Hradec Králové bude městem s nejzelenější dopravou. Dopravní podnik nakoupí elektrobusy

22. leden 2018 12:50

Nový ředitel Dopravního podniků města Hradce Králové Zdeněk Abraham má za sebou prvních pár týdnů ve funkci. Podle vlastních slov převzal vedení firmy, která je ve výtečné kondici a která je v řadě ohledů o krok dál, než další podobné organizace v republice. 

Zajímavá je třeba myšlenka ekologické dopravy, kterou v Hradci zatím představuje především Zelená linka, říká Zdeněk Abraham. „Pokud bych mluvil sám za sebe, tak se mi ta linka určitě líbí. Propojil bych ji možná až na nějaká parkovací místa tak, aby po tom městě jezdilo co nejméně osobních vozidel. A aby ta linka byla co nejpřívětivější k těm, kteří se po tom centru města potřebují pohybovat."

Chystá se také prodloužení některých trolejbusových linek? Může to být cesta pro onu ekologičtější dopravu?

„Nejde jen o trolejbusy, jde i o elektrobusy, které v letošním roce nakoupíme. Tím, že v letošním roce vzroste náš autobusový park o 20 elekrobusů, tak se Hradec Králové městem s nejzelenější dopravou, doplněnou trolejbusy. A něco málo těch autobusových autobusů, které nám v Hradci Králové zbydou, nám tady bude nadále trošku kouřit," vysvětluje Zdeněk Abraham.

Elektrobus v Hradci Králové

Jak moc velký důraz klade dopravní podnik na elologii, na zeleň, na čistotu dopravy?

„V městech určitě velkou. Protože ta doprava, která je speciálně ve velkých městech jako Praha, Brno, Hradec Králové, se čím dál více zahušťuje. A cítíme to i potom, když se pohybujeme po chodnících, nebo jezdíme na kolech po cyklostezkách. Ekologická doprava určitě do měst patří. A ta elektrodoprava jistě patří do měst, kde již existuje buď trolejbusová nebo tramvajová síť. Ta určitá infrastruktura je už připravena. Elektrické rozvody a kde se ty elektrobusy dají nabíjet, takže elektrobusy určitě do měst," říká Zdeněk Abraham.

Infrastruktura je ovšem pro elektrobusy zapotřebí. Jak je na tom v tomto směru Hradec Králové? Je připraven na 20 nových elektrobusů?

„Jsou to investice, které budou probíhat v letošním roce. Až se nám na jaře oteplí, tak začneme budovat ať už trolejové trakce, nebo právě ony nabíjecí stanice pro trolejbusy. Abychom byli připraveni na dodávku prvních 10 vozidel, které přijdou do konce června. A zbylých 10 vozidel přijde do konce září," doplňuje nový ředitel královéhradeckého dopravního podniku Zdeněk Abraham.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související

  • Obstojí v Hradci Králové elektrobus?

    Elektrobusem se mohou v tomto pracovním týdnu svézt cestující královéhradecké městské hromadné dopravy. Na lince číslo 27 zdejší dopravní podnik testuje, jak si vůz...