobně nepaličkuji. Ale tu historii znám, protože i co se týče mužského osazenstva, tak nebyla výjimka, že i pánové museli přiložit ruku k dílu.

Muzeum krajky ve Vamberku, to je velké lákadlo. K tomu asi také máte hodně blízko, ne?
Vy se na mne potutelně usmíváte, protože víte, že moje žena tam působí a pracuje. Ano, Muzeum krajky, to je velká věc ve Vamberku, turisty velice vyhledávaná a přitažlivá. Jsme rádi za to, že tato instituce u nás působí.

Koupaliště ve Vamberku

Teď mě zajímá vaše cesta do čela radnice ve Vamberku. Protože vy jste po podzimních komunálních volbách novým starostou.
Ano, v předchozím volebním období jsem už působil jako místostarosta, takže jsem si osahal komunální politiku. Věděl jsem, do čeho jdeme. Ale musím říct, že v podstatě ta naše, já budu říkat, parta, která už i minulé čtyři roky město vedla, tak je tam i dál. A chci vyjádřit uspokojení nad tím, že to, co se podařilo hlavně změnit, je nálada ve městě. Za poslední čtyři roky se velice uklidnila atmosféra, soustředili jsme se na to, abychom se zaměřili na konkrétní věci. A trošku stranou šly takové ty osobní věci, které tam dříve byly. Teď je to v pořádku a je to dobře.

Husovo náměstí ve Vamberku

Mě zaujalo, že jste řekl parta. Takže je to skutečně tak, že je komunální politika jiná než ta celostátní? Tam to tedy moc parta není, jak všichni vidíme. Jak to je u vás?
Určitě je to tím, že se jedná o skupinu lidí, kteří k tomu městu mají vztah, žijí tam a chtějí něco udělat pro své spoluobčany. To se velice projevuje a je to znát. Skutečně asi není úplně na prvním místě, kdo za který subjekt kandiduje, ale v prvé řadě každý sám reprezentuje to, co chce vytvořit.

Co bylo tím prvním, co jste udělal, když jste nastoupil na radnici, vzpomenete si?
Teď by to chtělo asi něco humorného, ale spíš to řeknu vážně. Snažím se vnést do věcí nějaký systém a motivovat zaměstnance k tomu, aby spolupracovali. Aby, jak se říká, všichni táhli za jeden provaz.

Vamberk chystá opravu lokality Voříškova - Farská. Stávající schodiště se promění v park

Vizualizace - Vamberk chystá opravu lokality Voříškova - Farská

Vamberk letos zvelebí další část centra města. Proměna čeká veřejný prostor v lokalitě Voříškova - Farská, která propojuje Husovo náměstí s řekou Zdobnicí. Opravené schodiště nově nabídne například prostor k odpočinku s výhledem na severní část Vamberka.

Určitě máte také nějaké nové plány. Jaké jsou vaše priority? Možná i osobní. Co se všechno chystá ve Vamberku?
V prvé řadě jsou to projekty, které vznikají už několik let. To znamená, že my teď těžíme z toho, že věci jsou připravené a postupně se rozbíhají. Pokud se budeme bavit o stavebních věcech, tak hitem letošní stavební sezóny je rekonstrukce schodiště v ulicích Voříškova a Farská, což je velice krásná lokalita spojující náměstí a nábřeží řeky Zdobnice. Tam by mohly vzniknout nové odpočinkové zóny. A je to i taková komunikační trasa mezi centrem města a průmyslovou spodní částí. Myslím si, že průchozí i návštěvníci tuto změnu velice ocení. Na podzim by mělo být hotovo.

Jak je to se sídlištěm? Protože tam také chystáte velkou obměnu, aby se tam lidem příjemněji žilo.
Máme připravený projekt regenerace sídliště Jiráskova. Letos začínáme první etapou v ulici Jugoslávská. To je záležitost aktuálních dnů. Je předané staveniště, takže se těšíme, že koncem léta tato první etapa proběhne. A celková revitalizace sídliště se soustředí nejen na parkování, ale i na pěší propojení s klidovou zónou. Aby bylo sídliště dobrým místem pro život.

