Nová cyklostezka spojila okrajové části Hradce Králové Piletice a Rusek s krajskou metropolí

20. prosinec 2019 09:17

Místní části Piletice a Rusek v Hradci Králové propojuje nová cyklostezka. Její součástí je také napojení na okolní chodníky, nástupní plochy zastávek nebo vjezdy na vedlejší pozemky. Stavba podle silnice III. třídy začala v dubnu, druhý úsek do Ruseku pak stavbaři dokončili v těchto dnech. U otevření 2,5 kilometrového úseku byla i reportérka Lucie Peterková. 

„Díky a doufám, že se nám tady bude opravdu dobře a bezpečně jezdit," řekl těsně před otevřením cyklostezky primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

Čtěte také

Jako první se po novém asfaltovém povrchu projel na kole náměstek primátora Martin Hanousek zvolený za změnu pro Hradec a Zelené. A pak už ji oficiálně vyzkoušeli i místní obyvatelé Ruseka.

Podle předsedkyně místní samosprávy Štěpánky Brázdové čekali lidé na tuto bezpečnou spojnici mnoho let.
„Určitě je vznik cyklostezky do Piletic a Ruseka mnoholetá záležitost. Komise místní samosprávy Piletice a Rusek se o to snažily už opravdu mnoho let. A naštěstí se to podařilo teď zrealizovat."

Stavba obou částí cyklostezky stála více než 22 milionů korun a podle Štěpánky Brázdové se okrajové části díky ní více přibližují městu.
„Vnímáme to tak, že jsme pocitově spojeni s tím městem. Teď jsme konečně součástí onoho města. Co dosud úplně nebylo."

Nová cyklostezka spojila okrajové části Hradce Králové Piletice a Rusek

„Stavba byla dobře naprojektovaná," říká stavbyvedoucí firmy Matex HK Martin Lazok, která od června do listopadu tohoto roku budovala druhou část stezky od Piletic do Ruseku v délce zhruba 1,5 km.
„Povrch cyklostezky je asfaltobetonový a stávající zemina byla zlepšena hydraulickými pohyby, což bylo v návrhu. Zkoušky vycházely, takže se dá říci, že jsme tady nepotkali nějaký zásadnější problém."

Celou 2,5 kilometru dlouhou trasu pak lemuje také nově vybudované veřejné osvětlení a Piletický potok přemosťuje také nová lávka.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související