Zahrada mezi zdmi? Jde to! V Hradci Králové si sousedé osazují zelení část vnitrobloku

21. červen 2018

Probíhající revitalizace části vnitrobloku v jedné z hradeckých ulic spojuje sousedy a zároveň zlepšuje životní prostředí, na které se ve městech velmi často zapomíná. Tento projekt vznikl díky podpoře z grantového programu Zelené oázy.

Vnitrobloky jsou nedílnou součástí městského života, které nabízejí alespoň trochu zeleně v již tak husté zástavbě velkého města. Řešený prostor se nachází v klidnější části vnitrobloku, kde sousedé společnými silami revitalizují stávající zelenou plochu. Dnes se zde setkávají místní obyvatelé z přilehlých bytů, aby si popovídali u grilování a zároveň tak měli na dohled své hrající si děti.

Projekt revitalizace má vytvořit toto místo příjemnějším a komfortnějším.

Od března tohoto roku se za pomoci většiny sousedů odstranily nevyhovující dřeviny, přesadily se stávající dřeviny na vhodnější místa, zrealizovaly se vyvýšené záhony na zeleninu a bylinky. Během podzimu je v plánu vysadit několik kvetoucích listnatých keřů, stínomilných trvalek a založení nového trávníku. Samozřejmostí je také vybudování kompostéru.

V Hradci Králové si sousedé osazují zelení část vnitrobloku

,,Peníze čerpáme nejen z grantového programu Zelené oázy, ale i ze soukromých finančních zdrojů, a to z bytového fondu, do kterého společně každý měsíc přispíváme. Sami si hradíme například dřevěnou pergolu, která už stojí na místě a nové posezení, které plánujeme realizovat v červenci," uvedla na pravou míru koordinátorka projektu Kateřina Rytinová.

,,Protože je pozemek ve vnitrobloku ve vlastnictví města Hradce Králové, bylo nutné získat i různá povolení, což někdy nebylo snadné. Tímto bych chtěla poděkovat za vstřícné jednání odboru životního prostředí, odboru hlavního architekta, oddělení hospodaření a evidence majetku města a technickým službám města Hradec Králové," sdělila Kateřina Rytinová.

V Hradci Králové si sousedé osazují zelení část vnitrobloku

FOTOGALERIE: Květena Královéhradecka se zvláštním zřetelem na Velké náměstí

Květiny uprostřed parkoviště na Velkém náměstí v Hradci Králové

Na Velkém náměstí v Hradci Králové se v posledních dnech v některých výmolech a prasklinách v asfaltovém povrchu objevily květiny. Neznámý zahradník chce připomenout neutěšený stav tohoto důležitého a historického prostoru krajské metropole. 

Cílem projektu není jen osobní prospěch jednotlivců, kteří bydlí v přímém sousedství revitalizovaného prostoru, ale i snaha o zlepšení životního prostředí ve městě, snížení teplotních výkyvů v letních vedrech a poskytnutí přirozené potravy a úkryt ptactvu a dalším živočichům. Po výsadbě plánované zeleně dojde ke zlepšení mikroklimatu, snížení prašnosti a k zachycení škodlivých exhalátů z automobilové dopravy.

Celý projekt bude dokončen na podzim roku 2018. Následná údržba zeleně bude i nadále probíhat za participace sousedů a dalších obyvatel z přilehlých domů.

,,Budu velmi ráda, když se naším projektem někdo inspiruje a zrealizuje v našem městě něco podobného. Vždyť my děláme Hradec Králové tím, čím je," dodala na závěr Kateřina Rytinová.

V Hradci Králové si sousedé osazují zelení část vnitrobloku
autoři: Milan Baják , Kateřina Rytinová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka