Vamberk chystá opravu lokality Voříškova - Farská. Stávající schodiště se promění v park

31. březen 2019 10:33

Vamberk letos zvelebí další část centra města. Proměna čeká veřejný prostor v lokalitě Voříškova - Farská, která propojuje Husovo náměstí s řekou Zdobnicí. Opravené schodiště nově nabídne například prostor k odpočinku s výhledem na severní část Vamberka.

Lokalita Voříškova - Farská bezprostředně navazuje na areál bývalých kasáren, který v posledních letech prošel výraznou proměnou. Vamberku se totiž podařilo před 4 lety získat investora, který zde postavil výrobní závod a zároveň pomohl s vybudováním parku poblíž historického mostu a opravou nábřeží u řeky Zdobnice. Lokalita Voříškova - Farská je pak posledním střípkem do této skládačky.

Vamberk chystá opravu lokality Voříškova - Farská

„Je to nesmírně cenná lokalita, která byla doteď dosti opomíjená. Ale má velký význam právě pro komunikační trasu do dolní části města Vamberka. Jednak pro občany, kteří zde žijí, ale také pro zaměstnance závodů, které jsou právě v oné spodní lokalitě," vysvětluje starosta Vamberka Jan Rejzl zvolený za Starosty a nezávislé.

Stávající schodiště čeká výrazné rozšíření a hlavním cílem je vybudování prostoru pro odpočinek. Záměrem radnice je, aby tato lokalita nebyla pouze průchozím místem.

Vizualizace - Vamberk chystá opravu lokality Voříškova - Farská

„Schodiště bude prosázeno stromy, jsou zde umístěna zastavení. Ve velké míře je tento prostor dotvořen prostředky krajinářské architektury. Myslím tím především trvalkové záhony, půdopokryvné výsadby, přítomnost a doplnění těchto prostor městským mobiliářem a také veřejné osvětlení," popisuje proměnu schodiště architektka Markéta Krejčí.

Radnice ve Vamberku už zná zhotovitele a se stavbou chce začít co nejdříve.

Vizualizace - Vamberk chystá opravu lokality Voříškova - Farská

„Vysoutěžená cena je necelých 10 milionů korun. Což je příjemné překvapení proti rozpočtu, který byl původně vyšší. Teď nás tedy čeká uzavření smlouvy a v podstatě ihned poté bude přikročeno k realizaci," dodává starosta Jan Rejzl.

Stavební práce v lokalitě Voříškova - Farská budou trvat zhruba půl roku a občané se musí připravit na občasné uzavření celé lokality.

Plán - Vamberk chystá opravu lokality Voříškova - Farská
autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související