Královéhradecký kraj udělil už počtvrté ceny Hereditas obligat za záchranu památek v regionu

14. červen 2024 19:20

Královéhradecký kraj udělil ocenění za obnovu památek v regionu. Ceny Hereditas obligat - v překladu dědictví zavazuje - rozdali zástupci hejtmanství na Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou. Kraj chce zviditelnit výjimečné příběhy lidí, kteří se do záchrany často zapomenutých nebo zanedbaných památek pouštějí nezištně a investují do jejich obnovy hodně úsilí a peněz.

Čtěte také

„Máme několik kategorií. Kategorie stavební obnova, nemovité památky, máme i restaurování a oceňujeme také jednotlivce, kteří popularizují památkovou péči jako takovou,“ popisuje ocenění náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová z hnutí Východočeši.

Nominaci na držitele ocenění může podat kdokoliv. Letos jich kraj obdržel víc než dvacet. Čtyři vítěze pak vybrala pětičlenná komise. „V ní vedoucí odboru kultury, vedoucí oddělení památkové péče a v komisi máme ještě zástupce Národního památkového ústavu, to je pan Balský z pracoviště v Josefově a také pan Kadlec. Protože jsme tam chtěli mít zachovanou onu odbornost.

Cenu za stavební úpravy získala společnost Kinský dal Borgo, a to za obnovu zámeckého areálu Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Stavební práce spolufinancované Evropskou unií tam trvaly tři roky a díky nim vznikla například nová stáj, kde se po desítkách let obnovil chov koní.

Čtěte také

Ocenění za záchranu neprohlášené památky si odnesl Jaroslav Kopecký, který koupil a na své vlastní náklady opravil starý vodojem ve Svobodě nad Úpou. „Téměř 50 let to tam chátralo. Já jsem to koupil a dva roky jsem na tom dělal. Dal jsem to tak trošku do pořádku. Mám rád staré věci, moc se mi to líbí, takže to dělám rád. A aspoň mám co dělat.

Každý z oceněných získal 50 000 korun. Jaroslav Kopecký plánuje peníze využít na další opravy vodojemu. „Nejprve chci dodělat vše zvenčí, aby to bylo hezké. A pak se budu věnovat vnitřku. Už jsem do toho dal nějaké své peníze, takže tyto tam půjdou také.

Královéhradecký kraj udělil už počtvrté ceny Hereditas obligat za záchranu památek v regionu

Královéhradecký kraj letos ocenil také Římskokatolickou farnost - děkanství Chlumec nad Cidlinou za restaurování renesančních náhrobků v kostele sv. Voršily. Cenu za popularizaci památkové péče si odnesl pedagog Jiří Němeček.

Spustit audio

Související