Krkonoše jsou plné turistů. Horská služba je upozorňuje, aby se na túru dostatečně vybavili

24. červenec 2018 10:51

Tisíce lidí tráví dovolenou v Krkonoších. Turisté vyráží na výlety na hřebeny našich nejvyšších hor. I tam panuje teplé a hlavně slunečné počasí. Horští záchranáři apelují na turisty, aby se před každou túrou dostatečně zásobili pitím, pokrývkou hlavy a kvalitní obuví. Právě z pěší turistiky ošetřili zatím nejvíc úrazů. 

Rodina Římanových přijela do Pece pod Sněžkou, na parkovišti po spodní stanicí lanovky všichni kontrolují batohy a chystají vystoupat na vrchol naší nejvyšší hory. Podle maminky Romany je nejdůležitější mít s sebou hodně pití: „Každý si nese svoje. My máme s manželem litr a půl a kluci mají každý po litru. Bez jídla by člověk ještě vydržel, ale bez vody ne. Chodíme tady pěšky a když se škrábeme do těch kopců v horku, tak je to pití zapotřebí."

Láhev s vodou ukazuje desetiletý Dan a říká, že žízeň je při túrách v teplém počasí skoro pořád a proto pije dost.

Nejdůležitější je naučit dítě pít vodu

Dostatek tekutin by při výletech po horách podle horských záchranářů neměli lidé podceňovat

„Určitě je potřeba dodržovat pitný režim. Doporučoval bych mít s sebou minimálně aspoň litr vody," zdůrazňuje Pavel Jirsa, náčelník horské služby Krkonoše.

Jak si bez úrazu užít dovolenou na horách radí náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa

Na sjezdovku s koloběžkou? Proč ne!

Na horách v Královéhradeckém kraji začala hlavní letní sezóna. Do středisek míří nejen turisté z různých koutů Česka, ale také ze zahraničí. Zatímco květen a červen byly z pohledu horských záchranářů klidné měsíce, teď očekávají nárůst úrazovosti. I tak ale má horská služba přes léto méně práce než v zimě. Více v následujícím rozhovoru.

A dodává, že turisté by se měli zároveň chránit před slunečným svitem: „V těch teplech je dobré mít nějakou pokrývku hlavy. Aby lidem to svítící sluníčko neuškodilo.."

V Krkonoších jsou nyní tisíce turistů, spousta z nich vyráží na výlety a poznávají naše nejvyšší hory. Právě z turistiky je zatím nejvíc úrazů. Od začátku letní sezóny horští záchranáři ošetřili už přes sto padesát lidí.

„Řešíme úrazy pěších turistů, kterých je z tohoto pohledu nejvíc. Tedy nejvíc pěší turisty, potom cyklisty a pak různé adrenalinové sporty, jako například koloběžky," dodává Pavel Jirsa a současně radí, aby lidé před každou túrou zvážili své fyzické možnosti a těm přizpůsobili plánování trasy.

Na horskou túru je dobré se předem pečlivě připravit
Spustit audio

Související