Horská služba Krkonoše má od září nového náčelníka, Pavla Jirsu vystřídal ve funkci Pavel Cingr

1. září 2022 08:03

Pavel Jirsa končí po čtyřech a půl letech ve funkci náčelníka Horské služby v Krkonoších. Od 1. září 2022 ho střídá jeho dosavadní zástupce Pavel Cingr. Proč k této změně dochází a co bude znamenat do budoucna? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Změna nastává podle šéfa Horské služby České republiky Reného Mašína z organizačních důvodů. Bližší podrobnosti René Mašín sdělit nechtěl, dodal jen, že dosavadní náčelník krkonošských záchranářů Pavel Jirsa v organizaci zůstává a bude se podílet na organizaci akcí v terénu i na zásazích samotných.

Pavel Cingr byl dosavadním zástupcem Pavla Jirsy, takže by se určitě nemělo stát, že by došlo k nějakým chybám, způsobeným třeba neznalostí místních poměrů.

Podle čeho Horská služba svého oblastního náčelníka pro Krkonoše vybírala?

Čtěte také

Pavel Cingr prošel standardním výběrovým řízením, jeho plány a vize se vedení horské služby zamlouvaly a tak se stal vítězem konkurzu. Do něj se ale přihlásili jen dva uchazeči, dosavadní náčelník Pavel Jirsa mezi nimi ovšem nebyl. Proč, to prozradit odmítl s odůvodněním, že o důvodech prostě hovořit nechce.

Pavel Cingr zatím nezvedá telefon a tady v sídle horské služby ve Špindlerově Mlýně není, takže představit ony zmíněné vize a plány zatím nemůžeme.

A co změna na postu náčelníka přinese v praxi třeba místním nebo návštěvníkům hor?

Čtěte také

Dá se předpokládat, že nic zásadního. Už jsme říkali, že Pavel Cingr situaci v Krkonoších dobře zná, jako dosavadní zástupce náčelníka zná podrobně i chod horské služby. A tak ani vedení města Špindlerův Mlýn ani zdejší hoteliéři a další podnikatelé se kterými jsem mluvil neočekávají žádné velké změny.

Například Martin Jandura ze zdejšího infocentra uvedl, že oba, jak Pavla Jirsu, tak Pavla Cingra, dobře zná. A že si je v obou případech jistý jejich stoprocentní profesionalitou a kvalitou. Tedy ti, kteří budou pomoc horských záchranářů v Krkonoších potřebovat, vůbec žádnou změnu nepoznají.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související