Velké unikum: kolekci krajkových kachlů chystá Vamberk pro mezinárodní krajkářské slavnosti

3. červen 2019 09:41

Mezinárodní setkání krajkářek ve Vamberku bude sice až na konci června, už teď ale mají organizátoři doslova plné ruce práce. Letos se setkají krajkářky z České republiky, Slovenska, Polska a Německa. Podrobnosti zajímaly reportérku Janu  Házovou.

Podle jedné z organizátorek letošních krajkářských slavností ve Vamberku, etnografky Martiny Rejzlové, návštěvníci uvidí jedno velké unikum, které se právě v těchto dnech chystá.
„Připravujeme unikátní kolekci kachlů. Známá německá firma oslovila evropské krajkářky a každá upaličkovala určitý čtvereček, to je ona kachle. Každá krajkářka do ní vložila svůj osobitý námět a téma. A kachle se postupně za sebou našívaly."

Díky belgické šlechtičně žije už 400 let z generace na generaci tradice ruční vamberecké krajky

Muzeum krajky ve Vamberku vám představí historii ručně paličkové krajky na Podorlicku

Vamberecká paličkovaná krajka možná bude trvale zapsaná do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Královéhradecký kraj v těchto dnech zpracovává žádost o její zapsaní. 

A Martina Rejzová hned doplňuje: „K dnešnímu dni je skoro 2 800 krajkovaných kachlů. Jsou k sobě sešity na velkých, prostorných závěsných krajkách. Každá má rozměr 50 krát 200 centimetrů. A všechny kachle dohromady pokryjí 60 metrů čtverečních."

To musí být ohromné množství textilního materiálu. Jak se vše do Vamberku dostane?

„To jsou právě ony přípravy. Domlouváme dovezení z Německa. Výstavu bychom rádi slavnostně otevřeli na setkání krajkářek, ale chceme ji tady mít přístupnou celý měsíc."

Unikátní kolekce krajkových kachlů se v červnu představí na Mezinárodním setkání krajkářek ve Vamberku

Letošek vychází na mezinárodní setkání, které se koná každé dva roky. Příprava je tedy náročnější než v uvozovkách při běžných setkáních?

„Určitě. Na mezinárodní setkání se snažíme nalákat víc návštěvníků, zejména ze zahraničí. Už teď víme, že přijede několik autobusů krajkářek ze Slovenska. A právě proto se i doprovodné výstavy snažíme udělat se zahraniční krajkou."

Vamberecká krajka je fenomén, který přesahuje náš region. A troufnu si říct, že i celou naši zemi

Mgr. Tomáš Zelenka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes se zatouláme do Orlických hor a také do jejich podhůří, do Rychnova nad Kněžnou, do Rokytnice či do Vamberka. Protože tam všude má své budovy Muzeum a galerie Orlických hor se sídlem v Rychnově nad Kněžnou, odkud k nám přijel ředitel této instituce Tomáš Zelenka. 

Co dalšího se musí ještě stihnout připravit, kromě krajkových kachlů?

„K mezinárodnímu setkání krajkářek se vždy váže bienále české krajky. A bude tomu tak i při letošním již 16. setkání. Je to soutěž krajkářské tvorby, která je zaměřena pouze na české výtvarnice a krajkářky. Momentálně jsme v největších přípravách. Máme odevzdané formuláře, přihlášené práce byly poslány porotcům. A 17. června začneme instalovat bienále," dodává Martina Rejzlová.

Mezinárodní krajkářské slavnosti začnou ve Vamberku 28. června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související