Vyhlídka ve Vamberku

Kdy bude hotovo, zase se zeptám?
To je projekt na několik let. Předpokládáme, že každý rok by se nějaká dílčí část měla uskutečnit. Nechci teď říkat konkrétní termíny, je to zkrátka několikaletá záležitost.

A vaše osobní plány? Co byste chtěl, aby po vás ve Vamberku zůstalo? Určitě jste o tom také přemýšlel.
Určitě to nevnímám jako nějakou osobní ambici. Je to zase průnik většinových názorů toho, co by naše město potřebovalo. Například z dopravního hlediska vnímám jako velice důležitou rekonstrukci náměstí, což je zase běh na dlouhou trať. Máme tam bývalou silnici první třídy, která je velice předimenzovaná. Kamiony dnes už po ní naštěstí nejezdí, takže bychom chtěli náměstí zklidnit. Centrum města je vizitkou každého města.

Smírčí kříž v lese u Vamberka

Pojďme se vrátit zpátky ke krajce. Protože se něco velkého chystá. Mimochodem, kde jste se seznámili s vaší paní, která je etnografkou v Muzeu krajky ve Vamberku?
Naše cesty se střetly při studiích v Brně. Takže nás to potom zaválo zpátky do Vamberka. Já pocházím z Ústí nad Labem.

Naučili vás to paličkování nebo ne?
Paličkovat mě nenaučili, ale učili. Ženě i mojí tchyni chci poděkovat, za jejich vztah ke krajce a vůbec za onen cit pro textilní výtvarné umění, které je velice osobité a krásné.

Krajku do Vamberka přinesla manželka císařského nizozemského generála Kašpara z Grambu Magdalena Grambová rodem z Meldeka, která pocházela z belgických Flander. A zavedla mezi zdejším obyvatelstvem paličkování jako robotní povinnost.
Vidíte, už to bude 400 roků.

Muzeum krajky ve Vamberku

A tradice se udržuje dál. Bylo by pěkné, aby i pro příští generace zůstala zachována. Pojďme pozvat onu velkou událost, která vás čeká.
Jako každoročně poslední červnový víkend a letos to připadá na 28. až 30. června, se uskuteční Mezinárodní setkání krajkářek, jehož součástí je přehlídka současné tvorby, bienále české krajky. Jsou to věci, které jdou se světovými trendy. Široká veřejnost se může přijet k nám do Vamberka podívat za krásnou moderní krajkou.

Velké unikum: kolekci krajkových kachlů chystá Vamberk pro mezinárodní krajkářské slavnosti

Unikátní kolekce krajkových kachlů se v červnu představí na Mezinárodním setkání krajkářek ve Vamberku

Mezinárodní setkání krajkářek ve Vamberku bude sice až na konci června, už teď ale mají organizátoři doslova plné ruce práce. Letos se setkají krajkářky z České republiky, Slovenska, Polska a Německa. Podrobnosti zajímaly reportérku Janu  Házovou.

Slyšel jsem, že tam bude i jeden unikát. Kachlové krajky.
Součástí těchto přehlídek je celá řada výstav a jednou z nich bude velký mezinárodní projekt, kde několik stovek krajkářek především z oblasti Krušných hor paličkovalo tzv. políčkované kachle. Je to dílo, které má, tuším, 76 m2. Takže je to obrovské dílo a bude to velký vizuální efekt.

Takže těsně před prázdninami, 28. června, bude ve Vamberku mezinárodní setkání evropských krajkářek. Hezky si to užijte, ať přijede co nejvíc lidí. Navíc i okolí Vamberka je kouzelné. Kde vy to máte rád? Kam se jdete projít, zatoulat se?
Když vyjdete na kopec k Vyhlídce, rozhlédnete se do kraje od Orlických hor až po Kunětickou horu, tak je to krásné místo pro život.

Jakub Schmidt a Mgr. Jan Rejzl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká starosta Vamberka Jan Rejzl, kterému moc děkuji nejen za pozvání do Vamberka, ale i za povídání o jeho městě. Mějte se moc hezky, na shledanou.
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související